Haberler

İnanç turizminin iş hacmi 20 milyar dolar

Dünyada giderek büyüyen inanç turizminin iş hacmi 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Türkiye’nin bu pazardaki payı ise yüzde 5 seviyesinde. Hac ve umre için yılda 1,1 milyar dolar ayrılan Türkiye’de son 10 yılda kutsal topraklan ziyaret edenlerin sayısındaki ciddi artış dikkati çekiyor. 1990’lı yılların başında 20 bin kişinin hac ve umre ziyareti yaptığı Türkiye’de, 2000’lerin başında bu sayı 50 binlere ulaştı. 2008 sonrasında artış daha da hızlandı. Bugün gelinen noktada yılda 400 binin üzerinde kişinin hac ve umre ziyareti yaptığı görülüyor.

Bu ziyaretlerde lux ve delux nitelikte olanların payının da giderek arttığı görülüyor. 10 yıl önce hac ve umre ziyaretlerinin yüzde 3’ü lux ve delux olarak yapılırken, bugün bu oran yüzde 10’lara ulaşmış bulunuyor.

umre

430 BİN KİŞİ GİDECEK

Suudi Arabistan’a her yıl 6 milyonun üzerinde Müslüman umre için giderken, bunların 1,8 milyonu hac için kutsal toprakları ziyaret ediyor. Geçen yıl Türkiye’den 6l bin kişinin hac görevini yerine getirmek için ziyaret ettiği kutsal topraklara bu yıl da 60 bine yakın kişinin gitmesi bekleniyor.

Yıllara göre bakıldığında hac yapan Türklerin sayısında 2011den beri bir düşüş gözleniyor. Ancak bunun nedeni talepteki düşüş değil. Mekke’de tavaf alanının genişletilmesine yönelik yapılan inşaat nedeniyle Suudi Arabistan’ın uyguladığı kota nedeniyle hacı sayısı 60 binlere düştü. 2017’de Mekke’deki inşaatın bitmesiyle kontenjanlar artırılacak ve dünyada yılda 10 milyon kişinin hac yapabilir hale gelmesinin önü açılacak. Bu durum Türkiye’deki kotaları da birkaç kat artıracak. Yani hac turizmi önümüzdeki dönemde daha büyük girişimlere fırsat yaratacak.

Zaman ve mekan birliği gerektiren hac ziyaretindeki bu kota Ramazan umresinde de uygulanıyor. 30 bin kişinin Ramazan döneminde umre yaptığı dile getiriliyor.

Türkiye’den geçen yıl 400 bin kişi umreye gitmişti. Bu yıl ise geçen yıla göre yüzde 7,5 artışla umreye 430 bin kişinin gitmesi bekleniyor.

ARTIŞIN NEDENİ

Önümüzdeki beş yıl içinde ise turizm şirketlerinin hedefinde Türkiye’den umreye giden kişi sayısının 1 milyona ulaşması var.

İkbal Tur yöneticisi Kadir Ümit Bulut, son yıllarda umreye giden kişi sayısındaki artışla ilgili şöyle konuşuyor: “Sadece Türkiye’den değil, Güney Afrika’dan Malezya’ya kadar pek çok ülkede 2008 sonrasında umre için Suudi Arabistan’a yapılan ziyaret sayısında ciddi artış var. Hem yeni otel yatırımları hem de havacılık sektöründeki gelişmeyle birlikte uçak seferlerinin artması ve fiyatların daha ulaşılabilir hale gelmesi bu artışın Türkiye’deki nedeni. Tabii ekonomik anlamda refah seviyesinin artması da nedenlerden biri.”

Hac ve umre ziyareti yapan kişiler arasında kadın ağırlığı dikkati çekiyor. En çok umre yapılan dönemler ise aralık ve şubat aylan olarak görünüyor.

Hac ve umre turları düzenleyen tur şirketi sayısının 200’ün üzerinde olduğu söyleniyor. Anadolu’da bu şirketler için çalışan aracı kurumlar bu sayının dışında yer alıyor.

FİYATLAR NASIL DEĞİŞİYOR?

Hacca gidenlerin büyük çoğunluğu Diyanet İşleri Başkanlığı’mn organizasyonuyla, umreye gidenlerin çoğunluğu ise seyahat acenteleriyle seyahat etmeyi tercih ediyor. Fiyat aralıkları oldukça değişken. Hac fiyatları 2 bin 800 Euro’dan başlıyor ve 17 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Yedi günlük umre fiyatları ise 800-2 bin 400 Euro arasında değişiyor. Umre ve hac ziyaretleri lux ve daha üstü olan delux şeklinde de yapılabiliyor. Zaten fiyat farkı da bundan kaynaklanıyor.

Türkiye’de delux hac ve umre turları düzenleyen şirket sayısı bir elin parmaklarım geçmiyor. Vizyon Tur, bu şirketler arasında yer alıyor. Vizyon Tur CEO’su Mehmet Ali Menteş, delux ve lux turların farkım şöyle anlatıyor: “Biz lux ve delux turlarla kişiye evindeki konforu sağlayarak sadece ibadete odaklanmasına imkan ve-riyomz. Öyle bir şatafat söz konusu değil. Otellerimiz Kabe’ye çok yakın, otobüslerimiz son model, tur ekibinde çalışan kişi sayısı da fazla oluyor.”

Mehmet Ali Menteş, delux hacda ise kendi çadırlarını kurduklarını ve Arafat’a çıkamayacak hacı adaylarını ambulansla Arafat’a çıkarmak gibi bazı ayrıcalıkları misafirlerine sundukla-nnı söylüyor. Menteş, kendi misafirleri dışında, dünyanın farklı ülkelerinden özel uçağıyla gelen, kralın sarayında kalıp vekiline şeytan taşlatan ve tüm ziyaretleri özel arabasıyla gerçekleştiren kişilerin varlığından da bahsediyor.

Lux ve delux turlarda genellikle Kabe’ye en yakın olan otellerde, Mekke Dar Al Tawhid Intercontinental, Mekke Hilton, Mekke Raffles Suites gibi otellerde kalınıyor. Medine’de ise Mescid-i Nebevi’nin yakınlarında olan Medine Hilton ve Medine Oberoi otelleri tercih ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu