Girişimcilik Haberleri

İmece’den sosyal girişimcilere can suyu

İnovasyon platformu ATÖLYE ve Zorlu Holdingin kurucu ortaklığı, S36o’ın stratejik partnerliğiyle hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu ‘imece’de, dört takım kuluçka dönemine girmeye hak kazandı. Takımlar, 120 bin Euro hibe alacak. Sosyal meselelere projeleri ile çözüm üretecek takımların desteklendiği imece’de, “eğitim” alanındaki meseleleri odağına alan ‘Hayal Gücü Merkezi! ‘Minizma! ‘Senfoni’ve Toyi’takımlarına destekler sağlanacak.

ATÖLYE ve Zoriu Holdingin kurucu ortaklığında ve S360’ın stratejik partnerliğinde hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu ‘imece’, Şubat 2017 itibariyle başladığı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Platform, her geçen gün daha da karmaşık ve çok boyutlu hâle gelen toplumsal meselelere, farklı yetkinliklerden birey ve kurumların bir araya gelerek yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmesinin önünü açmayı amaçlıyor.

Platform, ilk mesele sürecini, “eğitim” alanındaki toplumsal sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulmak amacıyla Şubat ayında, 100’ü aşkın katılımcının yer aldığı “Anla ve Keşfet” etkinliği ile başlatmıştı. Eğitim alanındaki sorunlara çözüm bulmak isteyen takımlara yapılan çağrı sonucunda, 200’ü aşkın başvuru alındı ve bu başvurular sonucunda 15 takım seçildi. Ön kuluçka dönemine girme şansı kazanan 15 takım, mart ayından itibaren yoğun bir eğitim ve men-torluk desteği aldı. Nisan ve mayıs ayları boyunca insan odaklı tasarım, prototipleme, hikâye anlatıcıiığı ve “pitching” eğitimleri alarak proje ve iş modellerini geliştirme imkânı yakaladılar.

imece

Yoğun, verimli ve bir o kadar da keyifli geçen ön kuluçka dönemi, 17 Haziran tarihinde sona ererken jüri; dört takımı seçti. Seçilen takımlar projelerini hayata geçirebilmek için 30 biner Euro hibenin yanı sıra yoğun bir eğitim ve men-torluk desteğinin olduğu kuluçka dönemine geçecek. Seçilen dört takım, bu dönem boyunca, projelerinin ihtiyaçları doğrultusunda strateji, tasarım, iletişim ve teknoloji odağında farklı destekler de alacaklar.

Dört aylık hazırlık

Eğitim alanındaki mesele sürecinde kuluçka dönemine geçmeye hak kazanan takımlar ortalama dört aylık bir çalışmayla projelerini hayata geçirmek için hazırlık yapacak. Her takım, projesinin ihtiyacına göre mentorlar ve profesyonellerle bir araya gelecek, yapılacak yönlendirmelerle projelerini hayata geçirmek için çalışacak. Bu sürecin ilk ayında takımlar, ilk 6 aylık finansal çalışmalarını ve yol haritalarını ortaya çıkaracak, ikinci ay ürün geliştirme ve mo-delleme süreci, üçüncü ay marka ve pazara çıkış stratejisi ve dördüncü ayda da etki ve yatırım geliştirme üzerine çalışacaklar.

Kuluçka döneminde takımların ana hedefi, projelerini hayata geçirerek yeni yatırımcılar ile buluşmasını sağlamak olacak. Bu doğrultuda ayrıca takımlarla, temmuz ayında üç günlük; takım olma, liderlik, vizyon ve strateji üzerine bir çalışma gerçekleştirilecek. Eylül ayında ise takımların yeni bağlantı ve ilişkiler geliştirmek için, sosyal girişimciliğin ve girişimcilik ekosisteminin Avrupa’da merkezi olan Londra veya Berlin’de diğer girişimciler, ekosistem profesyonelleri ve yatırımcılarla bir araya gelmesi hedefleniyor.

Herkese açık platfom

imece Direktörü Buğra Çelik, ön kuluçka dönemi ile ilgili ayrıntılı bilgi verdiği konuşmasında takımlarla birebir çalışmanın öneminin altını çizdi: Bu süreçte takımlarla üç ay boyunca birebir çalıştıklarını söyleyen Çelik, “Sürece 15 takım ile başladık, değerlendirmeler sonucu jüri karşısına 9 takım çıktı. Takımlardan 4’ü hibe aldı ve kuluçka dönemine devam etmeye hak kazandı. Bununla birlikte, tüm ekipler imece’nin ilk mezunlarını oluşturuyor, bu süreçten sonra da takımların her biriyle çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız. Diğer mezunlarımızı da destekleyerek birey ve kurumlarla işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, platformun herkese açık olduğunu, Türkiye’deki diğer şirket ve kurumlan da toplumsal meselelere çözüm üretilmesine öncülük etmeleri için bu platforma beklediklerini belirtti. Yüngül sözlerine şöyle devam etti: “Zorlu Holding olarak kurucu ortak olmanın getirdiği sorumluluk anlayışı ile projenin her aşamasında yer aldık, vizyon ve deneyimimiz ışığında katkı sağladık. Hangi toplumsal sorunların öncelikli olduğu üzerine kafa yorduk. Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 hedef arasında yer alan “Nitelikli Eğitim” “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” başlıklarının ülkemiz açısından oldukça önemli ve öncelikli olduğuna karar verdik. Bu düşüncelerle ilk üç mesele sürecini de, Zorlu Holding olarak bu başlıklar altında açarak bir anlamda projeye can suyu vermiş olduk.”

ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper ise platformun ilk gününden itibaren çok disiplinli ve çok paydaşlı yapısının önemini vurguladı.

Yeni mesele süreci kadınlara yönelik olacak

Zorlu Holding’in belirlediği ikinci mesele süreci Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 hedef arasında yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kategorisine çerçevesinde kadınlara yönelik alanları içerecek. Yapılan araştırmalar çerçevesinde kadınların iş gücüne katılımı ve girişimcilik ile yeni mesleki beceriler edinimi ile okul çağındaki kızların eğitime erişimi ile ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesi konularına odaklanılacak. Kasım ayında yapılacak çağrı ile meselenin kapsamı ve program açıklanacak. Bu alanlara yönelik girişimleri olan ve girişimlerini hayata geçirmeyi hedefleyen takımları başvurulan değerlendirilecek ve yeterli görülenler ön kuluçka dönemine girmeye hak kazanacaklar.

4 proje destekleniyor

‘Hayat Gücü Merkezi’

Bugüne kadar “Soru Merale Kütüphanesi”, “Kamil ve Lima’nın Seyir Defteri” ve “Yapabilirim Meclisleri” ile 3000’e yakın çocuğa ulaşan Hayal Gücü Merkezi, ‘imece’nin eğitim ile ilgili mesele sürecinde de öğrencilerin ortak: ilgi alanlarına sahip akranlarıyla beraber sorup, keşfedip, üretmelerini nasıl sağlayabiliriz, sorusuna cevap arıyor.

‘Minizma’

Eğitim alanında bambuakademi ile oldukça önemli bir deneyime sahip olan Minizma ekibinin imece’nin eğitim ile ilgili mesele sürecindeki projesinin odağında, öğrencilere ulaşmada çarpan etkisine sahip olan öğretmenler var.

‘Senfoni’

‘Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM)’ çatısı altındaki okullar aracılığı ile birçok çocuğa dokunan BBOM Ailesi üyeleri tarafından kurulan Senfoni ekibi, kentli, doğa ve deneyimden kopuk 3-10 yaş arası çocukların ebeveynlerinde, oyun aracılığıyla çocukların gelişim ihtiyaçlarına yönelik nasıl bir farkmdalık yaratırız sorusuyla yola çıkmış.

Toyi’

Toyi ekibi; içinde bulundukları durum nedeniyle yaratıcı materyallere ulaşamayan 6-12 yaş aralığındaki çocuklara nasıl destek oluruz, sorusuyla yola çıktığı ‘imece’ sürecinde, çocukların yaratıcılıklarını kullanarak dâhil olduğu, ucuz maliyetli, uzun kullanımlı ve ileri dönüşümü hedefleyen bir oyun kiti oluşturmaya odaklanmış durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu