Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

İlk çeyrek bilançolarının al verdiği 24 hisse…

Yılın geneli için gösterge oluşturan ilk çeyrek bilançoları olumlu geldi. Analistler beklentilerine paralel gelen bilançoları örnek göstererek otomotiv, cam, ulaştırma, demir çelik ve çimento hisselerine dikkat çekiyorlar…

YILIN ilk çeyreğine yönelik bilançoların önemli bir bölümü (yaklaşık 200 adet) açıklandı. Banka dışı şirketler konsolide bilançolarını 10 Mayıs’a kadar, bankalar ise konsolide olmayan ve konsolide bilançolarını 21 Mayıs’a kadar gönderebilecek. Bilançoların yeni yıla dair ilk sayısal veriler olması açısından önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu kapsamda yılın ilk finansal rakamları ile beraber cari yıl beklentilerinin de güncellenebileceğini söylüyor. Genel olarak bilançoların beklentilere paralel geldiğini hatırlatan uzmanlar, orta ve uzun vadeli seçimler için verilerin iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Açıklanan bilançolar kapsamında ise 24 hisseye işaret ediyorlar…

“BİLANÇOLAR İYİ GELDİ”

Yılın ilk çeyreğine dair açıklanan bilançoların genel olarak iyi geldiğini belirten GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan, beklentilerin üzerinde açıklanan karların yanında, bazı şirketlerin karları beklenti altında kalmasına rağmen, geçen yıla göre gösterdiği gelişim ve operasyonel verimlilik anlamında olumlu olduğunu söylüyor. Ticari bankaların yine ön plana çıktığını, bununla beraber ihracat girdisi sağlayan otomotiv, operasyonel verimliliği yüksek olan demir çelik, finansman pozisyonu kuvvetli olan cam sektörünün iyi anlamda ön planda olduğunu kaydederek, “Havacılıkta TAV’ın karı beklentilerin altında, THY zarar açıklarken GYO’da İş GYO’nun karı düşük kaldı. Emlak GYO ise geçen seneye göre yüksek faiz ortamına rağmen karını artırdı” diyor. Erkan, yatırımcıların ilk çeyrek bilançolarını değerlendirirken kar ve geliri etkileyen kalemlerde olan değişimlerin bir defaya mahsus veya geçici bir gelişme olup olmadığına bakması gerektiğini hatırlatarak şu yorumu yaptı:

“Küresel trend ile oluşan kur fiyat hareketleri veya girdi/çıktı olarak kullanılan mal/emtia fiyatlarında olan dramatik değişiklikler şirket finansallarını etkileyebilir. Bunun yanı sıra ihracat pazarlarının durumu açısından şirketin özellikle iş yaptığı ülkedeki risk veya kredi notu önemli. Ekonomik riskler, faiz oranları, jeopolitik gerginlikler gibi unsurlar da göz önünde bulundurulmalı. Proforma bilanço yaparken öngörülerde bu faktörler de dikkate alınmalı. En önemli unsur tabii yine değişken döviz kurları. Şirketlerin döviz pozisyonlarını ve bunları etkin şekilde türev araç kullanarak yönetip yönetmedikleri incelenmeli. Döviz riski taşıyan şirketler, faaliyet karı elde etse bile finansman giderleri nedeniyle kar yazamayabilir.”

Erkan, Garanti Bankası, Akbank, Turkcell, Şişecam, Tofaş Otomobil, Kardemir, Tekfen Holding, Soda Sanayi, Trakya Cam, Çemtaş Çelik Makine, Anadolu Cam, Bolu Çimento, Vestel Beyaz Eşya, Ford Otomotiv, Ereğli Demir Çelik, Türk Traktör, Despec Bilgisayar, Mardin Çimento, Aksigorta ve Anadolu Hayat hisselerinin ilk çeyrek bilançosunu beğendiğini orta ve uzun vade için “AL” verdiğini belirtiyor.

“GELECEK BEKLENTİSİ İÇİN ÖNEMLİ”

Al Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan ise, yılın ilk çeyreğine İlişkin gelen bilançoları sonrakiler için ana gösterge olarak takip etmeseler de yılın sonrasına ilişkin beklenti oluşturmak açısından önemli gördüğünü söylüyor. İlk çeyreğin yılın geri kalanına ilişkin sinyal üretebildiğini ve yıl içi beklentilerin revizesini beraberinde getirebildiğini hatırlatıyor. İlk çeyrek bilançolarında genel olarak öne çıkardıkları şirketlerin bir kısmında aşağı yönlü sürpriz olsa da beklentilerine yakın bir görüntü olduğunu kaydeden Taştan, “Bu nedenle genel resmi beklentilerin kısmen üzerinde olarak dahi tanımlamak mümkün. Bunda iç talepteki büyümenin sürmesi ve küresel büyümenin pozitif katkısının etkili olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Yatırımcıların ilk çeyrek bilançolarını geçen yılın eş dönemi ile karşılaştırması gerektiğini hatırlatan Taştan, bir önceki çeyreği de baz almanın mümkün olduğunu fakat yıllık bir değerlendirmenin daha doğru olacağını söylüyor. Son dönemdeki kur hareketlerinden en az etkilenecek şirketlerin bulunması gerektiğini ifade ederek bu kapsamda gelirindeki önemli kısmı ihracat ile elde edecek şirketlerin takip edilebileceğini söylüyor

Taştan, Bizim Toptan, Çemtaş Çelik Makine, Emlak GYO, Ford Otomotiv, Garanti Bankası, Kardemir, Teknosa, Tofaş Otomobil, Trakya Cam ve Türk Telekom hisselerinin ilk çeyrek bilançosunu beğendiğini orta ve uzun vade için “AL” verdiğini belirtiyor.

Vahap TAŞTAN / Al Capital Yatırım Men. Değerler Araştırma Uzmanı
“Ford’da kur riski düşük”

FORD OTOMOTİV: Küresel toparlanmanın ihracatı desteklemesi nedeni ile şirket ön plana çıkıyor. 65.90 TL’nin üzerinde alım tarafında desteklenebilecek bölgeye geçiyor. Ford Otomotiv hisselerinde yüzdel3.0 yükselme potansiyeli ile 65.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Bu yükselişi artma potansiyeli yüksek ihracat hacmi ve 2018 yılında büyümesini sürdürmesi beklenen otomotiv pazarı destekleyebilir. Buna ek olarak şirketin kur riskinin de düşük olması son dönemde TL’deki volatiliteden sınırlı etkilenebilecek hisseler arasında yer almasını sağlıyor. Şirket yapısal olarak da düzenli FAVÖK yaratan hisse senetleri arasında yer alıyor. Hissede beklentimiz endeks üstü getiri.

KARDEMİR: Şirket beklentilerimizin üzerinde kar açıkladı. İlk çeyrekte artan satışların da devam edebileceği beklentisi ile hisseye orta ve uzun vadede ‘ALIM’ öneriyoruz. Son dönemdeki yükseliş bir miktar kar satışı isteği yaratsa da şirket hisselerinde yüzde 20 yükselme potansiyeli ile 5.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Demir çelik sektörü, geçtiğimiz yılın sektöre ilişkin belirsizliklerine karşın büyümesini sürdürdü ve 2018’in de 2017 yılı kadar olmasa da büyümesini sürdürebileceğini gösteriyor. Sektör fiyatlarının da Kardemir için besleyici olacağını düşünüyoruz. Şirketin büyüyen FAVÖK ve karına karşın çarpan bakımından da ucuz olması şirketi ön plana çıkaran bir diğer husus olmakta. Hissede beklentimiz endeks üstü getiri.

ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNE: Karını, ana faaliyetleriyle birlikte artırması nedeni ile 2018/1Ç döneminde öne çıkardığımız hisse senetleri arasında yer alıyor. Çemtaş hisselerinde yüzde 17 yükselme potansiyeli ile 5.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Bu öngörüde şirketin artan karlılığının faaliyetten kaynaklanması, artan FAVÖK rakamının etkisi büyük. Çemtaş’ın bu karlılığını 2018 yılında da sürdüreceğini ve hali hazırdaki yükselen grafiğini son dönemde azalan yurtiçi ve yurtdışı risk iştahına karşın sürdüreceği görüşündeyiz. Hissede beklentimiz endeks üstü getiri.

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araş. Uzmanı
”Garanti’de beklentilerimiz olumlu”

GARANTİ BANKASI: Aktif kalitesi olumlu bir görünüm sergiliyor. Sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16.2 ile Türk bankacılık sektöründe referans alınan sınırın yüzde 12 üzerinde kalmaya devam ediyor. Banka güçlü sermaye yapısı ile de sektör içerisinde ön plana çıkıyor. Net faiz gelirlerindeki beklenti üzeri performans da hisse açısından olumlu.

Takipteki krediler oranı dönemden döneme azalıyor. 2018 ilk çeyreğinde de yüzde 2.8 ile sektör ortalamasının altında gerçekleşti. (sektör ortalaması 3.1) Ortalama öz kaynak karlılığı ve aktif karlılığı geçen döneme göre yükselen banka, 2018 ilk çeyreğinde 2 milyar 11 milyon TL kar olarak açıkladı.

Garanti Bankası’nın marj performansının diğer bankalardan daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Karlılığında ve aktif kalitesindeki sürdürülebilirlik ile güçlü sermaye yapısı beklentilerimizin olumlu olmasını sağlamakta. Teknik analiz yöntemleriyle ulaştığımız hedef fiyatımız yüzde 28 yükselme potansiyel ile 11.50 TL.

TURKCELL: Yaptığı yatırımlar ve artan talep çerçevesinde data ve dijital servis gelirlerinin ilk çeyrekte yüzde 16’lık bir oranda güçlü büyüdüğü görülmekte. İlk çeyrekte genel anlamda satış gelirlerinde de yüzde 16’lık kuvvetli bir artış yaşanmış. Bu kapsamda Turkcell’i beğenmeye devam ediyoruz. Şirketin net karda artışı, geçen senenin ilk çeyreğine göre yüzde 11 oranında gerçekleşmiştir. Net kar, medyan beklenti 584 milyon TL’nin altında gerçekleşti. Tahminlerden sapma kur farkı gideri ve swap maliyetleri ile artan finansal giderlerden kaynaklanmakta. Net kar tahminlerin altında kalsa da, operasyonel sonuçlardaki güçlü görüntü çerçevesinde Turkcell’in ilk çeyrek bilançosu olumlu olarak değerlendirilebilir. Öte yandan Turkcell 2018 konsolide gelir artışı beklentisini yüzde 13-15 aralığından yüzde 14-16Jya, FVAÖK marj beklentisini yüzde 33-35’ten yüzde 37-40’a yükseltirken, yüzde 18-19 seviyesinde olan operasyonel yatırım harcamalarının (lisans hariç) satışlara oranı beklentisini muhafaza etmiştir.

Üç yıllık beklentilerde de konsolide gelir ve büyüme oranlarında çift haneli artış beklentisi bulunmakta. Şirket hisselerinde yüzde 29 yükselme potansiyel ile 16.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL: Şirketin tutar bazında satışları 2017’nin ilk üç ayına göre zayıf ihracat performansı nedeniyle yüzde 8 oranında artış gösterdi. Yurtdışı satışları ise adet bazında yüzde 11 geriledi. Ancak ilk çeyrekteki ihracat performansı, şirketin tam yıl beklentileriyle uyumlu. Yıllık bazdaki hacimsel daralma da yüksek baz yılı etkisinden kaynaklanıyor. Öte yandan Türkiye’nin en çok satan binek otomobili Fiat Egea, ilk çeyrekte yüzde 6 pazar payı elde etti. 2018’in ilk üç ayında Brexit’ten olumsuz etkilenen İngiltere dışındaki diğer Avrupa ülkelerinde ihracat büyümeye devam etti. Pazardaki en güçlü büyüyen ülkelerin Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) güçlü olarak yer aldığı İtalya ve İspanya gibi ülkeler olduğu görülüyor. Piyasadaki talebin seviyesi, Avrupa ekonomilerindeki toparlanmanın derecesi ile doğru orantılı. Söz konusu durum şirketin ihracatlarını desteklemeye devam edecektir. Aynı zamanda yoğun ihracat geliri ile beraber şirketin bir nevi doğal hedge yaptığını da söyleyebiliriz. Bu nedenle finansman riski görmüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 29 yükselme potansiyel ile 31.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu