Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

İlk Çeyreğin Güçlü Bilançolu Hisseleri

bilancolu hisselerBorsa iki ayda yüzde 20 prim yaparak teknik olarak boğa piyasasına girdi. Gelinen seviyelerde hisse seçiminin önemi arttı. Bu dönemde güçlü mali yapısı olan defansif hisseler öne çıkıyor. Üç aylık bilançoları, satış, faaliyet kârı ve net kâr artışma göre analiz ettik. Buna göre Trakya Cam, Konya Çimento, Vestel, Ege Gübre, Kütahya Porselen, Çemtaş, Bossa ve Bolu Çünento öne çıkıyor.

Borsa İstanbul (BİST) geçen hafta 76.000 seviyelerinde yatay bir seyir izledi. Yaklaşık iki aydır süren yükselişin hızı kesildi. Gelinen noktada defansif stratejilerin daha öne çıktığı görülüyor. Bunun birkaç nedeni var. Bu nedenleri endeksin geldiği seviyeler, yaşanan son gelişmder sonrasında cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin belirsizliklerin artacağına yönelik söylemler, mayıs ayının genel olarak pozisyon azalt ve yaza hazırlan dönemi olması oluşturuyor. Bunların yanında yurtdışı gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Bu koşullar altında, piyasalar hisse seçiminde çok daha dikkatli olacak. Buradan yola çıkarak, geçen hafta tamamlanan 2014 ilk çeyrek bilançolarını satış geliri, faaliyet kârı ve net kâr artışı üzerinden inceledik. Aracı kurumların yeni stratejilerini de öğrendik.

İlk çeyrek bilançolarında 50 milyon TL üzerinde satış geliri olan, faaliyet kârı ve net kâr elde eden şirketleri mercek altına aldık. Bu üç ras-yoya göre öne çıkan şirketlerin başında Trakya Cam, Konya Çimento, Vestel, Ege Gübre, Kütahya Porselen, Çemtaş, Bossa ve Bolu Çimento var. Tabii bu şirketlerin hisselerine yatırım yaparken sadece bilanço verilerine değil, fiyat seviyelerine de bakmak gerekiyor.

BİLANÇOLAR NASIL GELDİ?

Yapı Kredi Yatırım Stratejisti Murat Berk, “Politik karışıklıklar azaldıkça Türkiye çekici değerlemesi ile öne çıktı ve bono faizlerindeki dikkate değer gerileme ile hisse senedi piyasasında iyileşme gözlemledik” diyor. Berk, ilk çeyrek bilanço sonuçları ile birlikte hisse senedi piyasasının daha sakin bir döneme girmesini beklediklerini ifade ediyor.

2014 ilk çeyrekte TL’nin zayıflaması ve tüketimdeki duraklama ile pek çok sanayi şirketinin ve özellikle bankaların kârlarının daraldığı gözlendi. Bankalar, TL fonlama maliyetlerindeki keskin yükseliş ve zayıf kredi büyümeleri sebebiyle zarar gördü. Bu dönemde bankaların varlık kaliteleri korunurken ikinci yarıda bozulma sinyalleri vermeye başladığını söyleyen Murat Berk, iç pazardaki büyümenin de bir miktar daha yavaşlamasını beklediklerini kaydediyor.

DEĞERLEMELER NASIL?

Şirketlerde ve bankalarda yukarı yönlü kâr revizyonlarının olabileceğini söyleyen Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı, bu beklentisini şöyle açıklıyor: “Önümüzdeki dönemde TL’de sağlanacak stabilitenin devam etmesi ve risk primlerindeki gerileme neticesinde sanayi şirketlerinde yukarı yönlü revizyon olabilir. Merkez Banka-sı’ndan beklenen faiz indirimi hamlesiyle de bankaların kâr beklentileri yükselebilir.”

Mevcut fiyat seviyelerinde BİST-100’ün ileriye dönük F/K’sımn son iki yıl ortalaması olan 10,3’ün biraz üzerinde işlem gördüğünü anlatan Ambarcı, bankacılık sektörünün Fiyat/Defter Değeri’nin ise beş yıl ortalaması olan 1,3’ün biraz altında ve 1,1 ’de olduğunu kaydediyor. Ambarcı, çarpan bazında bakıldığında BIST-lOO’ün mart ayı öncesindeki cazip değerlemeleri sunmadığını kaydediyor.

BOĞA PİYASASI

İntegral Menkul Analisti Tuğba Özay, döviz ve faizde sular durulurken, endeksin 24 Mart’ta başladığı ralliyle birlikte yüzde 20’nin üzerinde getiri sağladığını ve 76.000’in üstünü gördüğünü anlatıyor.

Özay, “Borsa gelinen durum itibariyle teknik olarak boğa piyasasına girdi. Her ne kadar 76.000 seviyelerinin üzerinde şu an için tutunmakta zorlansa da pozitif hava devam ediyor” diyor.

Mayıs ayı içerisinde gözler yeniden kredi derecelendirme kuruluşlarında olacak. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek pozitif açıklamalar, yurtiçi piyasalara olan ilginin artmasına ve Türk varlıklarının daha da değerlenmesine sebep olabilecek.

Bundan sonraki süreçte global trendlerin piyasaların yönünü belirlemede daha önemli bir gösterge olacağını kaydeden Yapı Kredi Yatırım ise global büyümenin dip noktasını yaptığını düşünüyor ve bu noktadan sonra hızlanmasını bekliyor.

ÖNERİLEN HİSSELER

Kurunu faizlerin yüksek seviyelerde olduğunu düşünmüyor ve faizlerdeki ileriye yönelik bir düşüşün, 2012’deki gibi global bir zemin ile sağlanabileceğine inanıyor. Stratejist Murat Berk, bu senaryo ile konjonk-türel hisselerden ziyade çekici değerlemesi olan defansif hisseleri tercih ettiklerini ifade ediyor.

Yapı Kredi Yatırım’m beğendiği hisseler; Türk Traktör, Trakya Cam ve yeni ekledikleri Iş Bankası, Migros ve Turkcell. Yatırım Finansman’ın model portföyünde ise Turkcell, En-ka, Sabancı Holding, T.Şişecam, Ak-bank, Tofaş, .Çimsa, Kardemir D ve Halkbank var.

Yapı Kredi Yatırım, İş Bankası’nı marj trendi, varlık kalitesi ve çekici değerlemesi nedeniyle öneriyor. Migros güçlü nakit oluşturması, uygun değerlemesi ve defansif piyasa dinamikleri ile öne çıkıyor. Turkcell’de-ki temett, en önemli beklenti. Türk Traktörü güçlü kâr görünümü, rekabetçi konumunun iyileşmesi ve artan ihracat potansiyeli öne çıkarıyor. Trakya Cam ise yeni kapasitesini devreye sokması ve uluslararası varlığını çeşitlendirmesiyle büyüme hikayesini koruyor.

RİSKLER VE FIRSATLAR

Yatıran Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, piyasaların önündeki fırsatlan ve riskleri şöyle sıralıyor:

Gelişmekte olan ülke (GOÜ) JLrisk iştahının sürmesi, Avrupa Merkez Bankasından (ECB) genişleyici bir hamle beklentisi,

MÇSI Endeksi’nde Türkiye’nin payının önemli ölçüde artması,

MB’den gelecek faiz indirimi hamlesi,

GOÜ’de başlayacak kâr jÇsatışları ve risk algısında zayıflama,

Ukrayna krizinin ^^şiddetlenmesi ve riskten kaçışı tetiklemesi,

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi tansiyonun yükselmesi, kuı-faiz stabilitesini bozması,

FED’in çıkış stratejileriyle orta uzun vadede global portföy dağılımlarında gelişen ülkelere yönelme, faiz artışı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu