Bilim - Teknoloji - İnovasyon

İki Yıldıza Sahip Gezegenler Var mı?

Samanyolu Gökadasında çok sayıda birden fazla yıldıza sahip sistem var. İkili yıldız sistemleri bunlardan biri. Ancak bu sistemleri keşfetmek çok kolay değil. Çünkü birbirine yakın iki yıldız tek bir yıldızmış gibi görünebilir. Yıldız çiftinin tek bir yıldız gibi görünmesinin nedeni Dünyadan bakıldığında aynı hizada olmalarıdır. Gerçek ikili yıldızlar ise birbirine kütleçekimsel olarak bağlı ikili yıldız sistemleridir.

İkili yıldızlar ortak kütle merkezleri etrafındaki yörüngede hareket eder. Yörüngeleri dairesel ya da elips olabilir. İkili yıldız sistemlerindeki gezegenler, yıldız çiftinin ortak kütle merkezi etrafında bir yörüngede (P-tipi) hareket edebildiği gibi yıldızlardan birinin etrafında da (S-tipi) hareket edebilir. Günümüzde ikili yıldızlar etrafında sabit bir yörüngede hareket eden gezegenler keşfedildi.

İki Yıldıza Sahip Gezegenler

Ancak araştırmalar, ikili yıldız sistemlerinde yeni oluşmuş yıldızların etrafındaki disk şeklindeki yoğun toz ve gaz bulutunun içindeki koşulların -ikili yıldızların disk üzerindeki kütleçekim etkisi nedeniyle- gezegenlerin oluşumu için uygun olmadığını gösteriyor.

Bu nedenle keşfedilen ikili yıldız sistemlerindeki gezegenlerin büyük kısmının -şu anki konumlarından farklı olarak-merkezdeki yıldız çiftinden çok uzakta oluştuğu düşünülüyor.

İkili yıldız sistemlerindeki gezegenlerin üzerindeki kütleçekim etkisi tek yıldıza sahip sistemlerde olduğundan daha yüksek. Ancak araştırmalar düşük kütleli yıldız çiftlerinden oluşan sistemlerde -eğer yıldızlar birbirine yeterince yakınsa- yaşanabilir bölgenin sınırlarının, tek yıldıza sahip sistemlere göre daha geniş olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ikili yıldız sistemleri Dünya dışındaki yaşam arayışlarında gökbilimcilerin ilgisini çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu