Haberler

Hindi üretimini ve yılbaşı hazırlıkları

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi bu haftadan itibaren marketlerin kasap reyonlarında yerini alacak. Gıda perakendecileri arz sıkıntısı yok dese de, kilosu 12-14 TL’den satılacak olan hindi için yılın son günlerini beklemeyin…

YILBAŞINA kısa bir süre kaldı. Şimdiden yılbaşı gecesi için mönüler oluşturulmaya başlandı. Bu yılbaşı öncesi ilginç bir şekilde hindi kıymete bindi. Adeta yok satıyor. Alışverişini son güne bırakanlar tavuk etiyle yetinmek zorunda kalabilir. Bu nedenle yılbaşında evinde hindi yapmak isteyenlerin alışverişlerini erken yapmaları gerekiyor.

Biz de dergi olarak hindi üretimini ve yılbaşı hazırlıklarını araştırdık. Türkiye’de hindi eti tüketiminde ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Sadece yılbaşlarında gündeme gelse de yıl içinde hindi eti tüketimi giderek yaygınlaşıyor. 2013 ekim ayında aylık 3 bin 424 ton olan hindi eti üretimi, bu yılın ekim ayında yüzde 16.5 artışla 3 bin 989 tona çıktı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre, yıllık bazda büyüme ise yüzde 26 düzeyinde. Geçen yıl 31 bin 24 ton olan hindi eti üretimi bu yıl 39 bin 78 tona ulaştı. Bu yıl toplam üretimin 55 bin tona ulaşması bekleniyor. Haliyle talep artınca hindi çiftlikleri de yatırımcı için fırsat kapısı oluyor.

yilbasi hindisi

“400-500 BİN ADET SATILIYOR”

Hindi üretimini Banvit, Pınar gibi birçok beyaz et üreticisi gerçekleştiriyor. Hindi konusunda en iddialı ise Bolu merkezli Bolca Hindi. Bu alanda uzmanlaşan şirket bu yıl 16 bin ton karkas hindi eti üretimi yapacak. Pazarda 50’ye yakın hindi ürün çeşidi bulunuyor. Yılbaşına özel olarak her biri 5-7 kilo ağırlığında dişi ‘beybi hindiler bulunuyor. Bolca Hindi, yılbaşına özel üretim gerçekleştiriyor. Bolca Hindi Genel Müdürü Kamil Erbayram, yılbaşı için hazırlık yaptıklarını belirterek sevkiyata 20 Aralık’ta başlayacaklarını, servislerinin ise 31 Aralık akşamına kadar devam edeceği bilgisini veriyor. Raflarda satışların son üç gün doruk noktasına ulaştığı ve bu dönemde çok yoğun bir çalışma içinde bulunduklarını söyleyen Erbayram sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye’de yılbaşında satılan hindi adedi halen bu işi yapan beş firmanın son 10 gün içersinde kesebilecekleri kapasite ile sınırlı. Benim tahminim bu rakam yaklaşık olarak 400-500 bin adet arasında.

Geçen yıllarda da rakamlar bu kadardı. Bu nedenle bulamayanlar olabilir. Bolca Hindi olarak 130 bin adet planlı satışımız var. Fiyat için konuşmak henüz çok erken. Ancak tahmini olarak raflarda bütün yılbaşı hindisinin kilosunun 12-13 TL arasında olacağını söyleyebilirim.”

“ARTIK YILIN 12 AYI TÜKETİLİYOR”

Hindi tüketimi sadece yılbaşında gündeme gelse de yılın her günü tüketildiği de rakamlarla sabit. Erbayram, hindi etinin en çok yılbaşında satılır algısının yıkılması gerektiğini belirtiyor ve “Artık tüketicilerimiz yılın 12 ayı hindi eti tüketiyor. Örneğin, eylül satışımız aralık satışlarını geçti” diyor.

Kanatlı et sektöründe sözleşmeli üretici modeli oldukça yaygın. Bütün markalar üretimlerinin önemli bölümünü sözleşmeli olarak yaptırıyor. Bolca Hindi de 100 sözleşmeli üreticiyle çalışıyor. Sözleşmeli üreticilerinin kümes alanının 165 bin metrekareyi bulduğunu söyleyen Erbayram, “Sözleşmeli üretim modeli içersinde tabii ki uyulması gereken özel şartlar var. Bunlar üretimin hijyenik ve kaliteli olmasını sağlayan teknik şartlar. Bana göre bu modeldeki en önemli husus üreticinin dönem sonunda yaklaşık olarak ne kadar para kazanabilecek olduğunu bilmesidir. Hindi çiftliği kurmak karlı bir yatırım alanı” diyor.

TÜKETİMİN SÜREKLİLİĞİ ÖNEMLİ

BESD-B1R (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği) Başkanı Sait Koca’ya göre de hindi eti tüketimi istikrarlı olmasa da her geçen yıl artıyor. Koca’nın verdiği bilgiye göre, 1995 yılında 2 bin 646 ton olan üretim, 2000 yılında 23 bin tona, 2013 yılında ise 40 bin tona ulaştı. 1995 yılından bu yana hindi eti üretiminin 16 kat arttığını söyleyen Koca, sektör olarak hedeflerinin hindi tüketimini süreklilik arz eden bir sürece dönüştürmek olduğunu belirtiyor. Sağlıklı bir alternatif olan hindi etinin sadece dönemsel değil yılın diğer günlerinde de tüketilmesi için çalıştıklarını söyleyen Koca, dernek Sait Koca olarak hedeflenen üretim rakamlarına ulaşabilmek için tüketiciyi eğitici ve yönlendirici çalışmalara önem verildiğini vurguluyor.

“ARZ SIKINTISI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Hindi eti üretiminde söz sahibi olan firmalardan biri de Banvit. 2013 yılında 6 bin 700 tonluk üretim yapan Banvit, bu yıl 7 bin 200 tonu geçmeyi hedefliyor. Banvit A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Nerdin Alp, yılbaşı için iki alternatifli bir hazırlık yaptıklarını belirterek, bütün ve parça olarak çok sayıda hindi ürün çeşitlerinin mevcut olduğunu, ancak yılbaşına yönelik olarak bütün ve yarım hindi olmak üzere iki ferdin alternatif sunduklarını söylüyor. Aralık ayının ikinci haftası ile birlikte hindi satışlarının hareketlendiğini ifade eden Alp, son hafta ise yılın en hareketli satış grafiğini yakaladıklarını dile getiriyor. Bu yılbaşı dönemi için 180 bin adet hindi üre- ; tip satmayı hedeflediklerini söyleyen Alp, fiyatları konusunda şu bilgileri ve-‘ riyor: “Tavsiye ettiğimiz tüketici alış fiyatları, bütün hindi 13.85 TL/Kg, yarım hindi 14.30 TL/Kg şeklinde. Market raflarında, yapılacak aktivitelerde bu fiyatlar 11.00 TL/Kg ‘a kadar inebilir.”

Bir dönem hindi eti üretimine özel önem veren Pınar ise, nostaljik sayılabilecek düzeyde üretim yapıyor. Pınar, sözleşmeli çiftliklerde yılda 30 bin adet hindi ürettiriyor.

İşin satış noktası ayağında da yılbaşı hazırlıkları tamam gibi. Perakende sektörünün liderlerinden Migros hindi satışlarında ciddi büyüme bekliyor. Firma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu yıl hindi satışlarında yüzde 20’lik bir artış beklentisi var.

Yılbaşı için programlı ve hazırlıklı olan Migros, müşterilerinin yılbaşında talep edecekleri hindileri 10 gün öncesinden mağazalarına getirerek satış sürecini geniş bir döneme yayıyor.

Hindi çiftliğine de hibe var…

Kanatlı et sektörünün önemli firmaları sözleşmeli üretim modeline açık. Hindi çiftliği kurmak karlı bir yatırım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Yalnız yatırım yaparken küçük kümes değil, büyük kümes kurmak gerekiyor. İşin uzmanları en az 2 bin metrekarelik kümesler kurulmasını tavsiye ediyor. Böyle bir kümesin sadece inşaat maliyeti yaklaşık olarak 600 bin TL civarında. Diğer masraflarla birlikte 750 bin TL’lik bir maliyet söz konusu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kümes yatırımlarında hibe destekleri olduğunu da hatırlatalım. Yatırımın geri dönüşü ise 5-7 yıl gibi bir süre içersinde gerçekleşiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu