Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Haziran Piayasa Yorumları

Fed’in 14 Haziran’da vereceği faiz kararı bekleniyor. Küresel ölçüde yerel piyasalarda ciddi bir stres birikimi var. BIST’in orta uzun vadede potansiyeli devam ederken, olası küresel bir düzeltme dalgasına hazır olunmalı…

BORSA İstanbul aralık ayında başlattığı yükselişini mayıs sonuna kadar devam ettirmeyi başardı. Bu dönem içinde yüzde 34.5 değer kazanan BIST-100 emsallerine kıyasla pozitif ayrıştı. Bu dönemde endeksin delar bazında getirisi ise yüzde 32.5 (bu dönemdeki dip seviyeye göre yüzde 37.5) oldu. BIST-lOO’ün gelişmekte olan ülkeler ortalamasından ve gelişmiş ülke endekslerinden daha iyi bir performans sergilemesine karşın, bu ülkelere kıyasla iskontosu hala tarihsel ortalamalarının üzerinde. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi’ni baz aldığımızda son yükselişe rağmen çarpanlar bazında hala yüzde 25 civarında bir ıskontodan bahsetmek mümkün. BIST-100 çarpanlar bazında kendi tarihsel ortalamalarına yaklaşmış olsa da dünya genelinde devam eden bol likidite koşullarının borsalarm çarpanlarını yukarıya taşıdığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dünyada birçok endeksin cari piyasa çarpanları tarihsel ortalamalarının üzerinde değerler alırken, BIST henüz kendi ortalamalarını dahi yakalayamamış durumda.

Bu durum uzun vadede BIST’in emsallerinden pozitif ayrışmasını sağlayabilecek bir etken.

pi

KÜRESEL LOKAL RİSKLER

BIST’in emsallerine kıyasla ıskontosunun devam etmesine karşın, son dönemde birçok ülkeden gelen negatif haber akışı dikkat çekmeye başladı. Kredi notu düşürülen Çin ve Hong Kong, siyasi gerginliklerin devam ettiği Brezilya, Güney Afrika ve Venezüella, erken seçim olasılığı konuşulmaya başlanan İtalya ve endekslerinde sert düşüler görülen Rusya, küresel ölçüde lokalden başlayan bir stres birikimi olduğunun habercisi. Eğer biriken bu stresi tetikleyecek bir gelişme yaşanacak olursa şu ana kadar lokal kalan bu sorunların küresel piyasaları etkisi altına aldığını görebiliriz. Bu nedenle BIST’in orta uzun vadede potansiyelinin devam ettiğini düşünmekle birlikte, olası küresel bir düzeltme dalgasından BIST’in de nasibini alçağını düşünüyoruz. Yatırımcılarında bu tür bir riski göz önünde bulundurarak BIST’teki bu potansiyeli takip ederken, mutlaka kendilerini takip eden bir stop loss stratejisi oluşturmaları gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda BIST-lOO’de 95.500 civarının kısa vadeli pozisyonlar için stop loss olarak izlenebileceğini düşünüyoruz.

YAZ REHAVETİ GÖRÜLECEK Mİ?

Piyasaların klasik inançlarından biri olan “Mayıs’ta Sat ve Git” tabiri, Mayıs ayında satış beklentisini artırsa da, bu tabir pratikte Mayıs-Ekim arasındaki dönemdeki getirilerin Ekim-Mayıs dönemi arasındaki getirilere kıyasla düşük olduğunu gösteren bir ifade. Bu nedenle bu döngü bu yıl çalışmadı demek için erken. Biz bu çerçevede yaz aylarında likiditenin, volatilitenin ve getirilerin düşme olasılığını hala yüksek görüyoruz. Yurtiçi piyasalarda yıl sonu ve gelecek yılın ilk aylarında baz etkisi nedeniyle gerilemesi beklenen enflasyon rakamlarının etkisi ile faizlerde düşüş ve hisse senetlerinde yeni bir yükseliş görebiliriz. Bu da yaz ayları geçtikten sonra BIST’te bu döngünün ikinci ayağı olan Ekim-Mayıs döneminin bir kez daha getiriler bazında ön plana çıkmasını sağlayabilir.

POLİTİK GELİŞMELER ÖN PLANA ÇIKABİLİR

Cumhurbaşkanının Adalet ve Kalkınma Partisi’ne üyeliğinin ardından kabinede bir revizyon olabileceği ve yeni bir ekonomi programı açıklanabileceği beklentisi hala canlı. Şu ana kadar bu konuda tabir yerindeyse ser verip sır verilmedi. İlerleyen günlerde bu konuda yapılacak açıklamalar piyasalar üzerinde etkili olabilir. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı, bakanlıklardan 180 günlük bir çalışma hazırlamalarını beklediklerini ifade etti. Bu çalışmanın iktidarlarının ilk günlerindeki 100 günlük program benzeri, doğrudan vatandaşın günlük hayatına dokunan, meselelerin çözümüne yönelik pratik teklifleri içerecek, aynı zamanda yol haritası olacak bir çalışma olması gerektiğini ifade etti. Yılsonuna kadar olan zaman dilimini kapsayacak bu programın haziran ayının sonunda uygulanmaya başlanacağı belirtildi. Açıklanacak bu programın piyasa fiyatlamaları üzerinde etkilerinin olacağını düşünüyoruz. Bu beklenti ve olası bir kabine revizyonunun piyasa tarafından olumlu bulunması, BIST’in emsallerine kıyasla daha güçlü bir seyir izlemesine neden olabilir.

FED VE TCMB AYI

Fed’in yılın ikinci faiz artırımını yapması beklenen Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 14 Haziran’da sonlanacak. 25 baz puanlık faiz artışına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor ancak bu artış fiyatlamalarm içinde mi sorusuna evet cevabını vermek o kadar kolay değil. Fed’in faiz artışı ardından bir sonraki faiz artışının tarihi ve bilanço küçültme operasyonu ile ilgili vereceği mesajlar piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Fed’in kararım açıkladığı gecenin sabahında yani 15 Haziran’da ise TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Son dönemde kurlarda arzu edilen istikrar sağlanmış olsa da Fed’in faiz artışının ardından TCMB’nin faizlerde bir indirime gitmesini beklemiyoruz. Diğer taraftan mevcut faiz oranlarının da TL’yi gelişmekte olan ülke para birimleri içinde pozitif bir ayrışmaya ittiği göz önünde bulundurulunca herhangi bir faiz artışına da ihtiyaç olmadığım düşünüyoruz.

ÖZETLE…

Yurtiçinde politik gelişmelerin özellikle de kabine revizyonu ve ekonomik program beklentilerin ön plana çıkacağı bir aya giriyoruz. Hisse senetlerinde son aylarda yaşanan yükselişle 100 bin sınırına dayanan endeks, düzeltme yaşanabileceği endişesinin sürekli akıllarda yer edinmesine neden oluyor. Zirvelerden gelecek bir düzeltmenin sert olabileceğim de göz önünde bulundurarak, başta da ifade ettiğimiz gibi yatırımcıların bu riski göz önünde bulundurarak mevcut pozisyonlarım takip eden bir stop loss stratejisi oluşturmaları gerektiğini düşünüyoruz. Yurtdışında ise geçtiğimiz ay sıklaşan, ülke bazında gelen olumsuz haberlerin devam edip etmeyeceğini izliyor olacağız. Bu ülkelerin endekslerinde mayıs ayında görülen dip seviyeler de bu ay için referans teşkil etmeye devam edecek.

Fed öncesi doların değer kaybı devam eder mi?

Hafta içinde genel olarak aşağı yönlü bir seyir izlenen, dolar/TL kurunun cuma günü açıklanan istihdam artışının beklentileri karşılayamaması ile hızla 3.51’li rakamlara gerilediğini gördük.

Hafta içinde uluslararası kuramlardan TL lehine gelen raporlar, TCMB’nin sıkı duruşunu devam ettiriyor olması ve ABD’den kaynaklı verilerin doları zayıflatması, kurun 3.55 altındaki seyrini kuvvetlendirdi. Bu ay içinde Fed faiz artışına yönelik beklentiler ve içeride politikadaki değişimler kur tarafında etkili olabilecek başlıklar. Kurda 3.55 altında 3.46*ya kadar olacak geri çekilmelerinin kademeli alım fırsatı oluşturacağını düşünüyoruz. Kurun herhangi bir gelişme ile yeniden 3.55‘in üzerine çıkmasının ise alımları hızlandıracağı kanaatindeyiz. Bu nedenle düşerken alım yapmayı riskli bulanlar ikinci bir alım stratejisi olarak 3.55’in geçilmesini bekleyebilirler.

BIST-100’de yükselen trendi takip ediyoruz

BİST-lOO’de yılbaşından sonra başlattığı yükseliş trendi 95.500 civarında bulunuyor. Aşağı yönlü hareketlerde izleyeceğimiz en önemli seviye bu trend olacak. Bu trend korunduğu sürece, düşüşlerde alım yapılarak endeksin momentumundan faydalanmaya devam edilebilir ancak herhangi bir gerekçe ile 95.500 altına sarkılacak olur ise satışların sertleşebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle 95.500 altında temkinli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise son haftalarda test edilen zirve seviyelerin de bulunduğu 98.800 ile psikolojik olarak takip edilen 100.00 bölgesi direnç olarak izlenebilir. Geçtiğimiz hafta da vurguladığımız üzere endeksteki momentumu göz önünde bulundurduğumuzda aşağı yönlü sert bir düzeltmeden bahsetmek için erken olsa da, mevcut seviyelerden başlayacak bir düzeltme hareketinin de sert olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle de yapılacak tüm alıntıların bir stop loss stratejisi dahilinde yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

ÜZEYİR DOĞAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu