Haberler

Hayvancılık Hibe Destekleri – Besicilik Teşvik ve Krediler

SINIRI BAKANLIK BELİRLEYECEK

Karar kapsamında, gerçek veya tüzel kişiler uygulanacak hibe desteğinden sadece bir projesi için bir kez yararlandırılacak. Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek. Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ise, ayni veya nakdi katkı olarak yatırımcının öz sermayesi ile kar-şüanacak. Hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımını tamamlayanlar yararlanacak. Devam eden yatırımlarda ek süre verilmesine Bakanlık yetkili olacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların ortaklıkları destekten yararlanamayacak.

35 İLE DAMIZLIK DÜVE MERKEZİ

Yeni hayvancılık modeli çerçevesinde 35 ilde damızlık gebe düve üretim merkezlerinin kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Hastalıktan ari işletmeler olarak kurulacak gebe düve üretim merkezleri en az 500 baş kapasiteli olacak. Yılda en az 15 bin baş damızlık değeri yüksek gebe düve üretilecek. Bu merkezler, damızlık düve yetiştiriciliği işletmelerinin kurulmasına öncülük edecek. Önümüzdeki beş yıl içinde damızlık düve ihtiyacının tamamen yurtiçinde karşılanması sağlanacak. Ahır yapımına, alet ekipman alımma ve damızlık hayvana yüzde 50 hibe verilecek. Damızlık gebe düve üretim merkezlerinin kurulacağı iller şöyle olacak: “KIrklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Burdur, Muğla, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Aksaray, Niğde, Adana, Kastamonu, Samsun, Amasya, Çorum, Yozgat, Sivas, Kayseri, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Trabzon, Bayburt, Erzurum, Muş ve Kars.”

12 İL İÇİN ÇAĞRIYA ÇIKILDI

Bakanlıktan alman bilgiye göre damızlık düve üretim merkezlerinin kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla; 23 ilin proje onay süreci 2016 yılında tamamlanırken, inşaat yatırımı, alet-ekipman ve buzağı alımı tamamlanan projelere 2017 yılında yüzde 50 hibe desteği verilecek. Ayrıca 2017 yılı şubatta kalan 12 il için yeniden proje çağrı ilanı yapıldı. Bütçe yılı içerisinde yetiştirilemeyen projelerin ödemeleri

2018 yılında yapılacak. Bu merkezlerde yılda en az 20 bin baş damızlık değeri yüksek gebe düve üretilecek. Damızlık ihtiyacı olan hayvancılık işletmeleri, düve ihtiyaçlarını aracısız bu merkezlerden temin edebilecek.

Diğer damızlık üretim merkezleri kuruluşlarının desteklenmesine yönelik mevzuatın yürürlüğe girmesini takiben uygun görülen projelerden tamamlananlara, 2017 yılında ödeme yapılması planlanıyor.

30 İL YETİŞTİRİCİ BÖLGE

Yeni hayvancılık modeli çerçevesinde hayata geçirilen projelerden biri de mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri olacak. Meraların daha etkin ve verimli kullanılması, otlatma kapasitelerinin arttırılması amacıyla mera ıslah projelerini destekleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Başbakanlığa gönderdiği düzenlemenin Bakanlar Kurulu Kararı olarak hayata geçirilmesi ile 30 ili mera hayvancılığı yetiştirici bölgesi ilan edecek.

Mera varlığı dikkate alınarak çoğu Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde olmak üzere belirlenen destek kapsamındaki 30 il şöyle: “Kastamonu, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Kayseri, Malatya, Sivas, Tokat, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, İğdır, Ağrı, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Şırnak.”

Bakanlık verilerine göre bu iller, Türkiye’deki toplam mera varlığının yüzde 56’sını, büyükbaş hayvan varlığının yüzde 36’smı oluşturuyor.

MERALAR KİRAYA VERİLECEK

Meralar, hayvancılık yapmak ve ıslah etmek şartıyla uzun süreli kiraya verilecek. Bakanlıktan alman bilgiye göre, yapılması planlanan hukuki düzenleme ile hayvancılık amaçlı ıslah etmek şartı ile kiralamalarda ticarete konu olmayacak şekilde kendi hayvanlarının ihtiyacı kadar yem bitkisi ekilişlerine imkan sağlanacak. İhtiyaç fazlası ve ıslaha muhtaç meraları hayvancılık amaçlı ıslah etmek şartı ile kiralayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu kapsamda son 10 yılda; mera, yaylak ve kışlaklar, 305 adet 16 bin 952 hektar alanda uzun süreli (ıslah amaçlı), 2 milyon 194 bin 440 hektar alanda ise kısa süreli olarak kiralama yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bir açıklamasında, “Ben hayvancılık yaparım diyen vatandaşa ne kadar, kaç baş hayvan barmdırıyorsa o kadar genişlikte merayı tahsis edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

BUZAĞIYA 750 TL DESTEK YOLDA

Milli Tarım Projesi ile sığır desteklerini 2016 yılında hayvan sayısını arttıracak şekilde yapılandırarak buzağıya dayalı olarak belirleyen Bakanlık, buzağı başına destekleme tutarını 75 TL’den 550 TL’ye çıkarmıştı. 550 TL buzağı desteği ödemeler 2017 yılında da devam edecek. Bakanlıktan alman bilgiye göre meraya dayalı hayvancılığın uygulandığı yetiştiricilik bölgesinde doğan buzağıların desteklenmesine yönelik mevzuat çalışması tamamlanma aşamasma geldi. Yetiştiricilik bölgesinde buzağı başına 200 TL ilave destek verilerek, destek tutarı 750 TL’ye çıkarılacak.

Buzağı destek ödemeleri 2017’de doğanlar için yıl içinde başlayacak ve 2018’de devam edecek. Toplam anaç sığırlardan etkin sürü sağlığı veyönetimi ile 600 bin baş ilave buzağı elde edilmesi öngörülüyor.

“BİN TL’LİK DESTEK”

Bakanlık, mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinde damızlık düve alımlarmın desteklenmesine yönelik çalışmaları sürdürüyor. Bilindiği üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetiştiricilik bölgesinde damızlık düve alım bedelinin yüzde 30’una bu yıl hibe verilmesi planlıyor. Yetiştirici bölgelerinde hayvan sağılığı ve hayvan refahı standartlarına sahip, bölgenin coğrafi şartlarma uygun ahır ve ağıl yapımına yüzde 50 hibe desteği verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı bir açıklamada, hayvancılıkta daha verimli ırklara geçişe ve hayvan alımlarına güçlü desteklemeler yapıldığını ifade ederek, mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinde yaklaşık 3 bin TL’lik bir hayvan alımmda bin TL’sini bakanlığın karşılayacağını açıklamıştı.

Yapılan hesaplamalara göre mera hayvancılığı yetiştirici bölge illerinde 2017’den itibaren üç yılda 250 bin baş, altyapısı uygun diğer illerde ise 100 bin baş olmak üzere, et verimi yüksek toplamda 350 bin baş gebe düve ülke sürüsüne katılacak.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu