Haberler

Havayolu şirketlerinin hizmet ve farklı uygulamaları

Havayolu şirketleri rekabette öne çıkmak için ikram politikalarına güveniyor. Kimi bunları ücretsiz sunarken, “kimi de ucuz bilet satıyoruz” deyip ikramlardan ücret alıyor. İşte, havayolu şirketlerinin ikram politikaları…

HAVAYOLU en hızlı ve en popüler yolculuk türü. Artan popülarite bu alanda faaliyet gösteren şirketleri rekabette öne çıkmak için yolculara yeni avantajlar sunmaya yönlendiriyor. Bu yeni uygulamalar arasında yolculara sunulan ikramlar öne çıkıyor. Uçak içi ikramlardan kesintisiz internet bağlantılarına, kişisel monitörlerden ayak dinlendirme aparatına kadar yolcularına birçok hizmet sağlayan havayolu şirketleri bazı hizmetlerini ücretsiz sağlarken bazılarının karşılığında ücret alıyor.

Ülkemizde faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin hizmet kalitesi dünya ile rekabet edebilecek düzeyde. THY ve Atlasglobal gibi firmalar ücretsiz ikram politikasını benimserken, Pegasus ucuz bilet politikasının önde olduğunu söyleyerek ikramlarından ücret alıyor. Havayolu şirketlerinin hizmet ve farklı uygulamalarını sizler için derledik…

TÜRK HAVA YOLLARI

İKRAMLARI ÖDÜLLÜ

2017’de bir kere daha “Güney Avrupa’nın En iyi Havayolu Şirketi” ilan edilen Türk Hava Yolları, bunun yanı sıra business sınıfı ikram kategorisine damgasını vurarak, “En iyi Business Class ikram Servisi”, “En iyi Business Class Özel Yolcu Salonu” ve “En İyi Business Class Özel Yolcu Salonu ikramı” ödüllerinin de sahibi oldu. Aldığı bu ödüllerle birlikte dikkatleri bir kere daha üzerine çeken THY’nin uçak içi ve yer içi sayısız hizmeti var.

Business sınıfı iç hat uçuşlarda yemek öncesi “hoş geldiniz içecekleri” ile servise başlayan THY, porselen takım larda dünya ve Türk mutfağına ait lezzetler sunuyor. Aynı sınıfın dış hat uçuşlarında ise iç hat uçuşlardaki ikramlara ek olarak atıştırmalıklar ve uçuşun uzunluğuna göre kahvaltı ve yemek sunuluyor. Okyanus aşırı uçuşlarda bu menülere sıcak içecek menüsü ya da lokum ve Türk kahvesi ikramı ekleniyor. Ekonomi sınıfı iç hat uçuşlarda içecekle birlikte ev yapımı ciabatta ekmeğiyle yapılan sıcak sandviç yolculara ikram ediliyor. Aynı sınıfın 2-3 saat arası süren uluslararası uçuşlarında ise sıcak sandviçin yanında, kek ikramı da yapılıyor. Bu saat aralığındaki belirli seferlerde, uçağın kalkış saatine göre, sıcak/soğuk kahvaltı ya da sıcak/soğuk yemek ikramı da bulunuyor.

Üç saat ve üzeri uçuşlarda ikramlar, uçuşun süresine ve kalkış saatine göre değişiyor. Bu uçuşlarda sıcak/soğuk kahvaltı ya da sıcak/ soğuk yemek servis ediliyor. THY bu ikramlardan ücret talep etmiyor.

Öte yandan, ekonomi sınıfı yurtiçi ve dışı uçuşlarda yolcularına 20 kg bagaj hakkı tanıyan THY, bu sınırı business sınıfı yolcularda 40 kg’a çıkarıyor. Business sınıfında iki adet 8 kg’lık el bagajı hakkı sunulurken ekonomi sınıfı için bu hak bir adetle sınırlı.

Gelişmiş bir uçak içi eğlence sistemi olan THY. yabancı ve yerli filmlerden dizilere, oyunlardan yerel ve global müzik türlerine kadar geniş bir yelpazede eğlence sistemiyle yolcularına hizmet ediyor. Hem yurtiçi hem yurtdışı ekonomi ve business sınıflarında eğlence sistemi olan THY. bu özelliği ile oldukça iddialı. 78 cm koltuk arası mesafe bulunan THY’de bazı modellerinde 15 cm geriye yatırılabilen 2.5 cm öne çekilebilen koltuklar, 12.7 cm hareket edebilen baş desteği, ayarlanabilir ayak desteği, priz ve USB-ethernet girişi bulunuyor.

Uçuş yaptıkça ekstra mil kazandıran Miles&Smiles sistemi bulunan firma “engelsiz” yolculara da çeşitli avantajlar sunuyor. Sedye ve tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan yolcuları uçaktan havalimanına, havalimanından uçağa görevliler yardımıyla ücretsiz taşıyan THY, bu yolculara check-in ve pasaport işlemlerinde öncelik sağlıyor. Öte yandan, İstanbul Atatürk Havalimanında bu yolcular için özel bir check-in kontuarı bulunuyor. Spor ekipmanları, bebek arabası gibi eşyaları da çeşitli sınırlamalara tabi olarak ücretsiz taşıyan firma, bunlarda uçuş yapılan ülkeye göre bazı sınırlamalar getirebiliyor.

ATLASGLOBAL

YAKLAŞIMI “FULL SERVİCE”

“Full Service” havayolu taşımacılığını benimseyen Atlasglobal, uçak içi ikramlarını ücretsiz sağlıyor. Atlasglobal Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Arşan’m verdiği bilgilere göre, ikram seçenekleri iç ve dış hatta farklılık gösteriyor. İç hat ekonomi sınıfı yolcularına atıştırmalık olarak kek veya sandviç yanında alkolsüz içecek ikramı, business sınıf yolcularına ise sıcak yemek seçeneğinin yanında alkollü ve alkolsüz içecek ikramı yapılıyor. Dış hat ekonomi sınıf yolcularına ise soğuk yemek veya atıştırmalık yanında alkolsüz içecek ikramı, business sınıf yolcularına sıcak yemek yanında alkollü ve alkolsüz içecek ikramı sunuluyor.

Fly&Bus servis sistemiyle havalimanlarına yolcularım ücretsiz taşıyan Atlasglobal, business sınıfı yolcularına havaalanlarına girişte özel kontuar sağlıyor. Ekonomi sınıfı yolcuları 8’ı kg geçmeyecek şekilde bir parça kabin içi bagajı ve 30 kg bagaj hakkına sahipken, business sınıf yolcuları 8 kg’ı geçmeyecek şekilde iki parça kabin içi bagajı ve 40 Kg bagaj hakkına sahipler.

Yolcuların yolculuk yaptıkça ödül bilet kazanabildikleri “Atlasmiles” uygulaması olan firma, Odeabank ile ortaklaşa çıkarmış olduğu Bank’o Atlas sayesinde yolcularına bu kredi kartında biriken puanlar sayesinde bilet hediye ediyor.

“Engelsiz” bireylere de sundukları raporlar doğrultusunda refakatçinin yanı sıra uçağa biniş sırasında da öncelik sağlanıyor. Uçaklarında eğlence sistemi olarak sadecc baş üstü ekranlar olan firma, spor ekipmanları ve evcil hayvanları ücret karşılığında taşıyor. Burada bir ayrıntı dikkat çekiyor. Golf, kayak ve bisiklet takımlarında ilk parça eşyanın 15 kg’dan az olması durumunda ücret alınmıyor. Diz mesafeleri konusunda da ayrıntılı bilgi veren Arşan, ekonomi sınıfı koltuklarda diz mesafesinin 77 cm, business sınıfı koltuklarda 100 cm olduğunu söylüyor.

PEGASUS

EK HİZMET SATIYOR

Düşük maliyetli havayolu taşımacılığı iş modelini benimseyen Pegasus uçuşlarında “first class” ve “business class” alternatiflerini barındırmıyor. Yolcularının ihtiyaç duydukları ek hizmetleri satın alabildiği Pegasus uçuşlarında 20’den fazla yemek alternatifi sunuluyor. Yolcuların uçuş alışkanlıklarına ve farklı fiyat seçeneklerine göre müşterilerine alternatif uçuş imkanları sunan Pegasus, sağladığı “Business Flex Paket” ile yolcularına cezasız bilet ğiştirme ve iptal hakkı, yı uçuşlarda 15 kg, yurtdışı u< larda 20 kg bagaj hakkı, 12 kg kabin bagajı ve ekstra diz mesafesi dahil geniş aralıklı koltuk seçme ayrıcalığı sunuyor. Buna ek olarak, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda indirimli lounge ve hızlı geçiş hizmetleri sağlıyor.

Havaalanı transferi hizmeti de temin eden Pegasus bu hizmetlerini “Business Flex Paket”i satın alan yolcularına sunuyor. Ekonomik sınıfta seyahat eden yolcularına daha farklı bir politika uygulayan Pegasus, yurtdışı paketlerini Süper Eko, Eko, Avantaj ve Business Flex olarak ayırıyor. Yurt içi uçuşlarda ise Süper Eko paket bulunmuyor.

Pegasus Hava Yollan Genel Müdür Yardımcısı Gi’ıliz Öztürk, her sınıfa aynı hizmeti sunmama nedenlerini şöyle açıklıyor: “îş modelimiz olan düşük maliyetli havayolu taşımacılığı çerçevesinde misafirlerimize yalnızca ihtiyaç duydukları hizmetleri ek olarak satın alma imkânı sağlıyoruz.”

“Sadakat” programı çerçevesinde üyelerine ve iş ortaklarına gerçekleştirdikleri uçuşlar ve ek hizmetler karşılığında puan kazandıran Pegasus, bu puanlar karşılığında yolcularına indirim veya bedava bilet sağlıyor.

“Engelsiz bireyleri” de unutmayan firma, talep eden yolcularına uçağa kadar eşlik ediyor ve işlemlerde öncelik sağlıyor. Uçak içi cğlcnce hizmeti sağlamak için çalışmalarını sürdüren Pegasus, evcil hayvanlar konusunda da yolcularına kolaylık sağlıyor. 8 kg’a kadar ağırlığı olan hayvanlar kabin içinde taşınabilirken, bu hizmet yurtiçinde 60 TL, yurtdışı uçuşlarda 45 dolar olarak ücretlendiriliyor. Öte yandan, golf, kayak, dalgıç takımı iç hatlarda 25 TL, dış hatlarda 20 dolar karşılığında; bisiklet, sörf ve diğer spor ekipmanları iç hatlarda 45 TL, dış hatlarda 45 dolar üzerinden fiyatlandırılıyor.

Havayolu şirketlerinin bir ara reklamlarına da konu olan koltuk arası mesafelerine ilişkin ayrıntılı bilgi veren Öztürk, “Airbus uçaklarında standart 71-78 cm olan koltuk aralıkları, Boeing uçaklarında ise standart 78 cm oluyor” diyor.

SUNEXPRESS

ÜÇ FARKLI KATEGORİ

“Business” ve “first class” seçeneği bulunmayan SunExpress’te yolcular istedikleri ekstra hizmeti ücreti mukabilinde satın alıyor. Tüm ikram alternatiflerini de ücret karşılığında sağlayan firma, misafirlerine sıcak yemek ve sandviçleri ön siparişle sunuyor. İç hatlarda ücretli hizmetlerini “SunEco”, “SunClassic” ve “SunPremium” şeklinde sınıflandıran firma, dış hat uçuşlarında üç çeşit yemeğin bulunduğu “Meal Deal Box” seçeneğini sunuyor. Bu seçeneklerde sıcak yemekler 7 curo, sıcak snack alternatifleri 3-6.5 euro’dan satılıyor.

SunExpress’te Online check-in yapmış olan yolculara ekstra kontuar açılıyor. Tüm yolcular için kabin bagajı ölçüleri 55x40x23 cm olup maksimum 8 kg ile sınırlandırılıyor. Bagaj hakkı ise uluslararası uçuşlarda standart 20 kg, iç hatlarda 15 kg olup, bağlantılı uçuşlar ve Anadolu destinas-yonları için 30 kg;a kadar çıkabiliyor.

Yolcuların satın alabildikleri paketlerden olan “SunClassic”te koltuk rezervasyonunun yanı sıra bagaj hakkı, yiyecek ve içecek opsiyonu varken, “SunPremium” ismi verilen pakette bir öncekine ek olarak geniş diz mesafeli Xleg koltuklar bulunuyor.

SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan’m verdiği bilgiye göre, firma halen yolcu sadakat programı üzerinde çalışıyor. Bu projeyle yolcular uçuş yaptıkça ödül bilet kazanma hakkına sahip olabilecekler. “Engelsiz” yolcuların uçuştan önce ilgili formu doldurarak yardım alabildiklerini hatırlatan Çalışkan “Uçuş öncesinde terminal girişinden itibaren kendilerini karşılıyoruz. Emniyet kuralları çerçevesinde taşıyabilecekleri yardımcı ekipmanlar için ücret talep etmiyoruz” diyor. Ayrıca engelsiz yolcuların diğer yolculardan önce binmeleri sağlanıyor. Şimdilik uçak içi eğlence hizmetinin olmadığı SunExpress bir süre sonra bu hizmeti de vermeye başlayacak. Öte yandan, ön rezervasyonla evcil hayvanlar, hava alan, sıvı sızdırmayan ve kilit-lencbilen 55x40x23 cm boyutlarındaki çantalar veya kafesler içinde taşınabiliyor. Koltuk mesafelerine de değinen Çalışkan, SunExpress’in tüm uçaklarında 76 cm koltuk genişliği olduğunu belirtiyor.

LUFTHANSA

İKRAM YELPAZESİ GENİŞ

Lufthansa, yolcularına sağladığı hizmetlerle dikkat çeken bir firma. Kısa menzilli uçuşlarda atıştırmalıklardan sıcak yemeklere kadar geniş bir ikram yelpazesi olan firma kahveden domates suyuna, sıcak ve soğuk, alkollü ve alkolsüz içecekleri ücretsiz sunuyor. Uçuşun uzunluğuna göre servis sayıları farklılık gösterirken çok kısa mesafeli uçuşlarda servis yapılmıyor. Uzun menzilli uçuşlarda ise business elass’ta yolcularına çorba veya güveç, soğuk etler, peynir tabağı, burger ve kek seçenekleri sunan firma sınırsız alkollü ve alkolsüz içecek ikramı sağlıyor. İki çeşit ana yemeği üç çeşit ikramın izlediği ekonomi sınıfında yemekten sonra çay, kahve veriliyor.

Yolculuk yaptıkça misafirlerine Milcs&More isimli programla seyahat, alışveriş, finans ve eğlence alanlarında birçok indirim ve fırsattan yararlanma şansı sunan firma aynı zamanda bu puanları hayır kuramlarına bağışlama imkanı da veriyor.

“Engelsiz” yolcularına çeşitli kolaylıklar sağlayan firma tekerlekli sandalyeleri ücretsiz taşıyor. Spor malzemeleri için ise uçuştan en az 24 saat önce kayıt yapılmasını isteyen Lufthansa bu malzemelerin maksimum 32 kg ve 3.50 m olmasını şart koşuyor. Hayvanlar için cinsine, ağırlığına, büyüklüğüne ve farklı ülkelerde geçerli olan yönetmeliklere göre, yolcu kabininde ilave taşıma bagajı veya uçağın hava kargo ambarında ek bir ücret karşılığında ulaşımını mümkün kılıyor. Gelişmiş bir uçak içi eğlence sistemi olan firma yolcularına diziler, filmler, sesli kitaplar ve rock, pop, klasik gibi birçok türden oluşan müzik seçenekleri sunuyor.

MUSTAFA EMRE SELEK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu