Haberler

Hatay’da ‘iyi tarım’ gelişiyor

Hatay’da iyi tarım uygulamalarının verimli bir şekilde uygulanabildiğine dikkat çeken Kemal Üniversitesi Samandağ Meslek Yüksek Okulu, Bitki Koruma Öğretim Görevlisi Ziraat Mühendisi Melisa Özkaya Kara, “Kentte iyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor. Bu yöntemle yetiştirilen ürünler rahatça ihraç edilebiliyor. Bu yöndeki yatırımlarda artış öngörüyoruz” diyor.

20’inci yüzyıl sonlarından itibaren dünya nüfusundaki artışa paralel olarak tarımsal alanlardan daha fazla ürün elde etme isteği beraberinde güvenli gıda sorununu getirdi. Güvenli gıda denildiğinde; insan sağlığına zararlı olmayan, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalıntılar içermeyen, izlenelebilirliği sağlanmış ürünler akla geliyor. İyi tarım uygulamaları da; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretimin yapılmasını, doğal kaynakların korunmasını tarım da izlenebilirlilik ve sürdürebilirlilik-le gıda güvenliğinin sağlanmasını hedefleyen bir üretim şekli olarak tanımlanıyor. Güvenli gıda üretimi yapılırken gübre ve ilaç kullanımı ise hem ekonomi hem sağlık açısından en önemli ve en çok kontrolü yapılması gereken uygulamalar olarak gösteriliyor.

Hatay’da iyi tarım uygulamaları

Türkiye’de de Tarım Bakanlığı’mn dünyada, tarım sektöründeki gelişmelere kayıtsız kalmayıp aynı esaslara dayanan ‘İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği’ni yayınladığını belirten Mustafa Kemal Üniversitesi Samandağ Meslek Yüksek Okulu, Bitki Koruma Öğretim Görevlisi Yüksek Ziraat Mühendisi Melisa Özkaya Kara, “Hatay genelinde iyi tarım uygulamaları yaygmlaştırılmakta. Hatay; sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için çok avantajlı bir konuma sahip” diyor.

MEYVE -SEBZE İHRACATINDA ÖNDE

İl genelinde sulanan ekim alanları çok. Modern tarım âletleri yaygın olarak kullanılıyor. Dolayısıyla çok çeşitli ve bol ürün almıyor. Tahıl, sebze ve meyve ambarı olan kentte; buğday, arpa, pirinç, mercimek, pamuk, yerfıstığı, pazı, maydanoz, dereotu, turunçgil, erik, soğan (taze), marul(göbekli), nane, Trabzon Hurması, zeytin, havuç, bezelye, kabak, yeni dünya, pamuk (kütlü), patlıcan, sarımsak, börülce, tere, incir yetiştiriciliği yapılıyor. Bu bölgede yetişen buğdayda nişasta miktarı fazla. Hatay’da yetiştirilen meyve ve sebzeler ise iklim özelliklerinden dolayı lezzet bakımından çok üstün. Meyve ve sebzelerin renklenmeleri, suda çözünür kuru madde oranları da yüksek. Türkiye geneli 151.7 milyar dolar ihracatın 2.350 milyar dolar ile yüzde 1,6’ lık kısmı yaş meyve- sebze ürünleri ihracatından geldiğini dile getiren Kara, “Türkiye yaş sebze-meyve ihracatının yüzde 25’i Hatay’dan gerçekleştirilmekte olup bu da 476.2 milyon dolarlık bir ekonomi yaratmakta” diye ekliyor.

HATAY’A YATIRIM YAPILMALI

Bu veriler göz önüne alındığında, Hatay’ın tarımdaki değerinin ortaya çıktığına değinen Kara, şöyle devam ediyor: “Hatay; iyi tarım uygulamalarının verimli bir şekilde uygulanabildiği ve bu ürünlerin ihraç edilebildiği önemli bir şehir.

İyi tarım uygulamalarıyla üretilmiş ürünlerin pazarlama ve satış sorunları da yok. Ortadoğu’daki siyasi istikrarsızlıksız henüz bitmemiş olsa da bu dönem atlatılarak önümüzdeki yıllarda, büyük tarım üreticilerinin Hatay’a yatırım yaparak buradaki verimli toprakları ve bu bölgeye has iklim özelliklerini kullanarak diğer bölgelerden daha kaliteli tarım ürünleri ile Türkiye ekonomisine katkıda bulunacakları öngörülmekte.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu