Haberler

Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Yenileniyor

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 1985 yılında kurulan 1.156 MW kapasiteli Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, Türkiye’nin ilk doğalgaz kombine çevrim santrali olma özelliğini taşıyor. Yıllık 5,5 milyar kWh üretimiyle 1,7 milyon konutun elektrik ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip olan tesis, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük doğalgaz santrallerinden de biri. Enerji sektörünün en büyük oyuncusu Limak Holding, Özelleştirme idaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihaleyi kazanarak Hamitabat Santrali’nin işletmesini 1 Ağustos 2013 tarihinde devraldı. 2014’ün aralık ayında da Avrupa’nın önde gelen kurumsal yatırımcılannın oluşturduğu bir altyapı fonu olan InfraMed Infrastructure ile Hamitabat Santrali’ne yüzde 25 oranında ortak olması konusunda anlaşma imzalandı. Fon, Türkiye’de enerji alanındaki ilk ortaklığını bu projeye yaptı.

30 yıl boyunca Türkiye’nin enerji ihtiyacına katkıda bulunan Hamitabat Santrali, geçen bu süre içinde ekonomik ve teknik ömrünü önemli ölçüde tamamlamış durumda. Ancak santral şimdi baştan sona yenileniyor. Limak Yönetim Kurulu Üyesi ve enerji sektörünü yöneten Batuhan Özdemir, 520 milyon Euro’luk yatırımla tesisi dünyanın en verimli santrallerinden biri haline getireceklerini söylüyor. Özdemir, “Bu yatırımla santralin yüzde 38 seviyesinde olan mevcut verimliliğini yüzde 62’ye çıkaracağız” diyor.

Hamitabat

20I6’DA DEVREYE GİRECEK

Yeni yatırımla birlikte üretimde doğalgaz kullanımından tasarruf edilecek ve böylece yurtdışına ödenen döviz miktarı da azalacak. Bu şekilde hem Türkiye’nin büyüyen elektrik talebini karşılama hem de cari açığın azaltılması yönünde önemli bir katkı sağlanacak.

Yeni yatırımda mühendislik, tedarik ve inşaat hizmetleri Gama Güç Sistemleri’nden alınacak. Batuhan Özdemir, şu anda sözleşme imzaladıklarım, ekiplerin sahaya mobilize olduklarını ve inşaat öncesi hazırlıklara başladıklarını söylüyor. Özdemir, “Finansman çalışmalarını takiben inşaat süreci başlayacak. Yeni üniteleri 2016 yılı sonunda devreye almayı hedefliyoruz. Yeni yatırımla verimlilik açısından Hamitabat Santrali’nin çok önemli bir örnek olacağına, Türkiye’nin de doğalgaz santralleri konusunda bölgedeki standartları belirleyeceğine inanıyoruz” diye konuşuyor.

240 MİLYON DOLAR KATKI

Verimlilik artışının yanı sıra yeni tesis santrale birçok tasarruf da getirecek. Örneğin, mevcut tesiste 1,7 milyar metreküp olan doğalgaz tüketimi yeni tesiste 1,1 milyar metreküpe inecek. Yani aynı miktar elektrik üretimi için 600 milyon metreküp daha az doğalgaz tüketimi yapılacak. Böylece doğalgaz ithalatı 240 milyon dolar azalacak. Öte yandan 613 bin tonluk su harcaması 300 bin tona gerilerken ses emisyonu da yüzde 15 daha az olacak.

Ayrıca yapılacak yatınmlar sonrasında Hamitabat Santrali verimliliği yüksek bir baz yük santrali olarak çalışabilecek. Yeni teknolojisinin imkan verdiği esnek çalışma yapısı sayesinde de tüketimin en yoğun olduğu saatlerde hızla devreye girip çıkarak hem kendi portföyünü hem de tüm bölgenin elektrik arz ve talebini etkin bir şekilde dengeleyecek.

2,2 MW’TAN 2.800 MW’A ÇIKTI

Limak Holding, 2001 yılında 2,2 MW’lık Çal Santrali ile enerji sektörüne adım attı. Bugün kurulu gücü 2.800 MW’ı aşıyor. Üretim, dağıtım, satış ve ticaret olmak üzere sektörün her alanında faaliyet gösteriyor. Elektrik üretiminde, 20l4’te devreye alman Tatar ve Kirazlık HES projeleri ile birlikte işletmedeki altı hidroelektrik santralinde toplam kurulu gücü 603 MW’a ulaştı. Özelleştirme yoluyla toplam 1.156 MW kurulu güce sahip Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali’ni portföyüne katan şirket, toplam kapasitesi 1.050 MW olan Yeniköy-Kemerköy termik santralleri özelleştirmesi sonrası projeye yüzde 50 ortak oldu. 2014 sonunda toplam kurulu gücü 2.800 MW’ı aşarken, üretim portföyündeki kaynak çeşitliliğini de önemli ölçüde geliştirdi.

BÖLGE ETKİNLİĞİNİ GELİŞTİRDİ

Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi ve Türkiye’deki dört elektrik dağıtım bölgesinde -Uludağ, Çamlıbel, Akdeniz ve Boğaziçi- ortaklarıyla birlikte yılda yaklaşık 50 milyar kilo-wattsaat elektrik dağıtımı gerçekleştiren şirket, elektrik satış ve ticaretinde de piyasanın aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Grubun yenilenebilir ve termik üretim, toptan ticaret ve perakende satış kanallarındaki toplam satış hacmi, 2014 sonunda 5 milyar kilowattsaate ulaştı.

Yurtdışmda ise aktif olarak enerji ticareti gerçekleştirmek üzere 2013’te Limak Energy Europe’u kurduklarını anlatan Özdemir, şunları ekliyor: “Şirketimiz, ENTSO-E bağlantısı kapsamında kapasite ihalelerinde yer alıyor ve Avrupa piyasalarında sınır ötesi enerji ticareti yapıyor. Bu kapsamda 2014 yılında Bulgaristan başta olmak üzere, Doğu Avrupa bölgesinde faaliyetlerimizi arttırdık. Ayrıca, bu yıl Sırbistan’da kurduğumuz yeni enerji ticareti şirketiyle birlikte bölgedeki etkinliğimizi genişlettik.”

4 BİN MW HEDEFLİYOR

Faaliyet gösterdikleri sektörlerden özellikle enerji sektöründe önemli bir potansiyel olduğunu düşündüklerini ifade eden Özdemir, bu kapsamda gelecek beş yıl içinde yeni projeler ve satın almalar yoluyla enerji üretimindeki portföylerini 4 bin MW’lık bir kurulu güce ulaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor. Özdemir, şöyle devam ediyor: “Bu hedeflere ulaşırken enerji üretim portföyümüzün çeşitliliğini de artırmak istiyoruz. Rüzgâr ve güneş santralleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak istiyoruz. Buharkent’te 15 MW’lık bir jeotermal lisansımız mevcut. Bu proje ile ilgili yatırım öncesi hazırlık çalışmaları yapıyoruz.”

AVRUPA’DA KONUMUNU GÜÇLENDİRECEK

Batuhan Özdemir, yatırımı tamamlanan Pembelik ve Kargı hidroelektrik santrallerini 2017 yılında devreye alarak HES kurulu güçlerini 833 MW’a yükseltmeyi planladıklarını söylüyor. Enerji üretiminde mevcut tesis yatırımlarını gerçekleştirirken bir yandan da yeni yatırım fırsatlarını takip ettiklerini belirten Özdemir, şunları ekliyor: “Bu çerçevede DSİ’nin yeni ve büyük kapasiteli HES ihalelerini izliyor, EÜAŞ’a ait büyük kapasiteli HES’lerle ilgili 2015 ve 2016 yıllarında yapılacak ihalelerle, HES katkı payı ihalelerine de katılmayı planlıyoruz. Genişleyen üretim kapasitemize paralel olarak önümüzdeki yıl elektrik satış hacmimizde de yüzde 40-45 artış hedefliyoruz. Yapacağımız yeni yatırımlarla elektrik ticaretinde Avrupa’daki konumumuzu daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. 2015 yılı içerisinde Romanya’da almayı planladığımız lisans ile Romanya, Bulgaristan ve Kosova’da da aktif enerji ticareti gerçekleştireceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu