Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Halka arzlarda umut, 2016’ya taşındı

2015’te bir kayıp yılı yaşayan Borsa İstanbul’da, halka arzlar da beklenen verimi sağlayamadı. Bu yıl ise 10 büyük şirketin halka arzının yatırımcılardan ne ölçüde ilgi göreceği merak ediliyor. Şirketlerin ertelediği halka arzların bu yıl içinde gerçekleşmesi beklenirken, aracı kurum yöneticileri yatırımcıları yeni arzlara karşı seçici olmaları yönünde uyarıyor.

Halka arzlar

2015 yılında birçok hisse endeksteki kötü performansla birlikte değer kaybederken, 2016 yılı da hem Türkiye için hem de dünya için iyi bir yıl olarak başlamadı. Bu durum da borsaya yeni şirketlerin gelmesini etkiledi. Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hazırlanan ‘Borsa Trendleri’ raporunda, 2013-2015 yılları arasında Borsa İstanbul’un halka açıklık oranı 2,17 puan artarak yüzde 40,74 seviyesine ulaşmış olsa da getirinin eksilerde olması ve büyük halka arzların gerçekleşememiş olması düşündürüyor.

10 HALKA ARZ

Mevcut konjonktürde şirketler, yatırımcı bulmaktan çekindikleri için halka arza çok sıcak yaklaşmıyor. Önceki haftalarda Çuhadaroğlu Metal’in halka açılmasıyla, 2016 yılındaki halka arzlar da başlarken, beklenen 10 büyük halka arz ise yatırımcılar açısından merak uyandırıyor. Buna göre, Pa-şabahçe, TUSAŞ, STFA, TÜRK-SAT, ÎGDAŞ ve Ziraat Bankası gibi şirketlerin halka arzı bekleniyor. Bunlannda yanında Vakıfbank, Türk Telekom, THY ve Carrefoursa’nın da ikincil halka arzları piyasalarda konuşuluyor.

FİYATLAR DİRENEMİYOR

SPK ve Borsa İstanbul Yönetimi tarafından halka arz özendirmeleri yapılsa da özellikle 2012 sonrasındaki iştahsızlık gözlerden kaçmıyor. Tabloda da görüleceği üzere, geçen yıl sadece dört şirket, pay piyasasında halka arz edildi. Venbey Yatırım Portföy Aracılığı Birim Müdürü Tonguç Erbaş’a göre son 2-3 yıl içerisinde gerçekleşen halka arz sayısında ve rakamsal büyüklüğündeki düşüşün nedeni, halka açılan küçük ölçekli şirketlerin neredeyse tamamının halka arz edilen fiyatların belli bir dönem aşağısında seyretmesi. Ayrıca blok olarak iskontolu satışlardan dolayı istenilen performansı gösterememesi. Erbaş, “Global ekonomik görünümün son yıllarda sağlıklı bir durum sergilememesiyle nedenle risk alma iştahında yatırımcılar açısından bir azalma söz konusu oluyor” diyor. Erbaş, halka arz fiyatlarının ve şirket tanıtımlarında gösterilen değerlerin gerçekleri yansıtmadığı algısının yatırımcılar üzerinde etkili olduğunu dile getiriyor.

BÜYÜK ŞİRKETLER İŞTAHSIZ

2015 yılında Borsa İstanbul, yeni halka arzlarda istenilen seviyeleri ve getirileri elde edemedi. Piyasalardaki belirsizlik ve yaşanan ekonomik dalgalanmalar da büyük şirketlerin bile halka arza yanaşmamasına neden oldu. Diğer bir nedenin ise 2015 yılında TL varlıklarında yaşanan büyük kayıplarının döviz kuruna bağlı şirketleri derinden etkilemesi olarak gösterilebileceğini belirten Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, şirketlerin şeffaf yapıda olan halka arz piyasasında rol almanın iş süreçlerini sekteye uğratabileceği görüşünde olduğuna dikkat çekiyor. “Ayrıca büyük şirketler yeni bir otoritenin denetimi ve gözetimi altına girmekten kaçınıyor. Büyük çaplı şirketlerin halka arza teşviki için SPK’nm tebliğlerde yayınladığı güçlü yaptırımların azaltıjması gerekebilir” diyen Tufan, halka arz edilen şirketlerin de yıllık faaliyet raporlarının kârlılıkla sonuçlanmasının büyük montanlı şirketlerin iştahını artırabileceğini dile getiriyor.

Deniz Yatırım İcra Kurulu Üyesi Hüseyin Melih Akosman da bu dönemde yatırımcıların orta/uzun vadede portföy yaratma dönemi başladığını ve bu bağlamda yeni arzların da görüleceğini söylüyor.

YATIRIMCI DİKKATLİ OLMALI

Bu yıl FED’in faiz hikâyesinin devam etmesi halinde, borçlanma maliyetlerinin artış göstermesi, şirketlerin ucuz finansman olan halka arzlara yönelmesini bekleniyor. Geçtiğimiz dönemlerde halka arzlarda ciddi kayıplar yaşayan yatırımcıların, yeni gelen arzlara da temkinli yaklaşmasına neden olduğunu aktaran Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, yatırımcıların halka arzdan kısa vadede çok para kazanacağım beklentisini değiştirmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Burçak Gezgin, “Öncelikle sadece halka arz edilecek şirkete göre alım yapılmamalı.

Alım kararı, piyasadaki genel hava trende bakılarak yapılması önemli. Halka arzda bir diğer önemli nokta şirketin iskonto oranı” diyor. Gezgin, bunun dışında halka arzdan sağlanacak kaynağın ne yönde kullanılacağının bir başka en önemli etken olduğunu sözlerine ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu