Bilim - Teknoloji - İnovasyonGirişimcilik Haberleri

Hackathon girişimcilere fırsatlar sunuyor

Yazılım maratonu adı verilen hackathon’lara yönelik ilgi tüm dünyada artıyor. Bu yarışmalar sayesinde kurumlar yenilikçi teknolojilere ulaşırken, gençler ise kariyer fırsatı yakalıyor. Dereceye girenler projelerini global çapta tanıtabiliyor…

Djjital maraton başladı…

ÇAĞIMIZ dijital devrim çağı ve neredeyse her iş kolunda dijital çözümler altın kıymetinde. Artık her firmanın kaderi iş yapma süreçlerinde teknolojileri kullanabilme becerisine bağlı. Teknolojiyi kullanamayanın ayakta kalamayacağı bir dönemin tam ortasmdayız. Hal böyle olunca ve bu alandaki rekabet arttıkça firmalar çözümü firma içinde veya dışında üretilen teknolojinin peşine düşmekte buldu. Örneğin, son yıllarda önce gelişmiş Batı ülkelerindeki, ardından ülkemizdeki dev firmalar değişik etkinlik ve yarışmalarla dışarda üretilen teknoloji yi yakalama faaliyetlerine başladı. Bu yöntemlerden en sık kullanılanı FinTech, yani finansal teknoloji. Bugün bankacılık sektöründeki bütün aktörler dışarıda üretilen FinTech’leri satın alarak ürün ve hizmette rakiplerinin önüne geçmeye çalışıyor. Bankalar ana işleri olan bankacılığa odaklanırken, teknoloji üretiminin bir bölümünü dışardan satın alarak rakipleri karşısında fark yaratmaya çabalıyor. Bu oldukça sık kullanılan bir yöntem…

Son yıllarda sık kullanılan diğer yöntem ise hackathon. Hayatımıza yeni yeni girmeye başlayan hackathon’u kısaca özetlemek gerekirse, “Limitli bir zaman dilimi içinde bilgisayar programcıları, test uzmanları, iş analistleri, görsel tasarımcılar ve proje yöneticileri gibi ürün geliştirme ekiplerinin bir araya gelerek oluşturdukları takımların herhangi bir ürün ya da hizmeti geliştirmeye çalıştıkları etkinlik veya yarışma” diyebiliriz. Etkinliğe katılan tüm ekiplere aynı görevlerin verilmesi ve sonrasında sonuçların bağımsız jüri üyeleri tarafından değerlendirilmesi gibi aşamaları var. Değerlendirme sonucunda finale kalanlara hackathon’u düzenleyen kurumca çeşitli para ödülleri verilirken, katılımcılar açısından asıl büyük ödül ise geliştirdikleri ürün ve yazılımların yurtiçi ve yurtdışında tanıtılması.

hackathon

GENÇLERE İŞ FIRSATI

Hackathon’lar firmalar için mucize çözümlerin yolunu açarken, katılımcıları için de kariyer fırsatı yaratıyor. Çünkü hackathon’lara genellikle genç çalışanlar, üniversite öğrencileri ve hatta lise öğrencileri katılıyor. Dereceye girenlerin projeleri yalnız Türkiye’de değil, global arenada da tanıtılıyor. Dikkat çeken bazı projeler global organizasyonlarda bizzat proje üretici ekipler tarafından meslektaşlarına anlatılıyor. Bu sayede uluslararası birçok iş bağlantısının kapısı açılıyor. Uzun lafın kısası, son derece çekici bir kariyere adım atma fırsatı sunuyor.

Hackathon’ların bir diğer özelliği ise iş imkanı yaratması. Firmalar dijital çözüm üreten başarılı ekipleri kendi kadrolarına katmak için cazip iş önerilerinde bulunuyor. Finale kalan bir ekipte bulunmak bile meslek hayatına ilk adımı atan gençlerin CV’lerini parlatıyor.

PROJELER HAYATA GEÇİRİLİYOR

Firmalar çeşitli uygulamalarına yeni servisler eklemek ve yenilikçi hizmetler sunmaya devam etmek için de hackathon’lar düzenliyor. Yarışmalar uygulamaların hizmetlerini iyileştirmesine yardımcı olurken, sistemin tıkandığı noktalarda çeşitli çözümler sunuyor ve platforma yeni özellikler eklenmesine yardımcı oluyor. Turkcell BiP de bir süredir bu amaçlarla hackathon’lar düzenliyor. BiP hem bir mesajlaşma uygulaması hem de Keşfet sayfalarında 100’den fazla servisin sunulduğu bir iletişim platformu. Turkcell Dijital iletişim Servisleri Direktörü Burak Akıncı, düzenlenen hackathon’larla BiP’e yeni servisler eklemeyi ve yenilikçi hizmetler sunmayı hedeflediklerini söylüyor. Akıncı, “Bu etkinlikler BiP’in dinamik yapısı ile de çok uyumlu. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bu etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz” diyor. Yarışmalardan çıkan fikirlerin nasıl değerlendirildiğini sorduğumuzda ise Akıncı şöyle devam ediyor:

“234 projenin yarıştığı BiP hackathon’un başarılı projelerinden Sınav Asistanı isimli servisin geliştirilmesi devam ediyor. Çok yakında devreye almayı planlıyoruz. Diğer bir ödüllü proje olan Şehir Asistanı servisinin ise iş planını çıkardık. Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Turkcell yarışmalarında ilk üçe giren projelere ayrıca ödül de veriyor. İlk düzenlenen hackathon’da birinciye 30 bin TL, İkinciye 20 bin TL, üçüncüye ise 10 bin TL ödül veren firma, geliştirilen projelerin tüm fikri mülkiyet haklarının yarışmacılarda kalmasına izin veriyor.

YENİ HACKATHON SONBAHARDA

Akbank sonbahar aylarında yeni bir hackathon açmak için son hazırlıklarını yapıyor. Geçen sene KOBÎ Bankacılığı bölümünün ev sahipliğinde hackathon düzenlediklerini, bu yıl ise Bireysel Bankacılık bölümü ev sahipliğinde düzenleyecekleri bilgisi veren Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, “Bu etkinliği farklı tema ve sahipliklerle, her yıl gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Etkinlikle hem kullanıcı odaklı ürün ve hizmetleri keşfetmemizi sağlıyor, hem de bunların bir parçası oluyoruz” diyor.

Banka aynı zamanda başarılı katılımcılara şirkette çalışma ya da uzun dönem staj imkanı da sunuyor. Hackathon’un yarışmacılar için de büyük bir tecrübe ve geniş bir oyun alanı sağladığına dikkat çeken Ulutaş, “Etkinliğe herkes katılabilir. Özellikle üniversite/yüksek lisans öğrencilerinin ve yeni mezunların katılımını arttırmak için üniversite işbirliklerimizi aktif olarak kullanıyoruz. Yarışmacılarımıza derecelerine göre ödüller veriyoruz. Bunun dışında, tüm katılımcılara katılımlarından dolayı verdiğimiz küçük hediyelerimiz de var” diyor.

Ulutaş’a göre, bu organizasyon yetenekli genç yazılımcıların keşfedilmesini sağlıyor; ayrıca onların CV’lerine de değer katıyor.

CHATBOT İÇİN YARIŞTILAR

IBM, hackathon yarışmalarının teknik altyapısını sağlamanın yanı sıra kendi hackathon’u da açıyor. IBM Türk Müşteri Teknik Danışmanı ve IBM Teknoloji Akademisi Üyesi Kıvanç Uslu, Türkiye’de büyük kuramların artık hackathon açmaya başladığına dikkat çekiyor. Hackathon yarışmalarının süreçleri hakkında da bilgi veren Uslu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “IBM olarak ihtiyaç duyulan zengin altyapıyı bulut ortamımız IBM Bluemk’le sağlıyoruz. Türkiye’deki büyük müşterilerimiz için IBM Bluemk üzerinden başarılı bir birçok hackathon düzenledik. Örneğin, bankacılıkta ‘nesnelerin interneti’ alanında yaptığımız çalışmalar sayesinde, bankacılık sektöründe dijital inovasyonun kapısını açacak fikirlerin gelişimi konusunda önemli adımlar atılmasına aracılık ettik.”

IBM, ayrıca hackathon sürecinin olmazsa olmazları olan tema, eğitim, proje deneyimi, teknik destek kısımlarım da yerel ekipleri aracılığıyla sağlıyor.

Firma kendi hackhaton’unu da düzenliyor. Örneğin, geçen ay ‘Battle of Bots’ temasıyla bir hackathon gerçekleştiren IBM’in bu etkinliğine katılan geliştiriciler, IBM Bluemk üzerinde 3-4 saat içinde başarılı chatbot’lar geliştirerek, birbirleriyle yarıştılar.

Uslu, “Böylece kognitif ve yapay zekâ servislerini de ilk defa bulut ortamında deneyimliyor, hızlı ve etkili uygulama geliştirmenin kolaylığım yaşayarak görüyorlar” diyor.

MENTORLUK VE KOÇLUK YAPIYOR

Türk Ekonomi Bankası (TEB), üç yıldır stratejik ortağı BNP Pa-ribas ile birlikte girişimci fikirlere destek olmak amacıyla BNP Paribas International Hackaton’u düzenliyor. Banka en son bu yıl üçüncüsünü 9-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdi. TEB insan Kaynakları ve Inovasyon-dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş, eş zamanlı olarak farklı ülkelerde gerçekleşen global yazılım maratonuna bu yıl İstanbul dahil olmak üzere San Francisco, Paris, Brüksel, Roma, Lüksemburg, Berlin, Varşova, Singapur ve Nanjing olmak üzere 10 farklı şehirdeki girişimcilerin aynı anda projelerini geliştirerek katıldığını söyledi.

Katılımcıların belirlenen beş temada aralıksız 48 saat boyunca kod yazarak mobil veya web tabanlı yazılım geliştirdiklerini söyleyen Altıntaş, “Bu yılın temaları ‘Müşteri işlem, onay ve talimat yapısının dijitalleşmesi’, ‘Finansal ve finansal olmayan hizmetlerin dijital platforma taşınması’, ‘Müşteri doğrulama ve siber güvenlik uygulamaları için akıllı çözümler’, ‘Firmaların tüm bankalardaki hesap hareketlerini gerçek zamanlı alarak, minimum veri girişi ile nakit akışı takibi ve tahminleme yapılabilecek çözümler’ ile ‘Sigorta satışını artıracak dijital çözümler’ oldu” dedi.

Her yıl haziran ayında BNP Paribas International Hackathon’u düzenledikleri bilgisini veren Nilsen Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üç yıldır hayata geçirmekten büyük mutluluk duyduğumuz maratonlarda ayrıca geliştirilen projelere hem mentorluk, hem de finansal destekler sağlıyoruz. Kazanan girişimci ekip 10 haftalık dijital eğitim kampı olan Digital Bootcamp’e katılarak uzmanlarla projelerini geliştirme imkanı elde ediyor. Geliştirilen projeler aralık ayında Paris’te düzenlenecek Demo Day’de BNP Paribas uluslararası jürisine sunulacak. Biz de Demo Day öncesi özel koçluk desteği veriyoruz. Geçen yıl iki girişimci ekibimiz, Fransa’da dereceye girmeyi başardı. Hackathon’da seçilen takım ayrıca TEB’in stratejik ortağı BNP Paribas’ın 80’e yakın ülkedeki global ağı sayesinde yeni müşterilere ulaşma ve işbirliği şansına da sahip oluyor.

Ayrıca haziran ayında Avrupa’nın en büyük teknoloji fuarlarından VivaTech’te birlikte çalıştığımız dört girişimcimizi misafir ederek kendilerini uluslararası platformda tanıtma ve yeni müşteriler, hatta yatırımcılar, iş ortakları bulma fırsatı sunduk. Hepsinden önemlisi girişimciler gelecek kariyerleri için bu deneyimlerini CV’lerine yazabiliyor.”

Altıntaş’ın verdiği bilgiye göre, BNP Paribas International Hackaton’a katılan ekiplerin oluşturduğu yazılımların patent hakkı tamamen girişimcilere kalıyor.

“CV’LERDE İLGİ ÇEKİYOR”

Üniversiteler de öğrencilerinin algoritma ve yazılım becerilerini test etmek için sponsor şirketler ve proje ortaklarıyla birlikte hackathon’lar düzenliyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü (Compec) yüksek katılım sağlamak amacıyla dönem sonlarını tercih ettiklerini belirtiyor. Her dönem en az bir hackathon planladıklarım belirten Compec Başkanı Ahmet Sevim yazılıma ilgi duyan herkesin yarışmalara katılabileceğini belirtiyor. Sevim’in verdiği bilgiye göre, hackathon yarışmasına ağırlıklı üniversite öğrencileri olmak üzere, çalışan kesim ve hatta lise öğrencileri de katılıyor.

Compec’in düzenlediği yarışmaların temaları ise proje Qrtaklarma göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, geçen yıl Comodo şirketi sponsorluğunda yapılan yarışmada tema ‘bilgi güvenliği’ olurken, Inven-Analytics şirketinin teması ‘veri analitiği’ oldu.

Bu yarışmalarda şirketler için çok değerli hizmetler üretildiğini söyleyen Sevim, bu konuda şu örnekleri veriyor: “Bilgi güvenliği hackathon’unda şirket için değerli olan çalman bir dosyanın loğlarını takip eden ve bu dosyaların kötüye kullanımını engellemeyi sağlayan yazılımlar üretildi. Veri analitiği temalı hackathon’da ise mağazaların envanterlerini en iyi şekilde yönetebilecekleri yazılımlar, ürünlerin satış verilerinden şirket için en anlamlı bilgiyi üretebilecekleri algoritmalar geliştirildi. Bu ürünler tabii ki 24 saat içinde öğrenciler tarafından geliştirilen ürünler olduğu için bir nevi prototip. Bu nedenle doğrudan hayata geçmeyen ancak her biri geliştirilmeye hazır ürünler.”

Peki, bu yarışmaların üniversite öğrencilerine katkısı ne oluyor? Sevim, katılımcıların yarışma sonucunda ortaya çıkardıkları ürünleri portfolyolarma dahil ettiklerini belirtiyor ve “Özellikle derece alan öğrenciler bu derecelerini CV’lerinde yer veriyor. Iş başvurularında tabi ki CV’lerinde yer alan bu projeler başvurdukları firmaların ilgisini çekiyor ve bu dereceler onları diğer öğrencilerden kesinlikle ayrı bir yerde tutuyor” diyor.

ŞİRKET İÇİ HACKATHONLAR

Birçok şirket, şirket içi motivasyonlarını ve takım içi iletişimlerini artırmak için hackathon yarışmaları düzenliyor. Gittigidiyor da bu motivasyonla farklı temalarda hackathon düzenliyor. Yarışmalar için belirlenen temalar ‘makine öğrenimi’, ‘büyük veri’, ‘optimizasyon’ ve ‘performans’ olarak belirlendi. Bu yarışmalar sonrasında ortaya çıkan birçok yazılım ve program ise Gitttigidiyor’da kullanıma alınmış. Mesela şu anda şirket içinde kullanılan bir browser eklentisi, auto-scale denilen otomatik ölçekleme gibi hizmetler etkin bir şekilde kullanılıyor. GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, bu . yarışmaların çalışanları çok iyi motive ettiğini belirterek şunları söylüyor:

“Hackathon’a katılanlar yaratıcılıkları-ortaya çıkarabilecekleri, üretken ve sıcak bir ortamda ortak bir çalışma yaparak hem dostça rekabetin keyfini yaşıyor, hem de dolu dolu geçen bu 24 saatin sonunda sektörümüzle ilgili ufkumuzu açan çalışmalar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu etkinlik kurum olarak motivasyonumuzu artırıyor ve ortak akılla verimli projeler tasarlanıyor. Etkinliğin müşterilerimiz için en büyük artısı ise süreç sonunda ortaya çıkan projelerin kullanıcı dostu ürünlere dönüşmesi.”

îlk yarışmanın sonunda katılan herkese ödül olarak 250 TL’lik GittiGidiyor hediye çeki verilmiş. Birinci olan takımın üyeleri ise 500 TL değerinde hediye çeki ve MacBook Pro kazanmış. Şirket bir sonraki hackathon’u ise bu yılın sonuna doğru düzenlemeyi planlıyorlar. Kantarcı, gelecekte dışa açık hackathon yarışması düzenle-yebileceklerini de söylüyor.

BU YIL KASIM AYINDA YAPILACAK

ING Bank, ilkini 2014 yılında gerçekleştirdiği ING Hackathon’u bugüne kadar üç kez düzenlendi. Dijital ve mobil teknolojileri bankacılık süreçlerine entegre etmeyi planlayan banka bu amaçla hackathon düzenleyerek her türlü teknolojik fikir ve projeye kapılarını açıyor. Üç yıldır aynı ana tema olan ‘kolay bankacılığı’ kullandıklarını söyleyen ING Bank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Şamlı, “2016 yılında yeni bir kategori daha açarak ING Hackathon’a toplumsal fayda içeren bir boyut ekledik ve ‘engelsiz bankacılık’ temasım oluşturduk. Artık bir gelenek haline gelen ING Hackathon’un dördün-cüsünü 2017 Kasım ayında gerçekleştir- meyi planlıyoruz” diyor.

ING Hackathon, bankacılık sektörüne ilişkin yeni fikirleri olan herkese açık. Bugüne kadar genç girişimciler, yazılımcılar, üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri katılımcı oldu. Dileyen bireysel, dileyen takım halinde katıldı. Şamlı’dan edindiğimiz bilgiye göre, geçen üç yılda bu etkinliğe 450 kişi katıldı ve 117 proje geliştirildi. Katılımcıların yaş ortalaması 23.1 oldu. Katılımcılar yalnız İstanbul’dan değildi, Ankara, Eskişehir, İzmir gibi illerden de geldi. ING Hackathon’un katılımcıları mentorluk destekleri, fikirlerini yurtdışmda tanıtma imkanı gibi çok özel fırsatlar sunduğunu söyleyen Şamlı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Müşterilerin bizden beklentisi, bulundukları her yerden ve diledikleri her anda bankacılık hizmetlerine en kolay ve hızlı şekilde erişmek. Hackathon sayesinde geliştirilen fikirlerden bazılarını hayata geçiriyoruz. Elbette hepsi hayata geçmiyor ancak bazıları üzerinde bir süre daha çalışmayı sürdürüyor, uygulanabilirliğine ilişkin araştırmalar yapıyoruz.”

ING Hackathon’un katılımcılar açısından çok önemli bir artısı ise, kazanan ekiplerin fikirlerini ING Global’de sunma imkanı yakalaması. Ayrıca geçen yıllarda yarışmaya katılanlar arasında ING Bank’ta çalışmaya başlayanlar da oldu.

İLK HACKATHON TAMAM

Kuveyt Türk Katılım Bankası bu yıl ilk kez 13-14 Mayıs tarihleri arasında hackathon düzenledi. Dijital bankacılığın geleceğini şekillendirecek olan hackathon’u bundan sonraki yıllarda da devam ettirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kuveyt Türk Bankacılık Servis Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı irfan Yılmaz, “Girişim sermayesi türünden işler yapmayı arzu ediyor, girişim ortamının gelişimi için yeni girişimcilere sermaye, eğitim, destek ve mentorluk gibi hizmetler sunmak istiyorduk. Bu anlamda bu yıl ilk kez hackathon’u düzenledik. Yarışmaya katılan 26 ayrı gruptan oluşan katılımcılar, geliştirdikleri yazılım projelerini 10 kişiden oluşan jürinin be-1 ğenisine sundu” diyor.

Banka ayrıca, fikirlerin hayat bulmasına katkı sağlayacak Hızlandırma Merkezi ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kurulması için de çalışma yapıyor. Bu konuda son aşamaya geldiklerini söyleyen Yılmaz, “Hızlandırma Merkezi için görüşmelerimiz tamamlanmak üzere, Yatırım Fonu konusunda SPK’da devam eden bir başvurumuz var. Her iki konuyu da Ağustos ayında hayata geçirmek için çalışıyoruz” diyor.

Kuveyt Türk hackathon sayesinde yetenek avcılığı da yapıyor. Hackathon’da başarılı olanları gelecekte yazılım ekibine almayı planlayan banka ayrıca yine önümüzdeki dönem dereceye giren projeleri değerlendirerek projelendirip yeni ürün ve hizmetleri hayata geçirmek için çalışma yapıyor. Hack günü, hackfest veya codefest olarak da bilinen hackathon’un, dijital bankacılık alanında farklı ve inovatif fikirler sunmak isteyen herkese açık olduğunu da hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yarışmacılar hackathon’a tek başma ya da takım halinde katılabiliyor. Ancak takım olarak katılmak isteyen ekiplerin en fazla dört kişiden oluşması ve takımda en az bir yazılımcı bulunması gerekiyor.”

Kuveyt Türk tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Hackathon Dijital Bankacılık Yazılım Proje Yarışması’nda birinci olan proje 20 bin TL, ikinci olan proje 15 bin TL, üçüncü olan proje 10 bin TL, dördüncü, beşinci ve altıncı projeler ise üçer bin TL ödül kazandı.

BİRİNCİ DUBAİ’YE GİDECEK

Danışmanlık firması Accenture, hackathon yarışmalarını sosyal ve ekonomik değer oluşturmak için düzenliyor. Bu yarışma sayesinde katılımcılar iki gün gibi kısa bir süre içerisinde fikir üretip kendi potansiyellerini ölçebiliyor. Etkinlik sonrası başarı sağlayan yarışmacılar ise Accenture’ın, işe alım süreçlerinde önceliklendirilip iş ve staj imkanı yakalayabiliyor. Accenture’dan verilen bilgiye göre, firmanın düzenlediği yarışmaya teknoloji ve inovasyona ilgi duyan, Accenture Connected Hackathon’da önerilen konulardan herhangi biri ile ilgili ilginç bir projesi veya fikri olan öğrenciler ile 1-3 yıl deneyimi olan çalışanlar katılabiliyor.

Accenture hackathon temalarını Expo 2020 ile beraber ‘Fırsat’, ‘Mobilite’ ve ‘Sürdürebilirlik’ olarak belirlemiş. Firma 2016’da birincisi gerçekleştirilen hackathon’u, bu sene kasım ayında benzer temalarla yeniden açacak. Bu etkinlik üç kıtada 15 lokasyonda eş zamanlı olarak düzenlenecek. Yarışmanın detayları ve başvuru sürecini ise firma önümüzdeki günlerde Accenture.com.tr ve sosyal medya hesaplarından yayınlayacak.

Firmanın etkinliklerinde yarışmacılara herhangi bir yazılım ücreti ödenmiyor ancak patent hakkı tamamen yarışmacılarda kalıyor. Accenture Digital ve Technology Bölge Pazarlama Direktörü (Ortadoğu, Afrika, Rusya ve Türkiye) Ebru Tuygun, bu nedenle yarışmada toplam 15 bin euro değerinde ödül dağıtıldığını ve etkinlik sürecinde kendilerine mentorluk gibi her türlü desteğin verildiğini söylüyor. Hackathon yarışmasında dereceye girenlerin uluslararası platformlarda tanınma ve yatırımcılara ulaşma fırsatını da yakaladığını söyleyen Tuygun, “Yarışmacılar bu organizasyonlarda yeni bir fikri ekip çalışmasıyla geliştirme ve işlerini gösterme fırsatı yakalıyor. Aynı zamanda çalışmak istedikleri firmalar ile tanışabiliyorlar. Accenture’un düzenlediği hackathon’larda destekleyici ve jüri üyesi olan firmalar arasında Facebook, Google Harvard Business Reveiw ve GE Digital gibi dev firmalar var. Geçen sene düzenlediğimiz ilk hackathon’da sekiz ülke eş zamanlı olarak yarıştı. Birinci olan takım Expo 2020 Dubai’de sunumunu yapıp oradaki yatırımcılarla görüşme fırsatı yakaladı” diyor.

Tuygun hayata geçirilen projeler hakkında ise şu bilgiyi veriyor: “Sanal gerçeklik ile akıllı ekim (bitki yetiştirme), toplulukların kalabalıklarına göre zaman planlaması yapan mobil uygulama, acil durum dijital uygulaması, akıllı ev uygulaması, dijital asistan, sanal gerçeklikle hasta takip programı ve akıllı su temizleme platformu gibi projeler paylaşıldı.”

İLK ‘TESTHACKAIHON’

Keytorc geçen yıl yazılım test otomasyonu alanında dünyada bir ilk olan hem online, hem de offline ‘TestHackathon’u düzenledi. Yarışmanın finalinde ekipler sekiz saatte bir yazılımı otomatik test eden otomasyon kodu yazdılar. Keytorc Yönetici Ortağı Barış Sanalioğlu, bu sene etkinliği uluslararası platformda düzenleyeceklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürüyor; “Testhackathon: TestAutomation adlı etkinliğe şu an itibariyle başvurular test- sanş sana»09 hackathon.org üzerinen kabul ediliyor.

Birçok milletten katılımcı 20 Eylül’de İstanbul’da ağırlanacak. Keytorc önümüzdeki senelerde ise performans ve kullanılabilirlik testleri ve benzeri alanlarda etkinlik kapsamlarım genişletmeyi planlıyor. Bu yarışmaların katılımcılara pek çok şey kattığını ifade eden Sanalioğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Test otomasyonu alanında profesyonel olarak firmalarda çalışan, üniversitede bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinde okuyan hatta bu alana sadece merakı olan herkes için TestHackathon’un oldukça yararlı bir ortam olduğunu söyleyebiliriz. Derece edinmek bir yana, finale kalmak ve hatta etkinliğe katılmış olmak dahi işe alımlarda ve çalıştıkları işyerlerinde terfi etmelerinde etkili oluyor.”

Keytorc’un düzenlediği TestHackathon oldukça geniş bir kitleye hitap ediyor, yaş sınırlaması yok, herhangi bir eğitim ya da deneyim aranmıyor. Konunun uzmanları kadar, meraklıları ve öğrenciler de yarışmaya katılabiliyor.

Hangi Kurum Ne Zaman Hackathon Açacak?

  • Akbank: Sonbahar’da açacak
  • İNG Bank: Kasım 2017
  • Accenture: Kasım 2017
  • Keytorc: 20 Eylül 2017
  • Getir: İhtiyaç halinde şubat ayında açacak
  • Teb: Haziran 2018

Tuğrul TEKBULUT / Logo Yazılım YKB ve CTO
Şirket içi hackathon sevildi

Şirket içinde ‘Yazılım Maratonu olarak adlandırdığımız hackathonu iki yıldır yaz dönemlerinde düzenliyoruz. Hacktime adını verdiğimiz yarışmanın çalışanlara ve firmaya çok sayıda artısı oluyor. Yazılımda teknoloji çok hızlı değişiyor. Sürekli aynı ürün ve araçlar üzerinde çalışan teknik personel, kendini yeni konularda eksik hissedebiliyor, iş tatmini azalabiliyor. Rutinin dışına çıkış yapılan işten sıkılma sorununu ortadan kaldırırken, çok kısa bir zamanda sonuç üretme zorunluluğu ise öğrenme hızını artırıyor. Yazılım teknolojileri hızla değişirken, öğrenme olanakları da buna paralel artıyor. Yazılım alanında özellikle e-öğrenme çok yaygın. Biz ‘Hacktime’ sürecinde elde ettiğimiz yeniliklerin öğrenilme hızını ve derinliğini, başka hiçbir şekilde elde edemezdik. Hacktime’ı, spordaki ‘interval’ çalışmalarına benzetiyorum. Sürekli aynı antrenmanı yaparak veya süresini artırarak sporda ilerleme kaydedilemez, arada çok kısa süreli hızlı ve yorucu çalışmalar yapmak gerekir. Hacktime etkinliği de, katılan arkadaşlarımızın teknolojide seviye atlamalarına yardımcı oluyor. Yazılım sektöründe hackathon’lar yapılıyor, ancak şirket içi maratonlarla çok sık karşılaşmıyoruz. Burada normal iş sürecinde yapmaya ya da öğrenmeye vakit bulunulmayan konuları, araçları veya fikirleri düşünmek, ‘vakit bulsam da yapsam’ denilen işleri yapmak için ayrılan bir zaman yakalanıyor. Çalışanlarımızdan keyifli bir maraton olduğuna dair olumlu geribildirimler alıyoruz.

Nuri Murat AVCI / Tüm Girişimci ve İş Mentorları Derneği Başkanı
Tanınma ve istihdam ihtimalini artırıyor

Hackathon’a katılmanın gençlere görünen ve görünmeyen faydalar sağlıyor. Görünen faydaları, yarışma bir şirket sponsorluğunda gerçekleştiyse ve bu şirket kendi çözümlerini geliştirmek için bu yarışmayı düzenlemişse ekibin ya da ekip üyelerinden bir kısmının istihdam edilmesi, yazılım ve kod dünyasında isimlerinin duyurulması ve gelecekte farklı oluşumlarda tercih edilme ihtimallerinin artması olarak sıralanabilir.

Ayrıca günümüz yazılım dünyasının en rağbet gören yaklaşımlarından biri olan ‘agile’ (çevik) yazılım geliştirme yaklaşımına yatkınlık kazanarak ileride çalışacakları potansiyel yazılım firmalarında fark edilmelerine fayda sağlar. Google, Yahoo, Micrsoft gibi kurumlar buna örnek olarak gösterilebilir. Görünmeyen faydalar olarak ise, katılımcıların ekip çalışmasına yatkınlık, uyum, çatışma yönetimi gibi becerilerinde artış gözlemlenebilir.

Silikon Vadisi’nden [San Francisco) Kahire’ye, Paris’ten Sydney’e kadar uzanan coğrafyada dünya çapında hackathon yarışmaları düzenleniyor. Önümüzdeki 30 gün içinde Hindistan’dan ABD’ye, Almanya’dan Avustralya’ya kadar pek çok ülkede yarışmalar düzenlenecek. Bu yarışmalarda tohumu atılan ve daha sonra Skype tarafından satın alınan GroupMe güzel örneklerden biri. Bugün NBA bile hackathon düzenliyor. Bankalar ise Fintech alanında bu yarışmalardan çok faydalanıyor. Bizler de son kullanıcı olarak fark etmeden bunlardan istifade ediyoruz.

Dünyada 1999 yılından beri uygulanan bu yarışmalar bildiğim kadarıyla 2010’lu yılların başlarından itibaren ülkemizde de Garanti Bankası, BNP Paribas TEB, ING Bank gibi bankalar, ODTÜ, İTÜ, Bilkent gibi üniversiteler, Hürriyet Emlak, Logo Yazılım, RedBull, Vestel, Aslanoba Capital gibi birçok firma tarafından düzenleniyor. Ben bu yarışmalardaki jüri üyelerinin seçiminin de geleceğimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Esin Çetinel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu