Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Güvenlikte İnovasyon İçin Kolları Sıvıyorlar

“Yalnızca güvenlikçiden değil, temizlikçiden, çaycıdan bile etkili güvenlik çözümleri bekliyoruz”

Tüm sektörlere yön veren teknolojik gelişmeler ve Endüstri 4.0 trendi, kendisini fiziksel güvenlik alanında da göstermeye başlayacak gibi görünüyor. Üstelik bu teknolojiler ve beraberinde gelecek olan inovasyon, bizzat AVM’lerde, havalimanlarında veya özel sitelerin girişlerinde karşılaştığımız güvenlik görevlilerinden gelebilir.

Fiziksel güvenlik firması Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri, kendi şirketi içerisinde bir ide-athon ve daha sonra da dışarıya da açacağı bir hac-kathon düzenleyecek. Bu terimlere yabancıysanız, okuduklarınız size pek bir anlam ifade etmemiş olabilir. Ideathon, ya da diğer adıyla fikir maratonu, katılımcıların yeni iş fikirlerini sunduğu ve bu fikirlerin jüriler tarafından değerlendirilerek aralarından kazananların seçildiği bir yarışma türü. Hackathon ise ortak bir fikri olan grubun veya bireysel katılımcıların, belirli bir süre içerisinde inovatif fikirlerini gerçeğe dönüştürdüğü ve jüri tarafından değerlendirildiği bir başka yarışma biçimi.

Bu iki yarışma türü de pek çok sektörde sık sık gerçekleşiyor olsa da Mayıs ayında gerçekleşecek olan Tepe Savunma Ideathon ve Haziran ayında düzenlenecek olan Tepe Savunma Hackathon, fiziksel güvenlik sektöründe türünün ilk örnekleri olacak.

Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri, Türkiye’nin en büyük üç fiziki güvenlik şirketinden biri. 300 bin kişiyi istihdam eden Türkiye özel güvenlik sektöründe 13 binden fazla çalışanıyla, geçen yıl 600 milyon lira ciro yapan bir şirket. Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Bora Doğualp, yeni güvenlik işlerini ve modellerini nasıl daha farklı bir moda geçirebileceklerini ve daha farklı fikirler üreterek Endüstri 4.0’ı yakalayıp, Nesnelerin İnterneti (IoT) sistemlerini bünyelerine dahil edebileceklerini, 13 bin çalışanının fikirlerini yarıştıracaklarını anlatıyor. “Projemizde güvenliğe yenilik olarak ne adapte edilebileceğini görmek ve bu fikirleri üreten arkadaşlarımızı da iki gün boyunca yetiştirmek, onlara akıllarındaki fikirleri rafa çıkacak bir ürüne çevirmeyi öğretmek istiyoruz” diyor Doğualp ve ekliyor: “Gelen fikirleri de 11 Mayıs’a kadar değerlendireceğiz.”

11 Mayıs’m ardından sonuçlanacak ideathon, daha sonra hackathon ile devam edecek. 48 saat sürecek olan bu yarışma 22-23 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. “Buradan gelecek fikirleri projelendirerek güvenlik sektörünü, şapkalı güvenlik diye tanımladığımız fiziksel güvenliği Endüstri 4.0’a adapte edecek ve müşterilerin hayatını daha kolaylaştırabilecek çözümler üretmeye çalışacağız” diye açıklıyor Doğualp.

Şirket, bu yıl 25 yaşma girmiş ve çeyrek asırlık yaşını da sektörü geliştirecek bu etkinlikler ile kutlamaya karar vermiş. Bilkent Holding çatısında faaliyet gösteren şirket, proje için Bilkent Üniversitesi haricinde ODTÜ ve ITÜ’nün de kuluçka merkezlerinden de yararlanacakmış. Doğualp, ideathon’a yalnızca Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri personelini değil, diğer grup şirketlerden katılımla beraber, toplamda 25 bin kişiyi beklediklerini söylüyor.

Ideathon’un yalnızca Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri’ne açık olmasının nedeni, sektöre şirket içinden dokunan insanların yaşadığı deneyimler ve eksik gördükleri alanlar üzerinden yola çıkmak. Doğualp, yalnızca güvenlikçiden değil, temizlikçiden, çaycıdan bile etkili güvenlik çözümlerinin gelebileceğini söylüyor ve anlatıyor: “Kendi içimizdeki cevherleri çıkarmak istiyoruz. İşin içinde yaşayanlar, o işteki eksiklikleri veya olması gerekenleri çok daha net bir şekilde görecektir ve buna göre tavsiye verecektir; biz de buna odaklanacağız.” Hackathon’a ise hem şirket içi hem de şirket dışından katılım gerçekleşecek. Birinciye 20 bin, İkinciye 15 bin ve üçüncüye de 5 bin lira ödül verilecek yarışmanın ışığında, Tepe Güvenlik ve Savunma Sistemleri, ortaya çıkacak projeleri ve çözümleri markalaştırmayı hedefliyor. “Yalnızca şapkalı güvenlik olmanın ötesini hedefliyoruz” diyor Doğualp ve ekliyor: “Marka olarak sunduğumuz çözümlerle var olacağız.”

Ciroda her yıl yüzde 8 civarında büyüyen fiziksel güvenlik sektöründe Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri bu yıl yüzde 11 civarında büyümeyi ve yüzde 12’lik bir istihdam artışını hedefliyor. Ancak inovasyonu tetikleyen bu yarışmalar ışığında sektörün payı beklenenin de ötesinde büyüyebilir. —Batuhan Kurnaz

SÖZÜN ÖZÜ: Güvenlik sektöründe inovasyonu artırmak isteyen Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri, birer ideathon ve hackathon düzenliyor.

Özetle

İhracatta Nisan’da Rekor Artış ihracat rakamları rekorlar kırmaya devam ediyor. Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Nisan ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükseldi. Böylece ilk 3 ayda olduğu gibi, Nisan ayında da aylık ihracat rekoru kırılmış oldu. Yılın ilk 4 ayında ihracat yüzde 10,4 artışla 54,7 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat da yüzde 10,7 artarak 161,1 milyar dolara yükseldi. Sektörel bazda ise Nisan ayında en fazla ihracatı, 2,9 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı.

Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışmasının Galibi Bilkent Genç ISTAC Platformu tarafından organize edilen 2. Geleceğin Tahkim Avukatı Yarışması’nı Bilkent Üniversitesi ekibi kazandı. Bilkent Üniversitesi ekibi, geçen yılda yarışmanın İkincisi olmuştu. İstanbul Bilgi Üniversitesi ikincilik, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ekibi üçüncülük ödülünü alırken, en iyi dava dilekçesi ödülü geçen yılın birincisi Galatasaray Üniversitesi’ne, en iyi cevap dilekçesi ödülü Marmara Üniversitesine, ISTAC özel ödülü yarışmada en iyi takım ruhunu sergileyen İstanbul Şehir Üniversitesi’ne verildi.

Yapı Kredi’den Ekonomiye İlk Çeyrekte 289 Milyar Lira Kaynak Yapı Kredi, yılın ilk çeyreğinde nakdi ve gayri nakdi krediler ile ülke ekonomisine 289 milyar lira kaynak sağladı. Toplam nakdi kredilerini 205 milyar liranın üzerine taşıyan Yapı Kredi’nin toplam mevduatı ise 180 milyar lirayı geçti. Toplam aktifleri 328,7 milyar liraya yükselen Yapı Kredi’nin, Sermaye Yeterlilik Rasyosu ise yüzde 14 olarak gerçekleşti. Yapı Kredi’nin net kârı 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 1 milyar 244 milyon liraya ulaşırken, maddi öz kaynak kârlılığı ise yüzde 17,1 seviyesine geLdi.

Akbank’tan Türkiye’de Bir İlk Banka, müşterilerinin hızlı ve kolay bir şekilde hizmete ulaşmasını sağlamak amacıyla Akbank Direkt’e “Selfie ile Giriş” yapabilme özelliğini Türkiye’de başlatan ve günlük hayatın içinde halihazırda var olan yüz tanıma teknolojisini bankacılık uygulamalarında kullanan ilk banka oldu.

Garanti Bankası Sendikasyon Kredisini Yeniledi Garanti Bankası, yurt dışı borçLanma programı çerçevesinde 2017 yılının Mayıs ayında uluslararası piyasalardan sağladığı 1,2 milyar euro tutarındaki sendikasyon kredisini yüzde 100 oranında yeniledi. 367 gün vadeli 457 milyon ABD doları ve 670,5 milyon euro ve 2 yıl 1 gün vadeli 145 milyon ABD doları tutarında toplamda üç dilimden oluşan krediye 17 ülkeden 38 banka katılım gösterdi.

ONB’den 529 Milyon Lira Net Kâr Katar’ın en büyük bankası Qatar National Bank S.A.Û’nun Türkiye’deki iştiraki QNB Finansbank’ın 2018 yılı ilk çeyreğinde toplam aktifleri yıl sonuna göre yüzde 8 artarak 135 milyar 574 milyon liraya ulaştı. 2017 yıl sonuna göre canlı krediler yüzde 6’lık artışla 86 milyar 469 milyon liraya, toplam mevduat ise yüzde 5’lik artışla 68 milyar 343 milyon liraya ulaştı. Banka’nın net dönem kârı ise 529 milyon lira oldu.

İklimsa Yetkili Satıcı ve Servisleri İle Buluştu Teknosa’nın iklimlendirme markası İklimsa, Türkiye genelinde 450’den fazla bayi ve yetkili servisi ile “Bir Klimadan Daha Fazlası” konsepti ile Fethiye’de bir araya geldi. Son üç yılda cirosunu iki buçuk kat büyüten İklimsa, merkezlerinin dijitalleşme atağını bu toplantıda şekillendirdi.

Modanisa’ya İş Mükemmelliği Ödülü “E-ticaret ve Dijital Deneyim” kategorisinde Modanisa.com’a uluslararası iş mükemmelliği ödülü verildi. Modanisa, yerel tedarikçileri küresel platforma taşıdığı ve küresel satıcılar haline getirdiği için ödüllendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu