Şirket Haberleri

Gübretaş Afrika’da yeni satın alma peşinde

Piyasa değerindeki yükselişle hissedarlarını memnun eden Gübretaş, geçen yılı 2,3 milyar TL ciro ve 95 milyon TL net kârla kapattı. Gübretaş Genel Müdürü Osman Balta, 2014 hedefim 2,5 milyar TL ciro ve 211 milyon TL net kâr olarak açıklıyor. İran’daki Razi fabrikasının borcunun geçen yıl bittiğim söyleyen Balta, Kuzey Afrika’da yeni satın alma sinyali veriyor.

osman balta

Borsa İstanbul’un 1986 yılındaki açılışında işlem gören 12 şirketten biri olan Gübre Fabrikaları (Gübretaş), Tarım Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki konumunda. ISO’nun 500 büyük şirket listesinde 45 yıldır yer alan 13 şirket arasında. 2 bin 600 satış noktasıyla yaklaşık 1,7 milyon ton gübre satışı ve yüzde 30 civarındaki pazar payıyla sektörünün de lider oyuncusu. Son 10 yılda üretim ve satış olarak istikrarlı bir büyüme eğilimi olan, bunu hisse senedi fiyatına yansıtan, yine 2013 kârından 66,8 milyon TL nakit temettü dağıtma kararı alan Gübretaş, 2014 yılı ve sonrası için de oldukça iddialı.

İran’da 2008 yılında satın alman Razi Petrokimya gübre fabrikasının borcunu Nisan 2013 itibariyle tamamlayan ve buradan son iki yılda 200 milyon dolar kaynak sağlayan Gübretaş, fosfat hammaddesi bakımından zengin Kuzey Afrika bölgesinde şirket satın almak için arayış içinde. İç pazarda da ürün fiyatlarında kurdan kaynaklı TL bazında fiyat artışlarına rağmen, hem satış hem de kârlılıkta büyüme hedefini koruyor.

HEDEFLER İDDİALI

Gübretaş Genel Müdürü Osman Balta, şirketin gösterdiği mali performanstan ve bunun hissedarlara olumlu yansımasından memnun. Şirketin hedeflerini tutturması konusunda da hayli iddialı. Osman Balta, 2014 yılında iç pazarda 1,7 milyon ton satış, 2,5 milyar TL konsolide ciro ve 211 milyon TL net kâr hedefine ulaşmak istediklerini, bunu yaparken de sektördeki liderliklerini güçlendirerek devam ettireceklerini söylüyor.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye genelinde hayata geçecek büyük sulama ve tarım projeleriyle tarım alanındaki talebin de yükselmesini beklediklerini anlatan Balta, “Biz de üretim ve lojistik altyapımızı güçlendirerek 3-4 yıl içinde satış miktarı kabiliyetimizi 2 milyon ton bandına çıkarmayı ve yüzde 35 pazar payına ulaşmayı istiyoruz” diyor.

446 MİLYONLUK TEMETTÜ

Gübretaş, 2006 yılında belirlediği “uluslararası yatırımlarla sektörde global bir şirket olma” hedefiyle birlikte 2008 yılında Türkiye’nin yurtdı-şında yaptığı en büyük sanayi şirketi satın alma operasyonunu gerçekleştirdi. İran’ın devlet şirketi Razi’yi, yüzde 48,88 payla büyük ortak olduğu dörtlü konsorsiyumla birlikte 657 milyon dolar bedelle satın aldı. 2013 Nisan ayı itibariyle Razi’deki borçlar ödendi. Gübretaş, Razi şirketinden 2012 ve 2013 yılı kârından toplamda 446,3 milyon TL nakit temettü elde etti. Elde edilen bu rakam büyük ölçüde yine Razi’nin eski teknolojisinin yenilenmesinde kullanıldı.

Türkiye’nin gübre konusunda hammaddesinin olmadığının altını çizen Osman Balta, Gübretaş’ın İran Razi yatırımıyla önemli bir adım attığını hatırlatıyor. Bundan sonra hedeflerinin fosfat hammaddesi konusunda zengin Kuzey Afrika bölgesinde şirket satın almak olduğunu söyleyen Balta, “Araştırmalarımız sürüyor. Özelleştirme olabilir, konsorsiyum olabilir, her türlü alternatifi değerlendiriyoruz. Bu işler bugünden yarına olmuyor, büyük yatırımlar gerektiriyor, fizibıl bir projeyle ve uygun bir fırsatla karşılaştığımızda değerlendireceğiz” diyor.

KUR RİSKİNE ÖNLEM

Dolar bazında alıp TL bazında satan ve kur riskine açık olan şirket, bu riski forward yaparak hedge ediyor. Yine artışları zaman zaman TL bazında fiyatlarına yansıtıyor.

Son dönemde yaşanan kur artışıyla ürün fiyatlarında yaşanan artışlar ve kuraklık nedeniyle iç talebin azalıp azalmadığını sorduğumuz Osman Balta, “Talepte bir azalma olmadı, hatta yılın ilk dört ayı itibariyle geçen yılın yüzde 5 üzerinde seyrediyoruz. Son yıllarda bizim bütçe hedeflerimizde maksimum yüzde 2 sapma oluyor. Bu yıl da artı veya eksi yönde hedeflerimizde bu kadar bir sapma olabilir” diyor.

İç talebin düşmemesi ve sosyal sorumluluk anlamında önemli çalışmalarının olduğunu kaydeden Balta şunları söylüyor:

“Çok gübre kullanmak yerine doğru miktarda ve düzenli gübre kullanımını önemsiyoruz ve eğitimlerimizde bu bilincin yayılmasına önem gösteriyoruz. İyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak adına düzenlediğimiz eğitimlerle her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin çiftçi ve ziraat mühendisini buluşturuyoruz. Bu tarz çalışmalarla hem çiftçiye destek veriyoruz, hem de marka bilinirliğimizi artırıyoruz.”

YATIRIMLAR HIZ KESMİYOR

Gübretaş, şirket satın alma hedefinin yanında, Türkiye-Yarımca ve İran-Razi tesislerinde büyük montan-lı yenileme ve modernizasyon yatırımlarını da gerçekleştiriyor. 2013 yılında 148,5 milyon TL’lık yatırım bütçesiyle şirket tarihinin yurtiçindeki en büyük yatırım hamlesi gerçekleştirildi. Yarımca Tesisleri’nde çevre duyarlığına sahip son teknolojiyle üretim kapasitesini yüzde 45 artıracak olan büyük yurtiçi tesis yenileme yatırımının inşaatı devam etti. Bu yatırım sonbaharda devreye alınacak.

İran-Razi tesislerinde ise 43 milyon dolarlık bir yenileme ve modernizasyon yatırımı gerçekleştiriliyor. Yine Razi Petrokimya, 2012’de satın aldığı Arya Phosphoric Jonoob Co.’nun kalan yüzde 12,5 hissesini de alarak bu iştirakinin yüzde 100’üne sahip oldu.

Gübretaş’ın Türkiye merkezli iştirak şirketleri de var. Bunlardan Neg-mar Denizcilik’in beş gemisi bulunuyor. Şirket son olarak LPG taşımakta kullanılmak üzere iki tanker alımı daha gerçekleştirdi.

ANALİSTLERİN GÖRÜŞLERİ OLUMLU

Gfebal Menkul Değerler Kıdemli Analisti Haşan Bayhan: “Gübre Fabrikalan’nın 2014 birinci çeyrek sonuçlarını 12 Mayısta açıklaması bekleniyor. Şirket için tahminlerimiz 700 milyon TL ciro, 123 milyon TL FVAÖK ve 30 miiyon TL net kâr olacağı yönünde. Piyasa beklentisi ise aynı sırayla 776,129 ve 39 milyon TL seviyelerinde bulunuyor. Yıllık bazda gübre fiyatları zayıflamş olsa da artan kurun kompanse etmesini ve satş hacminin çok değişmemesini bekliyoruz. Hisse, yılbaşından beri endeksin neredeyse yüzde 40 üzerinde performans gösterdi ve değerleme olarak artık limitlerine yaklaştığını düşünüyoruz. Ancak uzun zamandır Kuzey Afrika’da devam eden şirket satın alma arayşı ile iligili gelişmeler 2014 yılında katalist görevi görebilir.”

İş Yatırım Araştırma Uzmanı İlyas Safa Urgancı: “Gübre Fabrikaların 2014 ilk çeyrek net kâr rakamının 47 milyon TL olacağını tahmin ediyoruz. Yurtiçi tarafta satş hacimleri güçlü gerçekleşirken, İran’daki Razi’de gaz arzının kısıtlı olmasından dolayı kapasite kullanım oranının düşük olması, kârlılıkları bir miktar aşağı yönlü etkileyecek. Birinci çeyrekte şirketin konsolide satışlarının yıllık yüzde 16 artarak 775 milyon TL olmasını, FVAÖK rakamının ise 138 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Gübretaş hisseleri için 4,62 TL hedef fiyat ile ‘al’ tavsiyesi vermeye devam ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu