Haberler

GTB’den tescil atağı

Yaptığı ihracat ve kurduğu ticari ilişkilerle bir dünya kenti haline gelen Gaziantep için yapılan atılımlar devam ediyor. Gaziantep Ticaret Borsası, kente özgü ürünlerin tescil edilmesi için çalışmalarını artırdı…

GAZİANTEP Ticaret Borsası, Gaziantep’e has ürünlerin tanıtımı ve tescillenmesi için çalışmalarını hızlandırdı. An-tep peyniri, fıstık ezmesi, Antep karası üzümü, kurutmalık sebze, Gaziantep pidesi, bulgur ve firik için tescil sürecini başlatan borsa yöresel ürünleri tescille-yerek ticari değerlerinin arttırılmasına çalışacak.

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Geleneksel yemekleriyle gastronomi dalında, Unesco yaratıcı şehirler ağına girmeyi başaran ilk Türk şehri olan Gaziantep, yerel ürünlerinin tescillenmesiyle de bu başarıya katkı sunacaktır” dedi.

gtb

PATENT SAYISI ARTIYOR

Başkan Ahmet Tiryakioğlu, zengin kent mutfağının temellerini yörede bolca bulunan bereketli ürünlerden aldığına dikkat çekerek Antep peyniri, fıstık ezmesi, kurutmalık sebze, Antep karası üzüm, bulgur ve firik gibi Gaziantep’in çeşitli ürünlerinin coğrafi işaretinin alınması için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

KALİTE DE ARTACAK

Üretimlerde tescilin alınmasıyla birlikte üretimde kalite standardının daha da artmasını beklediklerini belirten Tiryakioğlu, “Kurutmalık sebzelerimiz, peynirimiz, fıstık ezmemiz, bulgur ve pide ekmeğimizin coğrafi işaretinin alınması görevini üstlendik. GTB olarak kültürel mirasımızın vazgeçilmez birer parçası olan yerel ürünlerimizi tescille-yecek belli bir standarda kavuşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Gaziantep’e has dolma ve çeşitli yemeklerin yapımında kullanılan kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için yürütülecek tüm bilimsel çalışmaların altyapısını ve projesini oluşturduklarını kaydeden Başkan Tiryakioğlu, bu konuda çeşitli üniversitelerden alanında uzman bilim adamları ile işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.

KATMA DEĞERİ ARTACAK

Türkiye’de özellikle kış mevsiminde tüketilen kurutmalık sebzelerin yüzde 90’nma yakın bir bölümünün Gaziantep’te üretildiğini belirten Tiryakioğlu, “tç pazardaki tüketimin yanı sıra çeşitli dünya ülkelere de artık yavaş yavaş ihracatı yapılmaya başlanılan kurutmalık sebzelerimiz, şehrimizde önemli bir sektör oluşturmuş durumda. Yetiştiricisinden, oyma işlemini yapıp kurutan kişilere kadar birçok kişiye mevsimsel gelir kaynağı sağlayan Gaziantep kurutmalığının tescilini coğrafi işaretle koruma altına alacağız. Bu ürünümüz yöresel değer ve marka kazanacağından dolayı katma değeri de artacak” dedi.

PİDEYE STANDART GELECEK

Antep pidesi ile ilgili tescil çalışmalarına da değinen Tiryakioğlu, “Gıda kodeksi tebliğinde her bölgede farklı bir çeşidi bulunan pidenin standart bir un ve teknikle üretilmesine yönelik bir belirleme yok. Yerel ürünlerin kalitesinin korunması için mutlaka standartlarının yerelde belirlenmesi gerekiyor. Bu standartlar da ancak coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınabiliyor. Bizim burada asıl amacımız hem Gaziantep’te pide ekmek üretiminde belli bir kalite standardının yakalanmasını sağlamak hem de dünya gastronomi kenti olan şehrimizi sağlıklı ve kaliteli yerel ekmekleriyle de bir marka haline getirmek” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu