Girişimcilik Haberleri

Gözde Şekercioğlu, “Önemsiyoruz Girişimi”

‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışmasında finale kalan 21 kadın girişimciden biri olan Gözde Şekercioğlu, “Önemsiyoruz Girişimi” ile çocuk haklarına dair çok önemli bir girişimin kurucusu. Çocukların kendini birey olarak algılaması ve çevresi ile kurduğu bağı kuvvetlendirmek için ürün ve hizmet geliştiren Önemsiyoruz girişiminin her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Şekercioğlu, “Çocukların temel haklarına eriştiği bir dünya hayali için emek veriyoruz” diyor.

Ekonomist Dergisi’nin Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle 2018 yılında 12’in-ci kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarış-ması’nda finale kalan 21 kadın girişimciden biri olan Gözde Şekrcioğlu, “Önemsiyoruz Girişimi”nin kurucusu. Bu girişim, çocuk haklarına dair toplumda farkındalık yaratmak ve çocukların temel haklarına erişimi için çalışan bir sosyal girişim modeli. Çocukların kendini birey olarak algılaması ve çevresi ile kurduğu bağı kuvvetlendirmek için ürün ve hizmet geliştiren Önemsiyoruz girişimi, 40’tan fazla gönüllüsü ile 2 yıldan uzun süredir çalışmalar yürütüyor. Girişimin kuruluş hikayesini ve amaçlarını Gözde Şekerrcioğlu ile konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Önemsiyoruz girişimine gelen süreçte hangi işlerle meşguldünüz?

2009 yılında Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünden mezun olduktan sonra Domus Academy, Central Saint Martins ve Bilgi Üniversitesinde ürün tasarımı ve tasarım yönetimi alanında eğitim aldım. Kilit Taşı Tasarım’da Tasarım Yöneticisi, Nurus AŞ’de Pazarlama İletişimi Yöneticisi olarak çalıştım. Eş zamanlı olarak Tasarım Gazetesi, All-decor, Architectureoflife.net tasarım portalı ve Art-ı Mekan Dergisi gibi süreli, basılı ve online yayınlarda tasarım odaklı içerikler hazırladım, editörlük görevi üstlendim. Küçük ve orta ölçekli kurumlara ve markalara, tasarım ve içerik danışmanlığı hizmeti verdim.

Önemsiyoruz girişimi nasıl ortaya çıktı?

2015 yılında gönüllüsü olduğum bir vakfın bilgilendirme eğitimlerinden birinde, sahada çalışan bir uzmanın “içeriye oyuncak dahi giremiyor” cümlesini duydum. Bu cümle, benim için bir problem tanımı oldu. Ne olur da içeri oyuncak girebilir diye sordum kendime, çünkü bana göre oyun, koşullarından bağımsız her çocuğun hakkı. Daha evvel birçok kez farklı elemek ve vakıflara gönüllülük yapmıştım, ancak bu kez bir ilk yaşanmıştı, kalbimden geçenler mesleki bilgi birikimimle kesişmişti. Tasarım ile sosyal faydanın buluştuğu Önemsiyoruz’un yolculağu da böylece başladı.

Bu girişimin amacı ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Özel sektör, sivil toplum ve kamu ku-rumunun ihtiyacına yanıt veren eğitim programlarımız ve ürünlerimiz var. Bu eğitimlerde, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirmek ve çocuğun birey olduğunu keşfetmesini kolaylaştırmak amacımız. Tasarım ve müziği araç olarak kullandığımız deneyim odaklı diğer eğitimlerimizde ise ebeveyne/bakım verene, psikoloji disiplininden gelen profesyonele, sosyal çalışmacıya veya öğretmene ulaşıyoruz. Çalışmalarımızda dilden, kültürden bağımsız süreçler izliyoruz. Tasarım odaklı girişimcilik, müziğin iyileştirici gücü başta olmak üzere süreklilik arz eden atölyelerimiz var. Bireylere ulaştığımız ürünlerimiz arasında ise illüstrasyonlarını da bizim yaptığımız defter, kartpostal, takvim, oyun, oyuncak ve tekstil ürünleri yer alıyor. Kurumlara yönelik marka kimliklerini yansıtan ürün tasarımları yapıyor, sosyal proje yönetimi konusunda danışmanlık veriyoruz. Bu hizmetlerin yanı sıra, özellikle “Bir Kucak Oyuncak” projesine destek olmak isteyenler için “Askıda Oyuncak” kampanyasını başlattık. Bu kampanya ile destekçiler askıya oyuncak çıkarıyor, Önemsiyoruz da askıdaki oyuncak sayısını güncel olarak web sitesinde yayınlıyor ve vakti geldiğinde ihtiyaç sahibine oyuncağını ulaştırıyor.

Kaç kişilik bir ekipsiniz? Bugüne kadar kaç kişiye dokundunuz?

Çocuk gelişim, psikoloji ve tasarım alanından 3 tam zamanlı profesyonel ve 40’dan fazla gönüllü ile birlikte çalışıyoruz. Çocukların kendini birey olarak algılaması ve çevresi ile kurduğu bağı kuvvetlendirmek için geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler kapsamında bugüne dek 170’e yakın çocuk, 140’dan fazla kadın ile birebir çalıştık. 2018 yılında pilot çalışmalarımızı tamamladığımız Bir Kucak Oyuncak ve Ebeveyn-Çocuk Gelişim Rehberliği programının eğitmen eğitimlerine yılın ikinci yarısı itibariyle başlıyoruz. Bu da bizim faydala-nıcı sayımızı çarpan etkisi ile artırmamızı kolaylaştıracak.

Ne tür destekler alıyorsunuz? Hangi ku-rumlarla işbirliği içindesiniz?

Bugüne dek aralarında Unicredit Foundation, Vehbi Koç Vakfı, International Yo-uth Foundation, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu, Garanti Bankası, Impact Hub İstanbul, BBVA Momentum, Keiretsu Forum ve Novartis olmak üzere 20’den fazla ulusal ve uluslararası kuruluş ile işbirliği yaptık, bireysel ölçekte bini aşkın kişinin doğrudan desteğini aldık. Gaziantep E Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumu bünyesindeki An-ne-Çocuk Gelişim Rehberliği ve Bir Kucak Oyuncak projesi kapsamında eğitim programımızın ikinci fazına geçmek için planlama yapıyoruz. Aynı kurum içindeki oyun alanını tasarlamak için görüşme halindeyiz. TOY Gençlik Derneği için tasarladığımız ürünlerin üretimi tamamlanmak üzere. Eğitmen eğitimlerimiz için özel sektörden ve sivil toplum alanından kuruluşlar ile yapılan görüşmeler sonrasında yılın ikinci yarısında çalışmalara başlıyoruz.

Size destek vermek isteyen insanlar nasıl bir yol izlemeli? Gönüllü olmak isteyenler bu alanda neler yapabilir?

Önemsiyoruz, ürün tasarımı ve görselleştirme, sosyal proje yönetimi konularında danışmanlık hizmeti veriyor. Kuru-munuz için satın aldığınız her atölye bir başka ihtiyaç sahibi grubun bu atölyeden faydalanmasını sağlıyor. Önemsiyoruz ile bireysel ya da kurumsal işbirliği yapmak isterseniz, onemsiyoruz.org adresini ziyaret edip bize mesaj atabilir ya da biz@onemsiyoruz.org adresine doğrudan yazabilirsiniz. Bireysel olarak ise Good4Trust.org/onemsiyoruz mağazamızdan ürünlerimizi satın alarak ya da askıya oyuncak çıkararak da bize destek olmanız mümkün. Profesyonel çalışma alanınıza dair deneyimlerinizi aktarmak ya da bizim ihtiyacımız olan bir konuda gönüllülük yapmak isterseniz web sitemizdeki gönüllülük formunu doldurmanız yeterli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu