Haberler

Göbekli Tepe Klaus Schmidt’ini Kaybetti

Temmuz sayımızın kapağı Göbekli Tepeydi.

Klaus SchmidtDosyayı hazırlarken Göbekli Tepenin kazı heyeti başkam Profesör Klaus Schmidt, arkeolog eşi Çiğdem Koksal Schmidt ve kazı ekibinin diğer üyelerinden her aşamada büyük yardım gördük Bizzat Klaus Schmidt kazı alanı ve buluntu görsellerini bizünle paylaştı. Hazırladığımız dosyaya ve postere zaman ayırıp titizlikle gözden geçirdi.

Çok acı bir tesadüfle, dosyayı hazırladığımız ay içinde Profesör Klaus Schmidt’in vefat haberini aldık. Tatil amacıyla Türkiye dışında olan Profesör Schmidt, memleketi Almanya’da 20 Temmuz 2014 Pazar günü kalp krizi geçirmiş ve kurtarılamamıştı. Bilim ve Teknik dergisi olarak büyük üzüntü duyuyoruz. Başta eşi Çiğdem Hanım olmak üzere merhum Profesör Klaus Schmidt’in ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Klaus Schmidt 1953 yılında Almanya’da doğdu. Heidelberg ve Erlangen üniversitelerinde tarih, arkeoloji ve jeoloji öğrenimi gördükten sonra doktora çalışması “Norşuntepedeki Taştan Araç-Gereçler” için ilk kez 1978 yılında Türkiye’ye (Elazığ) geldi. Doktora sonrası bilimsel araştırmaları için de sık sık Türkiye’de bulunan Schmidt, Lidar Höyük kazısı (1980), Nevaii Çori kurtarma kazısı (1983-1991) gibi arkeolojik faaliyetlerde görev aldı. Klaus Schmidt doçentlik çalışmasını Göbekli Tepenin izlerini taşıyan Nevaii Çori neolitik yerleşimi buluntuları üzerine yaptı.

Profesör Schmidt yaklaşık yirmi yıldır (1995 buyana) aralıksız olarak Göbekli Tepe kazılarının başkanlığını sürdürüyordu.

Göbekli Tepe üzerine pek çok bilimsel makalesi ve değişik dillere çevrilmiş bir de kitabı (Göbekli Tepe- Taş Çağı Avcılarının Gizemli Kutsal Alanı) olan merhum Schmidt’in, dünyanın ilk tapmak şehri Göbekli Tepenin ve dolayısıyla ülkemizin bilim ve medya çevrelerine tanıtılmasındaki çabası ve katkıları tartışılmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu