Girişimcilik Haberleri

Girişimcinin ekonomiye yönelik beklentisi yükseldi

Girişimcinin ekonomiye yönelik beklentisi yükseldi

Entrepreneurs’ Organization (EO), bu yılki 2’inci ‘Global Entrepreneur Indicator (Küresel Girişimcilik Göstergesi)’ araştırmasını yayınladı. Rapor Türkiye ve dünyadaki geçen 6 aya yönelik analizler ile gelecek 6 ayın beklentilerini içeriyor. Global Entrepreneur Indicator, EO’nun 46 ülkedeki 10 bini aşan sayıdaki üyesinin görüşlerine dayandırılarak hazırlanıyor.

Global Entrepreneur IndicatorTürkiye’de girişimcilikle ilgili beklentiler küresel oranların gerisinde kalıyor. Katılımcılara göre, önümüzdeki 6 ayda dünya genelinde yeni bir iş kurma konusunda olumlu düşünenlerin oranı yüzde 82 iken, Türkiye’de bu rakam yüzde 56 seviyesinde.

Raporda katılımcıların yüzde 73’ü gelecek 6 ayda Türkiye’deki firmaların karlılıklarını artıracaklarını belirtti. Bu oran dünya genelinde ise yüzde 75. ‘Net karlar düşer’ diyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 6, dünyada ise yüzde 5 seviyesinde kaldı. Öte yandan geçtiğimiz 6 ayda firmaların gelirlerini arttırdığını belirtenlerin oranı Türkiye’de yüzde 66, dünyada ise yüzde 68 oldu. Gelecek 6 aya yönelik öngörülere bakıldığında ise, Türkiye’de gelirlerin artacağını söyleyenlerin oranı yüzde 81’e, dünya genelinde ise yüzde 79’a yükseldi.

EO’nun geçen nisan ayında yayınladığı Global Entrepreneur Indicator raporunda katılımcıların yüzde 84’ü ‘Gelecek 6 ayda Türkiye’de ekonomi küçülür’ diye görüş bildirmişti. Bu rakam Ağustos dönemi raporunda yüzde 84’ten yüzde 31’e düştü. ‘Türkiye ekonomisi büyür’ diyenlerin oranı ise yüzde 4’ten yüzde 18’e yükseldi. Araştırmaya katılan diğer katılımcılar, ekonominin durumunda olumlu ya da olumsuz bir değişim olmayacağını belirtti.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan EO Türkiye Başkanı Can Bayraktar, “Raporun sonuçları bana ümit verdi. Demek ki bu yılın son aylarında ve 2015’te Türkiye’de daha çok girişimin hayata geçtiğine tanık olacağız. Özellikle gençlerin girişimciliği bir kariyer rotası olarak görmesi, inovatif fikirlerin ve özgün iş modellerinin değerlendirilerek ekonominin içine entegre edilmesi Türkiye için çok önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu