Girişimcilik Haberleri

Girişimcilik mutfağı yatırımcılara “yemek” çıkartıyor

İTÜ ARI Teknokent, girişimcilik mutfağı olarak adlandırdıkları yapısı sayesinde iş melekleri veya yatırımcılar için yemek’ çıkartıyor. Bünyesinde desteklediği girişimciler ve onlara yatırım yapmaya istekli melek yatırımcıları buluşturan İTÜ ARI Teknokent, böylece ekosistemin de gelişmesini sağlıyor.

Faaliyetlerine 2002 yılından bu yana devam eden İTÜ ARI Teknokent, geçen süre boyunca bünyesinde bulunan şirket sayısını 200’e, personel sayısını ise 6 bine çıkardı. Kuruluşundan bugüne girişimcilik, AR-GE ve inovasyon kavramları konusunda farkındalığın gelişmesine katkılar sağlayan İTU ARI Teknokent, hayata geçirdiği girişimcilik projeleriyle de sektörde öne çıkıyor. Ulusal ve uluslararası alanda ödüller kazanıyor.

İTÜ ARI Teknokent

7 milyon TL yatırım

İTÜ ARI Teknokent, dört yıl önce kurduğu erken aşama kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’te bugüne kadar şirketlere 7 milyon TL’lik yatırım sağladı ve karşılığında ise herhangi bir şey talep etmedi. Türkiye’de girişimciliğe yatırım konusunda İTÜ ARI Teknokent yetkilileri şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“İTÜ Çekirdek’te her sektörden gelen girişimcileri destekliyoruz. Girişimcilere inovatif projelerini hayata geçirecekleri, start up’lara projeleri hayata geçene kadar korunaklı olacakları bir ortam sunuyoruz. Girişimcilik mutfağı olarak adlandırabileceğimiz bu yapı sayesinde iş melekleri veya yatırımcılar için ‘yemek’ çıkartıyoruz.”

Melek yatırımcılık gelişiyor

Türkiye’de son zamanlarda adları daha sık duyulan iş meleği ya da melek yatırımcı kavramının artık ülkemizde oturduğunu ve güçlendiğini belirten yetkililer; “Melek yatırımcılığın Türkiye’de gelişmekte olduğu bir gerçek. Özellikle de ülkemizde iş meleği denildiğinde mobil ve yazılım alanlarına yönelim var. Melek yatırımcıların daha hızlı geri dönüş elde edilecek alanlarda yoğunlaştığını, girişimcilerin de bu alanlara eğilim gösterdiğini görüyoruz. Ama ülkemizin rekabetçi üstünlüğe erişebilmesi açısından her sektörde gelişime ihtiyaç var. Diğer bir deyişle her sektörün melek yatırımcıya ihtiyacı var” diyor.

İTÜ ARI Teknokent, tüm yatırımcıların girişimcilik ekosistemine daha fazla katkı vermeleri için ellerinden geleni yapmaya çalışıyor.

Sözleşme koşulları önemli

Yatırımcılar ve girişimciler arasında yaşanan sorunlara da değinen yetkililer şu değerlendirmede bulunuyor; “Sorunlardan bir tanesi, sözleşme koşulları. Yatırımcılardan ağır koşullarda talepler geliyor. Öteki taraftan bakınca da girişimciler zaman zaman fazla hassas, yüzde 1’ni vermeye elleri titriyor. Oysa girişimci ve melek yatırımcılar arası her türlü diyalog bir birikim yaratıyor ve aslında ekosistemin de buna ihtiyacı var. Su yolunu böyle bulacak ve zamanla iki taraf da istek ve ihtiyaçlarında makul dengeyi yakalamayı öğrenecek. Bizler gibi kurumlar bir şey talep etmeden, kâr amacı olmadan orta yolu buldurmak için çalışıyoruz.”

2015 yılının Türkiye’de networkler, girişimciler ve kamu açısından umut verici bir yıl olduğunu da belirten yetkililer, 2016 yılı politikalarının heyecan yarattığını, melek yatırımcılarda artış yaşandığını ve yatırımcıların artık e-ticarete değil her sektöre yatırım yapmaya başladıklarını da sözlerine ekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu