Makaleler

Girişimciler İş Yapmak İçin Yurtdışı Alternatiflerini Araştırıyor

İş Yapmak İçin Önce Sınırı Geçmelisiniz

GLOBAL pazarların çekiciliği girişimci ve şirketleri yurtdışında iş yapmaya zorluyor. Girişimciler yurtdışı alternatiflerini araştırıyor; riski dağıtmak ve tüm pazarın global dünya olduğu gerçeği ile yaşamaya çabalıyorlar. Özellikle ABD pazarı son dönemdeki vergi gibi konuların gündeme gelmesiyle operasyonların bizzat orada sürdürülmesini de zorunlu kılıyor. Uzakdoğu için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Ülkelerarası yatırım ve ticaret ilişkilerinde Türkiye iş dünyasının önüne o ülkelerde yatırımların resmi süreçlerinin yönetilmesi, vize ve oturma izinlerinin alınması, ihracat ve yatırım operasyonlarının ilk adımı. Hedef destinasyona gitmeden, araştırma yapılmadan ihracat mümkün olmuyor. İşte bu konularla ilgili olarak Hardal Global Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Başkam Avukat Şekip Hardal ile sohbet ettim. New York ve ‘ Miami’de ofisler kuran HardaPın özelliği, bir Türk hukuk bürosu olarak bu konularda uzmanlaşmayı seçmiş olması.

İŞ DÜNYASI İÇİN ZORUNLULUK

Hardal yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor: “Fırsatları her yerde yakalayabilmek önemli. Bu da seyahatlerinizi ve yaşamınızı rahatlıkla sürdürebilmekten geçiyor. O yüzden göçmenlik konusunda bazı zorunluluklar olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Birçok Türk yurtdı-şında bu sayede pek çok işe başlayıp işlerini büyütüyor. Bu kişilerin getirilerinin önemli bir bölümünü Türkiye’ye getirdiklerine şahit oluyoruz. Türkiye ekonomisinin dışa açılması, iş dünyasının ilişkilerinin geliştirilmesi açısından bu konu önemli. Bizim yaptığımız iş de bu konuda geniş kapsamlı danışmanlığını sunmak.”

Şekip Bey’e bu konuda nasıl ihtiyaçlar doğduğunu nasıl bir yol izlemek gerektiğini sorduğumda şöyle diyor: “İhracatçılar ve yurtdışında iş yapmak isteyenler için gittikleri ülkelerde araştırma yapabilmeleri için önlerindeki vize, oturma izni gibi engeller aşılmalı. Onların farklı vize türlerine ihtiyaçları var. Biz burada devreye giriyoruz. Avrupa’ya da gitseniz, ABD’ye de gitseniz göçmenlik konularını aşmak gerekiyor. Biz bunları sağlıyoruz. Türkiye’de ‘immigration’ denildiğinde hep yurtdışına kaçmak gibi konular akla geliyor. Ama ihracat yapıyorsanız, girişimciyseniz bunları yapmak zorundasınız .Türkiye’nin en büyük şirketleri ABD’de yatırım yaparken ilk olarak karşılarına ‘immigration’ sorunu çıkıyor. Bunun çözülmesi gerekiyor. Biz özellikle ABD, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde bu sorunları çözüyoruz.”

İngiltere ve Ankara Antlaşması çerçevesinde bu ülkede girişim yapmak isteyenlerin sayısının çok olduğunu söyleyen Hardal, bu anlaşmanın yakında biteceğini söylüyor: “Hardal Global İngiltere’de Ankara anlaşması çerçevesinde Türk-lerin oturum almasını sağlıyoruz. Birçok Türk İngiltere’yi eğitim seçeneklerinden dolayı tercih ediyor. İspanya’da da bu tarz hizmetler veriyoruz. Orada belli teminatları bankada 26 bin euro gibi bir rakam gösterip, her aile ferdi başına da 6 bin euro ödeyerek, ‘Burada asgari yaşam şartlarını karşılayabiliyorum’ diyorsunuz ve izinlere başvuruyorsunuz. İngiltere’nin AB’den çıkmasıyla birlikte Ankara Anlaşması’nm avantajları ortadan kalkacak. Yerine bir başka antlaşma gelir mi şu anda bilinmiyor. Ankara Anlaşması Türkler için çok avantajlı şartlara sahipti. Ön bir şart olmadan İngiltere’ye iş amaçlı gelebiliyorlar. İngiltere de Türklerin gelmesinden memnun, talep de fazla. Sadece 2019’da 700 başvuru yaptık.”

ABD’YE ÖZEL MODEL

Son dönemde sıklıkla gündeme gelen ABD konusunu da Hardal ile konuştuk: “ABD’de 137 tane farklı vize tipi var. ABD’de 3 bin kişilik kadroyla sadece immigration işleri yapan avukatlık büroları var. ABD’ye gitmek isteyenler için başta iş dünyası olmak üzere geliştirdiğimiz birkaç vize tipi bulunuyor. Türkiye’yi ve iş dünyasını tanıyor olmamız bu konuda avantaj sağlıyor. Bugüne kadar bu işler hep yabancı avukatlık büroları ile gerçekleşmiş. Şimdi biz Türkiye ve Türkiye iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun modeller geliştirebiliyo-ruz. Bunu Türkiye’de yapan yok. Örneğin vize tiplerinden EB2 içine ‘talent (yetenek)’ programı var. Burada kast edilen yetenek sadece bilimsel veya benzeri bir konu değil. Örneğin pazarlama için çalışan bir yönetici için de bu modeli uygulayabiliyoruz.”

“ABD’ye açılmak için gerekli”

Şekip Hardal ABD’ye yönelik verdikleri hizmet hakkında şunları söylüyor. “Türkiye ekonomisinin biraz daha dışa açılması özellikle ABD pazarında daha fazla iş yapması için vize ve kalma sorunlarını çözmesi gerekiyor. Direktör ve üretim müdürlerinin orada çalışması gerekiyor. Sonuçta restoran kurmuyorsun, kaçak gidecek durumun yok, her şeyin resmi olması gerekiyor.

İnsan kaynağının oralarda bulunması, hukukçuların bu konuda işlemleri önemli. İşte bu süreçlerin yönetilmesi ve sorunların da çözülmesi için biz devreye giriyoruz. Türkiye’nin dışa açılma talebi arttığı için Türklerin talebi de artıyor. Verdiğimiz bu hizmeti de ancak 3-4 şirketten alabilirsiniz. Tek elden veren ve model geliştiren başka bir şirket yok.”

Volkan Akı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu