Girişimcilik Haberleri

Girişimci Selim Taner’den Avrupa’ya Sporcu Sandalyesi

Avrupa’ya sporcu sandalyesi üretecek

Ailesinin kapatmak üzere olduğu akülü sandalye üretimi yapan şirketi Belmo’nun başına geçip şirketi yeniden ayağa kaldıran Selim Taner, yılda 750 adet tekerlekli sandalye satıyor. Geçen yılki 2 milyon TL’lik cirosunu bu yıl 2,5 milyon Tüye çıkarmayı hedeflediğini söyleyen Taner, ‘Sporculara yönelik sandalye üretimine de yöneleceğiz. Hedefimiz AB’ye sporcusu sandalyesi satmak” diyor.

İzmirli Selim Taner, sanayici bir ailenin çocuğu. Bilkent Üniversitesinde işletme okuduktan sonra Londra’da iç denetim master’ı yaptı. Brighton’da kalıp profesyonel çalışma hayatına atılan Taner, bir süre sonra 2003 yılında İzmir’e dönüp aile şirketinde çalışmaya karar veriyor.

belmo

Büyük sanayi kuruluşlarına elektrik motor tasarımı yapan aile şirketleri Faz Elektrik’te çalışmaya başlayan Taner, şirket bünyesinde akülü sandalye üreten şirketleri Belmo’nun kapanmasının önüne geçiyor. Grup çatısından ayırdığı şirketi, bugün Türkiye’de alanındaki dört firmadan biri. Yılda bin adetlik üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Belmo Genel Müdürü Selim Taner, “Benim işin başına geçmemle birlikte ilk 4 yıl her yıl yüzde 30 büyümeyi başardık. Geçen yılki ciromuz 2 milyon TL. Bu yılsonunda ise 2,5 milyon TL ciro hedefliyoruz. Ayrıca ihracat hedefliyoruz, sporculara ve aktif sandalye kullananlara özel tekerlekli sandalyeler üretip ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. Hedefimiz yılda bin sporcu ve aktif sandalye ihraç etmek. AB ise bu alandaki en büyük pazarımız olacak. Öte yandan engelli sporcu ve sanatçıları destekliyoruz. Bu tür desteklerimiz devam edecek” diye anlatıyor.

İngiltere piyasasıyla başladı

Deneyimli bir mühendis kadrosuna sahip olan Faz Elektrik 1991 yılında İngiltere piyasası için akülü sandalye motoru geliştirmeye başlıyor. Beş yıl sonra da bu ürünü gelen talepler doğrultusunda başka pazarlara da ihraç eden şirket, 1998 yılına gelindiğinde ise Türkiye’nin ilk akülü sandalyesini tasarlayıp üretiyor. Bu ürün şirkete o yıl TÜBİTAK TTGV Teknoloji Başarı Ödülü’nü kazandırıyor. Motorları Faz Elektrik tarafından üretilen akülü tekerlekli sandalyelerin montajını ise şirket bünyesinde kurulan Belmo firması tarafından yapılıyordu. Şirketin işlerinin sanayi üretimi tarafında yoğunlaşması nedeniyle bu alandan çıkılmasına karar verildiğini belirten Taner, sonraki gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Kesin dönüş yaptığım 2003 yılında ailem Belmo’yu kapatmaya karar vermişti. Ama bir gün telefon çaldı, sekreter açacakken ben açtım telefonu. ManisalI bir avukat, kas hastası oğluna akülü sandalye soruyordu. Teknik servis devam ettiği için ve stokta malzeme olduğunu bildiğimden olacak, ‘Hayır yok’ diyemedim. Üretim yapıp bir adet, satışı gerçekleştirdik. Bu bana şevk verdi ve Belmo ile ilgilenmeye başladım.”

Kişiye özel imalat

işler 2007’de belli bir seviyeye oturmuş olmasına rağmen kağıt üzerindeki tabloyu yeterli bulmayan aile büyükleri, bu işe devam edilmemesini istiyor. Ancak 2008’de SGK ödemesi çıkınca işe devam etmeye karar veriliyor. Bunun ardından da Faz Elektrik desteği ile Belmo büyümeye devam ediyor. Sonraki yıllarda ürün yelpazesini genişlettiklerini belirten Taner, şunları anlatıyor: “2003’ten beri aile şirketinin bünyesinde devam ederken 2014 yılına geldiğimizde aile şirketinden ayrılıp artık Belmo Ltd olarak yüzde 100 bana ait olan şirkette devam etme kararı aldık. Piyasaya çıktığımızdan beri birçok ilke imza attık. Bir kere fahiş ithal ürün fiyatlarında da belli bir düzelme oldu, ilk kez akülü sandalye tamiri için yurtdışından parça beklenmez oldu. Kişiye özel imalat devri başladı. Türkiye’de ilk katlanır akülü sandalye, ilk çok özellikli akülü sandalye, ilk aktif tekerlekli sandalye, ilk tenis sandalyesi imalatlarını gerçekleştirdik.”

Dört üreticiden biri

Türkiye’de akülü sandalye kullanması gereken bedensel engelli sayısının 350 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Kullanılan akülü sandalye sayısı ise 50 bin adetler civarında. Fiyatlar 3 bin TL ile 10 bin TL arasında değişen bu sandalyelerden yılda ortalama 10 bin adet sandalye satılıyor. Sandalyelerin yüzde 90’ı ithal. Yeri ürünler ise İzmir, Konya ve Bursa’daki dört şirket tarafından üretiliyor. Bunlardan biri olan Belmo’nun gelen müdürü Taner, Türkiye’de son 10 yılda engelliler için çok önemli destekler geldiğini ancak bunların yetersiz kaldığını vurguluyor. Taner, şöyle devam ediyor: “Avrupa standartlarının yakınında bile değiliz. SGK akülü tekerlekli sandalyeyi ödese de bu bir engelli bireyin hayatını kolaylaştırmak için yeterli değil. Engellinin ihtiyacı olan tuvalet sandalyesi, kaldırma liftleri gibi diğer araç gereçler de karşılanmalı. Geçtiğimiz aylarda daha çok tip aracın destek kapsamına alındığı duyuruldu ama sonra bu araçların ‘özel durumlarda’ ödeneçekler listesinde olduğu anlaşıldı. Bence artık bütçede tasarruf için başka önlemlere bakılmalı ve engelli bireylerin hayat kalitelerini arttırmaya yönelik somut yapıcı adımlar atılmalı.”

Akülü sandalye mezarlığı

Özellikle Avrupa’dan Türkiye’ye çok miktarda kullanılmış akülü sandalye bağışlanıyor. Yurtdışından dernek ya da kişilerce konteynır bazında Türkiye’ye her yıl yüzlerce araç getiriliyor. Bu araçlar buradaki dernek ve kişiler tarafından bedelsiz olduklarından büyük bir iştah ile alınıp ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bu araçların Avrupa’da üretimi yapılmayan eski araçlar olduğunu, yeni olsa bile Türkiye’de teknik servisinin ve yedek parçalarının bulunmadığını vurgulayan Taner, “Kullanılmış akülü sandalyelerin Avrupa normlarına göre hurdaya alınıp bertaraf edilmesi çok masraflı. Bu masrafa katlanmak yerine bu araçları cilalayıp üçüncü dünya ülkelerine yollamak daha uygun bir çözüm oluyor onlar için. Bağış yaparak adeta bir iyi niyet sergileniyor. Bu araçlar Türkiye gibi ülkelerde çöpe atıldıklarında çevresel sorun olmuyorlar mı?” diye konuşuyor.

Elektrikli araç da satıyor

Akü üe çalışan elektrik motorlu tekerlekli diğer araçların kendi işlerine uzak olmadığını düşünerek mevcut altyapüarmı kullanarak “yeni ne ürün getirebiliriz’ diye araştırma yaptıklarına da değinen Selim Taner, “ Jiroskoplu denge araçları çok hoşumuza gitti. 2014 yılında ‘Gyrolifestyle’ diye bir marka oluşturup ithal ürünler ile İzmir’de mağazamızı açtık, Bu arada iki ayn üniversitede öğrenoüere kendi jiroskoplu cihazlarım geliştirmeleri için sponsor olduk. Tüm dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşan elektrikli araçları ve kişisel kendinden denge kontrollü ulaşım araçları, pratik ve yer kaplamıyor. Fiyatları 3 bin TL üe 8 bin 500 TL arasında değişen bu ürünlere marinalar, tekneler, i AVM’ler, havalimanları gibi yerden ilgi büyük. Bugüne kadar yaklaşık 80 adetlik satış yaptık. Bu yılsonuna kadar toplamda ; 150 adet satış yapıp, 500 bin TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu