Bayilik Veren Firmalar

Gayrimenkul devleri franchise ile büyüyecek

Kentsel dönüşümle hızla artan inşaat projeleri, gayrimenkul danışmanlığına olan talebi artırıyor. Kâr marjı yüksek ve yatırım maliyeti düşük olan bu iş modeli giderek yükseliyor. Bu yıl ve önümüzdeki yıl kurumsal bir şirket şemsiyesi altında faaliyet gösterecek yüzlerce girişimcinin franchising yoluyla sektöre girmesi bekleniyor. 10 büyük şirket bu dönemde bin 40 franchise vermeyi hedefliyor.

gayrimenkul bayilik

Yüksek kâr marjı ve giderek artan talep nedeniyle, gayrimenkul, son yılların en çok tercih edilen sektörlerinden biri haline geldi. Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi gündemde. Bu da gayrimenkul danışmanlığı alanındaki ihtiyacı artırıyor. Türkiye’de zincir emlak ofisi sayısı bin 500 civarında. Ancak hala gayrimenkul alımlarının yüzde 65’inin mal sahibi üzerinden yürütüldüğü ifade ediliyor. Kiralamalarda ise yüzde 95 danışmanlık ofisleri üzerinden hizmet sağlanıyor. ABD’de ve AB ülkelerinde ise sistem tam tersine çalışıyor. Bu ülkelerde mal sahibinden yapılan işlemlerin oranı yüzde 3 seviyesinde. Dolayısıyla gayrimenkul sektörü ABD ve AB ülkelerinde güvenilir ve saygın meslekler grubu içinde yer alıyor.

Sektör franchise şube ağlarıyla büyürken, her gün yeni bir girişimciyi de sistemine dahil ediyor. Markanın hazırda bir network ağı olmasından dolayı paylaşımın artmasıyla beraber kazanç da artıyor. Girişimci açısından gayrimenkul danışmanlığı sektörü, yatırım maliyeti düşük, kazanç potansiyeli yüksek bir sektör. Maliyeti yok denecek kadar az. Sekreter ve hizmetli dışında personel maliyeti bulunmuyor. Sistem prim esaslı işliyor.

Biz de buradan yola çıkarak, franchise veren Türkiye’nin önemli gayrimenkul danışmanlığı şirketlerinin girişim fırsatlarını araştırdık. Yaptığımız araştırma, 10 büyük şirketin bu yıl ve önümüzdeki yıl bin 40 franchise vermeyi hedeflediklerini gösteriyor.

FRANCHISE VEREN İLK MARKA

Türkiye’de franchise vermeye başlayan ilk marka olarak bilinen Tur-yap, 1985 yılında kuruldu. Şu anda Türkiye genelinde 400’e yakın temsilcilik ve bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteriyor. Şirkette ilk yıl 340 dolar+KDV’den başlayan aylık sabit royalty bedeli uygulanıyor. Bölgelere göre bu rakam her yıl artabiliyor. Cirodan pay almıyor. 50 bin ve üstü nüfusu olan illeri hedeflediklerini belirten Turyap Yönetim Kurulu Başkam Azmi Sarı-bay, bireysel başta olmak üzere özelde banka, finans, sigorta sektörlerine, kamuda ise birçok kuruluşa hizmet verdiklerini söylüyor.

Sarıbay, 2015 yılı sonunda faaliyete geçecek ilk yurtdışı temsilcilik için ABD’de Miami ile sözleşme imzaladıklarını da vurguluyor.

ABD/Teksas merkezli Keller Williams, 2013 yılında Avrupa’da ilk olarak Türkiye’de faaliyete geçti. Emre Erol tarafından Türkiye’ye getirilen Keller Williams, sekiz bölge müdürlüğü ve 350 danışmanla faaliyet gösteriyor. Yüzde 8 royalty bedeli aldıkla-nm ifade eden Erol, “İstanbul içerisinde büyümeye devam edeceğiz. İstanbul dışında öncelikli olarak büyümeyi planladığımız iller ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Yalova” diye konuşuyor.

MAL SAHİBİNDEN ALINIYOR

International Realty Plus (IRP) Türkiye, 12 franchise şubesiyle faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 2009 yılından bu yana hizmet verdiklerini söyleyen IRP Türkiye CEO’su Hüseyin Al-taş, yüzde 100 kâr marjıyla çalıştıklan-nı belirtiyor. Ofislerden aylık 500 TL+KDV sabit ödeme alınıyor. Gayrimenkul danışmanlığı konusunda Türkiye genelinde başta büyükşehir-ler ve büyüme potansiyeline sahip iller ve de ilçe merkezleri uygun yerler olarak kabul ediliyor. Altaş, “Franchise ofisinin açıldıktan minimum dokuz ay sonra aylık en az 5 bin dolar ciro yapabilmesini hedefliyoruz” diyor. Mortgage kullanımının Türkiye’de yüzde 3,5 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Altaş, bu uygulamanın yaygınlaşmasından sonra gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin yedi kat daha artacağını söylüyor. Altaş, “Tüm bunlardan çıkan sonuç, ülkemizdeki gayrimenkul sektörünün geleceğinin parlak olduğu” şeklinde konuşuyor.

ANADOLU YAKASI’NDA BÜYÜYECEK

Türkiye’de 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren RE/MAX’in 249 franchise şubesi bulunuyor. 2 bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanlarının bulunduğunu ifade eden RE/MAX Türkiye Kurucusu ve Genel Müdürü Murat Goldştayn, RE/MAX ofis sahipleri ile beraber yaklaşık 2 bin 900 kişilik bir girişimci camiasına sahip olduklarına dikkat çekiyor. Bir RE/MAX ofisi açmak için ortalama 150 bin TL’lik yatınma ihtiyaç duyuluyor. Yüzde 6 royalty ve yüzde 3 reklam fonu almıyor. İstanbul Anadolu Yakası’nda franchise vermeye devam edecekle- . rini belirten Goldştayn, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Adana başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok ilinde de franchise şubeler açacaklanm sözlerine ekliyor.

DETAYLARI İNCELEYİN

Realty-TR, 1996 yılında Fatih Elibol tarafından kuruldu. Öncelikle yurtdışında büyümeyi seçen şirket, 32 ülkede 34 adet franchise ofisine ulaştı. Yurtdı-şından sonra Türki- 1 ye’de de ofis açma ve büyüme kararı aldıklarını belirten Elibol, beş ofisle faaliyet gösterdiklerini söylüyor. 30 m2 ofis A için m2 başına yatının £ maliyeti 2(X) dolar. Kâr marjının yüzde 80 olduğu ifade ediliyor.

Royalty alınmıyor.

Bayiler için 55 bin TL ciro hedefleniyor.

2013 yılında faaliye-I te geçen Show Realty Türkiye’nin 140 gayrimenkul danışmanı var. Bir ofisin toplam yatırım maliyeti bölgesine göre 30 bin ile 75 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 100 kâr marjı ile çalıştıklarını vurgulayan Show Realty Türkiye CEO’su Kazım Algın, ba-j yiler için aylık 75 bin ile 100 bin TL arasında değişen ciro hedeflediklerini belirtiyor.

109 girişimciye ev sahipliği yapan Altın Emlak’ta 50 bin TL yatırım maliyeti yeterli oluyor. Kârdan pay alınmıyor, kazancın tamamı franchi-se’a ait oluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Bursa ve Muğla’ya franchise vereceklerini ifade eden şirketin genel müdürü Hakan Erilkun, sektöre ilişkin olarak ise şu görüşü paylaşıyor: “Türkiye emlak sektöründe franchising sistemi profesyonel yapılaşmanın öncüsü konumunda. Ancak girişimcilerin markaya bakışı büyük ölçüde şöhretli marka olup olmamasıyla ilintili. Oysa bir örgütlenme şemsiyesi altında bulunmak, markanın tüm altyapısını detaylıca incelemek ve büyüme potansiyeline göre akılcı karar vermek demektir. Türk emlak sektörünün büyüme modeli daha fazla franchise örgütlenmesinin sektöre katılımı ile mümkün olacak.”

Başarı için 5 altın öneri

1. Yeniliklere, gelişime ve eğitime her zaman açtk olun,

2. Büyüme odaklı olun,

3. Müşterinizi dinleyin ve ihtiyaçlarını anlayın,

4. Soru sormaktan çekinmeyin,

5. Franchise altyapısı güçlü olan, verdiği desteklerin arkasında duran markalarla hareket edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu