Girişimcilik Haberleri

Further Network’dan Yeni Bir İş Modeli

Further Network, IATA üyesi olmayan 485 havayolunu blockchain tabanlı ve kendi dijital parasını kullanan bir ekosistem geliştirerek tüketiciyle buluşturmayı planlıyor. 5 yıl içinde de 100 bin biletleme ve 500 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.

Kadir Özgür Oğuz ve Erdem Üney, 30’lu yaşlarının ikinci yarısını süren iki girişimci. Teknoloji alanında ilerlemek üzere 2012 başında ortak olarak Seven Gates adlı şirketlerini kurdular. Eğitim teknolojileri, ERP ve CRM çözümleri alanında çalıştıktan sonra 2016’da Further Network adını verdikleri yepyeni bir proje üzerinde çalışmaya başladılar. Havayolu bilet satışı alanında blockchain teknolojisi üzerinde geliştirilen projeyle kendi dijital para birimini kullanarak yepyeni bir iş modeli yaratan girişimciler, mart ayı sonunda Cebelitarık’ta bir Token Generation Event ile 100 ila 200 milyon dolar arasında fınansal destek sağlamayı ve 3VC’den yatırım almayı hedefliyor. Uney ve Oğuz, yeni projeleri Further’ın iş modelini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

NE YENİLİK GETİRİYOR?

“Further Network şu an şirketleşme aşamasında. Blockchain teknolojisini ve kendisine ait bir dijital para birimini kullanacak bir network platformu olacak.

Further Network seyahat sektöründeki tanımlamaları ve konvansiyonel iş modellerini liberalize ederek seyahat sektörüne yeni bir model getirmeyi hedefliyor. Further Network un kötümser bir senaryoda 5 yıl içinde, yani 2022 sonunda yüzde 2,5 pazar payına ulaşmasını bekliyoruz ki bu da 100 milyon adedin üzerinde biletleme ve 500 milyon doların üzerinde bir ciro anlamına geliyor.

Further’ın iş fikrinin çıkış noktası ise eski modelin teknoloji, güven ve ödeme alma konusundaki handikaplarını aşacak yeni bir iş modeli oluşturmak.

ESKİ MODEL NASIL İŞLİYOR?

Günümüzde havayolları sektöründe içeriğin dağıtılması ve ödemenin alınmasıyla ilgili konvansiyonel bir sistem işliyor. Bir web sitesi ya da acenteden herhangi iki nokta arasındaki uçuşları sorguladığınızda, arka planda silsile halinde birçok sistem ve aracı çalışıyor. Örneğin IATA (International Air Transport Association), Amadeus ve Sabre gibi kurumlar var. Uçuş saatleri, fiyatları, bilet müsaitlik durumları gibi içerik bilgileri bu kuramların sistemleri üzerinde dağıtılıyor. Siz herhangi bir siteden direkt ya da aktarmalı bir bilet seçip aldığınızda ve kredi kartınızla ödediğinizde ödemenizi bir acenteye yapıyorsunuz. Ancak arka planda bankalar, kart merkezleri ve o acentenin havayoluna ödediği ücretler ve havayolları arasındaki aktarma ücretleri gibi birçok işlem söz konusu ve bunlar konvansiyonel dünyada belli maliyetler karşılığında yapılıyor. IATA, havayolları adına acenteleri inceleyen ve risklerini değerlendiren bir güven kurumu. Dünyada IATA üyesi 260 havayolu bulunuyor, 485 havayolu ise IATA üyesi değil. Bu 485 havayolunun 400 u içerik oluşturma yani uçuş müsaitliği bilgisi, bilet bilgisi, fiyat bilgisi ulaştırma konusunda son derece yetersiz basit sistemler kullanıyor.

Biz yeni modelimiz ve teknoloji mimarimizle tüm havayollarının dahil olabileceği blockchain teknolojisi üzerine kurulu, kendi dijital para birimi olan yepyeni bir netvvork inşa etmeyi hedefliyoruz. Tüm havayollarının dahil olabileceği bu network içinde taraflar, herhangi bir aracı olmaksızın hem içerik yani bilet bilgilerini ulaştırabilecek hem ödemeyi gerçek zamanlı olarak tahsil ederken peer to peer işlem yapabilecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu