Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Fotoğraflardaki kırmızı göz etkisine sebep olan şev nedir?

Fotoğraflardaki kırmızı gözFlaşlı çekilen fotoğraflarda kimi zaman gözlerimiz kırmızı çıkar. Sebebiyse genelde loş ortamlarda, gözümüz ani ışığa hazır değilken yüzümüze doğru bir flaşın patlamış olmasıdır. İnsan gözü aslında ışığın değişimine kendisini çok çabuk adapte edebiliyor. Örneğin çok karanlık bir ortamdan bir anda gün ışığına çıksak ve gözlerimiz bir an için kamaşsa bile, çok uzun bir süre boyunca karanlıkta kalmamışsak, sadece bir iki saniye içinde net görmeye başlayabiliriz.

Gözlerimiz ışığın miktarına, gözbebeklerimizi büyültüp küçülterek karşılık veriyor. Karanlıkta gözbebekleri büyüyor çünkü bu sayede çevremizdeki ışığı daha yüksek oranda toplayıp görüşümüzü net-leştirebiliyoruz. Ancak bu büyüme nedeniyle gözler ani ışık patlamalarına karşı hazırlıksız oluyorlar. Fotoğraf makinelerinin flaşları da gözde böyle bir etki yaratıyor. Göz aniden yüksek miktarda ışıkla karşılaşınca kendini korumak için gözbebeklerini küçülterek gözün arkasındaki damar tabakasına zarar gelmesini önlemek istiyor.

Bu damarlar retinanın beslenmesinden sorumlu. Ancak göz ani ışık karşısında gözbebeklerini küçültecek kadar zaman bulamayınca ışık retinaya ulaşıyor ve buradaki kılcal damarları açığa çıkarıyor. Bu çok kısa bir süre içinde gerçekleşiyor ama fotoğraf flaşın patladığı an çekildiği için kamerada bu etki yakalanmış oluyor.

Kısa cevap: Retinadaki kılcal damarların flaşla ortaya çıkması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu