Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Faiz indirimi olursa

Borsa yedi haftadır yükseliyor. Son 10 yılda sadece beş defa sekiz hafta üst üste yükseliş yaşandı. Yükselişin devamı için gözler yabancılarda ve Merkez Bankası’nın faiz kararında. Yabancı kurıun değerlendirmeleri, borsada değerlemelerin yükseldiğine işaret ediyor. Ancak olası bir faiz indirimi bankacılık hisseleri önderliğinde yeni bir hareket yaratabilir ve endeks 75.000’in üstüne çıkabilir.

borsaGeçen hafta içinde Bülent Armç’tan piyasalarla ilgili iddialı bir tahfrıin geldi. Arınç, siyasi istikrara vurgu yaptıktan sonra, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında endeks 90.000 olur” dedi. Bu hedef piyasalarda oldukça iddialı bulundu. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde siyasette yeniden sert rüzgarların esmesi ihtimalini bir kenara bıraksak bile, ABD’nin merkez bankası olan FED’in halen sürdürdüğü “tape-ring” gerçeği bulunuyor. FED şu anda parasal genişlemede yavaşlamaya gidiyor ve sonrasında da faiz artırımına başlaması bekleniyor. Bu durum gelişen piyasalardan ve emtialardan para çıkışı anlamına geliyor. 22 Mayıs’tan günümüze bunun etkilerini gelişen piyasalar üzerinde zaten gördük. Geçen hafta FED Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarının uzun süre düşük seviyelerde kalacağı beklentisini destekleyen açıklamaları ise faiz artırım sürecinin bir müddet beklemede olduğu sinyalini verdi. Olumlu haberlerle birlikte endeks 75.000’de yukarı yönlü geçebilir.

7 HAFTADIR YÜKSELİYOR

Sonuçta 90.000 şimdilik piyasa uzmanlarının tahminlerinde yer almasa bile, borsada etkinliği yüksek olan yabancıların da alımlarıyla birlikte iyimser havanın devam ettiği görülüyor. Gösterge faizde yüzde 9,5 seviyelerine doğru yaşanan düşüş eğilimi de borsayı destekliyor.

Son tahlilde seçim öncesinde başlayan yukarı hareket geçen hafta da devam etti ve borsa yedinci haftayı da yükselişle kapatmayı başardı. Borsa, bu hafta ile birlikte sekizinci yükseliş haftasına girecek. Endeksin üst üste sekiz hafta boyunca yükseldiği dönem sayısı, Yatırım Finansman’ın analizine göre, son 10 yılda beş kez ve son beş

yılda ise sadece iki kez yaşandı. Kurum, endeksin bu haftayı da aıtıda tamamlama olasılığını istatistiksel olarak yüzde 1 olarak hesaplıyor.

YABANCI ETKİSİ

Borsada yükselişin devamı için yabancı yatırıma lann alımlannın devam edip etmeyeceği kritik nokta olarak görülüyor. Çünkü yabancı takasındaki her 1 puanlık artış, borsa endeksini kaba hesapla 5 bin puan yukarı taşıyor. Düşüş de tersi yönde etki ediyor. Şubat sonunda endeks 61.200 seviyelerine gerilediğinde, yabancı takası da son 10 yılın en düşük seviyeleri olan yüzde 61 seviyelerine inmişti. Bugün gelinen noktada yabancı takası 2,5 puan artarak yüzde 63,5 seviyelerine geldi. Borsa endeksi ise 73.500 seviyelerine gelmiş durumda.

Bundan sonra yabancı alımlan devam eder mi? Burası biraz muğlak. Çünkü yabancı kurum raporlarında gelinen seviyelere dikkat çekiliyor ve Türkiye için ‘ağırlık azalt’ notunun verilmeye başladığı görülüyor. Hisse bazında ise alım önerileri geliyor.

GİRİŞLER YAVAŞLAR

Merkez Bankası’nm istatistiklerinden haftalık net yabancı giriş-çıkışları-na bakıldığında, yabancıların son döıt haftada alım tarafında hareket ettiği görülüyor. Yılbaşından bugüne bakıldığında da yabancıların nette 1 milyar 155 milyon dolar alıcı tarafta olduğunu belirtmek gerekiyor.

Global konjonktürün hala gelişmekte olan ülkeler lehine olduğunu söyleyen Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, “BİST’in çok düşmüş olması, diğer taraftan TL’nin hızlı değer kaybı, yabancı yatı-nmcılar için burayı cazip hale getirmişti. Politik kaygıların da azalmasıyla mart ayında ve şu ana kadar nisan ayında önemli miktarda giriş yaşandı. Bu girişlerle birlikte borsada ve döviz ku

runda ciddi toparlanma oldu” diyor. Kasabalı, bu yeni fiyat seviyelerinde girişlerin önceki seviyede olmasını beklemiyor ama azalarak da olsa bir süre daha devam edebileceğini söylüyor. Kasabalı, Avrupa Merkez Banka-sı’mn olası bir varlık alımı programının TL varlıklara ilgiyi canlı tutabileceğini sözlerine ekliyor.

BANKACILIK ETKİSİ

Bunun yanında borsa endeksinde belirleyici olan bankacılık sektöründeki beklentiler de büyük öneme sahip. Merkez Bankası’nm olası bir faiz indiriminin kısa vadede banka hisselerini yukarı iteceği yönünde değerlendirmeler var. ALB Menkul Genel Müdüıü Metin Aytekin, bankacılık hisselerinin borsada lokomotif durumunda olduğunu kaydediyor ve sektörle ilgili gelişmelerin endeksi doğrudan etkilediğini söylüyor.

Son dönemde sektörle ilgili en önemli konu Merkez Bankası’nın olası faiz indirimi. 24 Nisan’da yapılacak PPK toplantısı öncesinde bu konu piyasalar tarafında beklenti yaratacak. Aytekin, olası bir faiz indiriminin bankacılık sektöründe hareket yaratabileceğini ifade ediyor.

Eğer MB faiz indirirse özellikle banka hisselerinde kısa vadede yukarı yönlü hareket gözlemlenebileceğini söyleyen Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Zümrüt Can Ambarcı, “Hareketin kalıcılığı ise bu faiz indiriminin başta kurlar ve enflasyon olmak üzere makro ekonomik unsurlara etkisinin ne olacağı piyasa tarafından değerlendirilecek” diyor.

SANAYİ ÖNE ÇIKIYOR

Borsada Ekim-Ocak döneminde en sert düşüş bankacılık sektöründe yaşanmıştı. Çıkış da şu ana kadar önemli oranda bankacılık sektörü ağırlıklı oldu. Nergis Kasabalı, bundan sonraki süreçte faiz politikasının izleneceğini söylüyor. Kasabalı, “MB’den gelecek olası bir faiz indirimi ilk etapta borsa da yukarı yönlü bir hareket sağlayabilir ancak erken gelecek bir indirim kararı orta vadede yabancı yatırımcıların algısını bozabilir” diyor. Kasabalı, önemli bir değişiklik olmaması durumunda banka hisselerinden sanayi hisselerine doğru alımlarm yayılabileceği kanaatinde.

Yatırım Finansman’m model portföyüne bakıldığında da sanayi hisselerinin ağırlıkta olduğu görülüyor. Kulumun model portföyünde finanstan sadece Akbank bulunuyor. Diğer hisseleri ise Enka, Turkcell, Tofaş, Uyum Gıda, Çimsa, Kardemir D, Torunlar GYO ve T. Şişecam oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu