Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Evrende Kaç Tane Gökada Vardır?

Güneş Sistemimizin içinde bulunduğu gökada Samanyolu olarak adlandırılıyor. Gökadalar birbirlerine kütleçekimi ile bağlı yıldızlardan, gezegenlerden, yıldızlararası gaz ve toz bulutlarından oluşan sistemlerdir.

Evrende çok sayıda gökada olduğu biliniyor. Ancak bu gökadaların tam sayısını ne doğrudan gözlem yaparak ne de hesaplayarak bulmak imkânsız. Fakat uzayın belirli bölgelerini gözlemleyerek evrende kaç tane gökada olduğu ile ilgili kaba bir tahmin yapılabiliyor.

evrende gokada

Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler, tüm evrendeki gökada sayısının iki yüz milyar civarında olduğunu gösteriyor.

Bu tahmin uzayda herhangi bir yıldız ya da başka bir gök cisminin görünmediği en karanlık bölgelerden birine odaklanarak yapıldı. Böylece Dünyamızın yakınındaki yıldızların uzak galaksilerden gelen ışığı engellemesinin önüne geçildi. Görüntü alma süresi yirmi günden fazla tutularak en zayıf sinyallerin bile görüntülenmesine çalışıldı. Daha sonra evrendeki galaksi yoğunluğunun her yerde aynı olduğu varsayılarak tüm evrendeki galaksi sayısı yaklaşık olarak hesaplandı. Sonuçlar tüm evrendeki galaksi sayısının iki yüz milyar civarında olduğunu gösteriyor. Ancak bu sayı bir alt sınır ve daha gelişmiş teleskoplarla yapılacak gözlemler sonucunda muhtemelen artacak. Özellikle birkaç yıl içinde çalışmaya başlaması planlanan Jamess Webb Uzay Teleskobu, Hubble’ın belirleyemediği düşük frekanslı kızılötesi sinyalleri belirleyerek bu sayının artmasına neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu