Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Enflasyon, haberler ve piyasalar

BIST-100 endeksinde 80 bin 250-81 bin 500 aralığındaki kanal yukarı kırıldı. Bu kanalın boyu 1.250 puan civarında olduğundan endeksin ilk hedefi 82 bin 750 seviyesi olarak hesaplanabilir. Bu seviyeye yaklaştık…

OLDUKÇA yoğun bir haftayı geride bıraktık. Özellikle haftanın son üç günündeki veri akışları piyasanın yönü açısından önemliydi. Yurtiçinde enflasyon verisi öne çıkarken yurtdışında ECB’nin parasal genişleme yönünde atacağı adımlar, yatırımcıların kafasında soru işareti oluşturmaktaydı.

Geçen günlerde dar bantta yaşanan sıkışma sonrasındaki kırılmanın piyasalar açısından önemli olduğunu düşünmekteydik ve bu kırılma gerçekleşti. Haftaya 80.500 seviyelerinden başlangıç yapan endekste yaklaşık 82.500 noktasına kadar yükseliş gerçekleştirdi.

Enflasyon, haberler ve piyasalar

BELİRSİZLİK BİTTİ

Haftanın önemli bir maddesi yurtiçinde açıklanacak enflasyon verişiydi. TÜFE aylık bazda yüzde 0.09 artınca, piyasa ilk etapta sert reaksiyon vermedi. Fakat enflasyon belirsizliğinin ortadan kalması ve Rusya-Ukrayna arasında kalıcı ateşkes sağlanması konusunda anlaştıklarına dair haber akışıyla birlikte borsadaki olumlu hava devam etti. Dolar/TL kuru ise bu gelişmelerle birlikte 2.1480 seviyelerine kadar inmiş olmasına rağmen aynı gün tekrar 2.16 seviyelerine yükseldi.

ECB’NİN AÇIKLAMASI

Haftanın en önemli gündem maddesi Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı kararlardı. Beklentilerin aksine ECB politika faizini yüzde 15’ten 0.5’e indirdiğini açıkladı. Bu indirimden sonra Başkan Mario Draghi’nin varlığa dayalı menkul kıymet alımı yapacaklarını ve buna ekim ayında başlayacaklarını açıklaması ile piyasalarda alımlar hızlandı. Euro ise global piyasalarda yüksek değer kayıpları yaşadı. Avrupa’da nerdeyse sıfıra yakın faizle borç para alanlar gelip bizim varlıklarımıza yatırım yaparlarsa borsa ve faiz için iyi olur; ama bunun boyutunu şuan için kestirmek zor. Sonuç olarak ECB faiz indirimi ve varlık alım programı yapacağını açıklaması, bizim için olumlu olsa da bunun sonuçlarını orta vadede göreceğiz.

ECB’nin kararlan euro/dolar paritesini sert bir şekilde vururken dolar endeksi (DXY) önemli zirvelere ulaştı.

Haftanın son işlem gününde hafif eksi açılış sonrası 82.000 noktasının altında hareket eden BIST-100 endeksinde ABD tarım dışı istihdam verisi beklenmekteydi. Geçen ay 209 bin artış olan tarım dışı istihdamda beklenti 230 bin seviyesindeydi. Gerçekleşme ise beklentilerin oldukça altında 142 bin oldu. İşsizlik oram ise beklentilere paralel olarak yüzde 6.1 seviyesinde açıklandı. Son zamanlarda ABD tarafında gelen iyi veri serisi sekteye uğradı diyebiliriz. Piyasalarda ABD’den gelen kötü verinin iyi algılandığı bu dönemde özellikle kur tarafında sert bir gevşeme gördük.

Verinin geldiği dakikalarda BIST-100 endeksine 400 puanlık bir alım geldi. Dolar/TL kuru ise 2.1670 seviyelerinden 2.1540’a kadar gevşedi ama akşam saatlerinde yeniden 2.16’ya yaklaştı.

ENDEKS NEREYE GİDER?

Bu hafta yurtiçinde çarşamba günü açıklanacak büyüme verisi önem arz etmekte. Perşembe günü ise Fitch “Türkiye Ekonomisi” hakkında bir toplantı düzenleyecek. Bu toplantı piyasalarda strese neden olabilir. Şunu da hatırlatmak isterim ki bu toplantıda notla ilgili bir karar gelmeyecek.

Notla ilgili karar, 3 Ekim’de gelecek olmasına rağmen bu toplantıdan çıkacak görüşler piyasa tarafından dikkatle izlenecek. Aynı gün yurtiçinde cari işlemler dengesi de açıklanacak. Cari açıktaki düşüş, en son açıklanan ödemeler dengesi raporunda ivme kaybetmişti. Piyasalar bunu da izleyecek. Yurtdışında ise veri akışı sakin görünüyor.

Teknik olarak baktığımızda 80.250-81.500 aralığındaki kanal yukarı kırıldı. Bu kanalın boyu 1.250 puan civarında olduğundan, endeksin ilk hedefi 82.750 seviyesi olarak hesaplanabilir. Bu seviyeye zaten yaklaştık. Hafta içerisinde endeksin 81.500-83.500 bandında dalgalanmasını beklemekteyim. 81 bin altındaki bir kapanış ise iyiye işaret olmaz. Yukarıda ise daha önceki güçlü

direnç olan 84 bin seviyesinin bu aşamada aşılmasını beklememekle beraber borsada yeni pozisyonlar açmayı sakıncalı bulmaktayım. Çünkü endeksi 84.000’in üstüne çıkaracak bir hikaye şu an için mevcut değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu