Kariyer ve İş İlanları

Enerji Sektöründe Eleman İhtiyaçları Artıyor

Enerji sektöründe çalışmak için illa elektrik mühendisi olmak gerekmiyor. Alt segmentleri hızla genişleyen sektör, satışçıdan pazarlamacıya, teknisyenden hukukçuya pek çok alanda elemana ihtiyaç duyuyor. Yeşil yakalı çalışanlara yönelik talep de büyük…

ENERJİ, şüphesiz istihdam açısından geleceği en parlak sektörlerden biri. Bu sonuca, sektörün büyüme oranları ve yapılan yatırımların artışına bağlı olarak kolayca ulaşmak mümkün. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, enerji sektörüne 2035’e kadar küresel ölçekte toplam 42.2 trilyon dolar yatırım yapılacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde de son yıllarda yatırım atağı içinde bulunan enerji sektörü kazançlı bir iş kapısı haline geldi. Üretimden dağıtıma, toptan satıştan ekipman üretimine hemen her aşamada yeni iş sahaları doğan sektörde buna bağlı olarak çalışan sayısı da artırıyor.

Enerji şirketlerinde çalışmak için mutlaka elektrik mühendisi olmak gerekmiyor. Satış temsilcisi, santral teknisyeni, kontrat uzmanı gibi yeni pozisyonlar da sahiplerini bekliyor. Yakın zamana kadar sadece birkaç pozisyonda iş imkanı sunan sektörde yelpaze giderek genişliyor.

enerji is ilanlari

SATIŞÇILARA TALEP YOĞUN

Gelişmekte olan her sektörde olduğu gibi, yatırımların istihdama tam olarak yansıması oldukça uzun vadeye yayılan bir süreç oluşturuyor. Enerji sektöründe bu yansıma kademeli olarak görülmeye başladı. Önümüzdeki döneme yönelik beklentiler de enerji sektörünün kariyer açısından yükselen bir trend içinde olacağı yönünde.

IK Danışmanlık şirketi Human Group verilerine göre, Türkiye’deki enerji sektöründeki firmalar şu sıralar yoğun olarak müşteri yöneticisi, satış yöneticisi ve mühendis arıyor. Bunları satış destek ve enerji ticareti pozisyonları izliyor. Satış pozisyonları ise en ihtiyaç duyulan ve talep gören alanlar.

Kariyer.net’in verilerine göre ise, enerji sektöründe başvuru yapanların yüzde 50’ye yakınını genç ve yeni mezun statüsüne dahil olan adaylar oluşturuyor. Site üzerinden, mavi-beyaz yaka ayrımı yapılmaksızın son bir yılda ortalama bir ilana 335 kişi başvurmuş. Yani enerjideki iş alanlarına talep büyük. Yine site üzerinden enerji sektörüne başvuruda bulunanların yüzde 42’si 25-30 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. Yüzde 31’i 31-40 yaş, yüzde 19’u 19-24 yaş aralığında. Enerjide fırsatları kovalayan adayların yüzde ll’i tecrübesiz, yüzde 22’si 1-2 yıl, yüzde 22’si 3-5 yıl, yüzde 24’ü ise 10 yıla kadar tecrübeli adaylardan oluşuyor.

EN ÇOK MÜHENDİS ARANIYOR

Yine Kariyer.net’in verilerine göre, son bir yıl için enerji sektöründe en çok ilan verilen pozisyonlar elektrik mühendisi, mühendis, makine mühendisi, satış mühendisi, inşaat mühendisi, proje mühendisi, yönetici asistanı, saha müdürü, muhasebe uzmanı, elektrik elektronik mühendisi, teknisyen, satış temsilcisi olarak sıralanıyor. Sektöre özgü olarak bölüm ayırt etmeksizin mühendis ilanları ilk sıralarda yerini koruyor. Ayrıca listede alt sıralarda da yer alsa enerji ticareti uzmanı, tasarım mühendisi, yazılım geliştirme uzmanı ve otomasyon mühendisi pozisyonları da enerji sektöründe son dönemlerde ilan sayılarında artış yaşanan alanlar arasında.

YEŞİL YAKALAR EN AVANTAJLI GRUP

Sektörde enerji üretim ve dağıtım, gaz sanayi, do-ğalgaz, jeneratör, petrol ve ürünleri ‘enerji alt sektörleri’ olarak karşımıza çıkıyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz’a göre, bu alt sektörler içinde yenilenebilir enerji önemli bir artış sergiliyor. Özellikle enerji sektöründe çevre dostu uygulamaların gündeme gelmesiyle ‘yeşil yaka’ olarak adlandırılan çalışanlara büyük bir ihtiyaç doğdu. Mühendislerden hukukçulara geniş bir çerçevede yer alan yeşil yakalar, önümüzdeki dönemin koşulları bakımından en avantajlı grup içinde olacak. Azoz, “Bu nedenle stajyer pozisyonuna başvurularındaki artışta da gördüğümüz gibi özellikle gençler tarafından tercih ediliyor. Sektörde en çok aranan ve dolayısıyla en çok başvuru alan pozisyon, açık ara farkla mühendisler. İkinci sırada ise satış pozisyonlarını görüyoruz. Muhasebe uzmanı, tekniker, teknisyen, satış müdürü yönetici asistanı gibi pozisyonlar da listenin ön sıralarında” diyor.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ TERCİHİ

En çok mühendis aranıyor ancak Yenibiriş.com verilerine göre, enerji sektöründe adayların en çok başvuru yaptığı pozisyonlar, iş güvenliği uzmanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, makine, elektrik, satış mühendisi, yönetici asistanı, muhasebe sorumlusu, satış müdürü olarak sıralanıyor. Enerji sektöründeki büyüme teknik pozisyonların yanı sıra çağrı merkezi, muhasebe, sekreterlik gibi operasyonel birimlerde de çalışanlara ihtiyaç doğuruyor. Örneğin, bu alanda çağrı merkezi elemanı ilanlarına sıklıkla başvuru yapılması önemli bir gösterge. Enerji sektörü yeni yatırımların devam ettiği, dinamik, büyüyen bir sektör, tşe yatırımın bu kadar yüksek olması istihdam yatırımını da gerekli kılıyor.

GENÇLERE İŞ VAR

Human Group Genel Müdürü Gaye Özcan’a göre, enerji sektörü gençler için gelecek vaat ediyor çünkü enerji ülkemizde yeni bir sektör, bu nedenle bu alanda uzmanlaşmış işgücü henüz yeterli değil. “Gerek mavi yakada gerekse beyaz yakada uygun yeteneklere ve yöneticilere ulaşmakta zorlanıyoruz” diyen Öz-can, özellikle küresel ısınmanın artışıyla birlikte tüm sektörlerde üst yönetimin gündeminde ilk sıralarda yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konusunun yer aldığını söylüyor. Bu yüzden de bu alanda uzmanlaşmış işgücüne ihtiyaç artıyor. Özcan enerjinin aynı zamanda farklı dinamikleri olan, büyük yatırımların söz konusu olduğu bir alan olduğunu ve bunun da özellikle gençlere faklı gelişim alanları vaat ettiğini söylüyor.

YENİLENEBİLİRDE POTANSİYEL BÜYÜK

Elektrik Mühendisleri Odası Müdürü Emre Metin’in verdiği bilgilere göre, enerji sektöründe dünyada doğrudan istihdam sayısı 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 5 milyon 750 bine çıktı. Dünya çapında küçük hidroliklerin istihdama katkısı 109 bin olurken, güneşin istihdama katkısı 360 bin, rüzgarın ise 753 bin oldu. Güneş ısıtma ve soğutma anlamında 892 bin, yoğunlaştırılmış güneş ısı enerjisi olarak da 53 bin kişilik ek istihdam olanağı yarattı. Biyokütlenin 753 bin, jeotermalin ise 266 bin kişiyi istihdam ettiği görülüyor.

Tüm bunların yanında yenilenebilir enerji teknolojilerinin uygulamasında sınıra ulaşan ya da teşvik mekanizmalarının geri çekilmesine bağlı olarak bu alandaki istihdamda gerileme yaşayan ülkeler de bulunuyor. Yani enerji alanındaki istihdam olanakları sektördeki teknolojik gelişmeler ve uygulanan politikalara bağlı olarak değişim gösteriyor. Metin, “Ancak bilinen gerçek, enerji sektörünün önümüzdeki yıllarda da istihdam açısından önemini koruyacağıdır. Özellikle ülkemizde yenilenebilir enerji konusunda ciddi oranda iş sahası olduğu görülüyor” diyor.

İSTİHDAM YELPAZESİ GENİŞLİYOR

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de enerji sektörünün ekonomik gelişime paralel olarak hızla büyüdüğünü ve bu anlamda istihdamın artacağını söylüyor. Özdemir konuyla ilgili olarak şunları vurguluyor:

“Son yıllarda enerji dağıtımı ve üretimi alanlarındaki özelleştirme çalışmaları da bu büyümeyi destekleyip, sektörü hızla gelişen, rekabetçi bir yapıya kavuşturdu. Önümüzdeki 20 yıllık dönemde ortalama yüzde 4-5 oranında gerçekleşmesi beklenen büyüme rakamları, eleman ihtiyacının daha da artacağını net bir şekilde gözler önüne seriyor. Enerji üretimi ve dağıtımı alanlarındaki teknik eleman ihtiyacının yanı sıra gelişmekte olan enerji ticareti ve kurulması planlanan enerji borsası ile birlikte optimizasyon, tahmin çalışmaları ve satış konularında da çalışacak eleman ihtiyacı bulunuyor.”

Özdemir’in verdiği bilgilere göre, sektörde 2023 yılı için açıklanan yüksek hedeflere ulaşılması için çok çeşitli disiplinlerde eğitim görmüş çalışanlara ihtiyaç olacak. Üretim, iletim, altyapı çalışmaları, dağıtım faaliyetleri gibi konularda mühendislere ihtiyaç olacağı gibi, ticaret, satış, enerji borsası, akıllı şebeke sistemleri gibi konularda çalışacak işletme, iktisat, istatistik gibi alanlarda eğitim görmüş gençlere de ihtiyaç duyulacak.

“Gelişmiş yurtdışı piyasalar incelendiğinde de istihdam ihtiyacının aslında sadece belirli bir disiplin ile kısıtlı olmadığı, enerji sektörünün disiplinler arası sinerji ile yönetildiği açıkça görülüyor” diyen Özdemir, Türkiye’nin elektrik üretimindeki kurulu gücünün son bir yılda yüzde 11.4 büyüdüğünü ve elektrik, makina, inşaat, çevre, jeoloji, harita alanlarında çalışan mühendislere olan ihtiyacın net bir biçimde ortaya çıktığını söylüyor. Özdemir, bu nedenle gençlerin enerji sektörü hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalarını ve kendilerini bu konularda geliştirmelerini istediklerini belirtiyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu