Haberler

En Zengin 100 Listesi

“En Zengin 100” araştırmasını 2004’ten bu yana yapıyoruz ve 12’ncisini geçen hafta tamamladık. Bu yıl yaptığımız çalışmaya, dolar kurunun TL karşısında son bir yılda yaşadığı yüzde 30’u bulan yükselişin büyük etkisi oldu. Düşen şirket değerlemeleri, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı zararı yazması gibi önemli gelişmeler de En Zengin 100 listemizde değişikliklere yol açtı.

En Zengin 100 Listesi

ABD’nin merkez bankası olan Federal Reserve’in (FED) 2008 krizi sonrasında başlattığı parasal genişlemeyi, krizin etkilerinin azalmaya başlamasıyla birlikte önce azaltması sonra da durdurması gündeme geldi. Mayıs 2013’ten bu yana FED’in faiz artırımı beklentisi gündemde. Bu beklenti fiyatlara da önemli ölçüde yansımış durumda ve gelişen ülke para birimlerinin yanında TL de dolar karşısında değer kayıpları yaşadı. TL’deki kayıp gelişen ülke para birimlerine göre siyasi belirsizliklerin de etkisiyle daha yüksek oldu. Sonuçta son bir yılda yüzde 30’u bulan kayıp, halka açık şirketlerin değerlemelerine de yansıdı ve Türkiye’de servet sahiplerini de etkiledi.

LİSTEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bunun yanında, krize rağmen, yurtdışında büyüyen, önemli varlık satışları yapan, önemli projelere imza atan aileler, listede daha üst basamaklara tırmanmayı başardı. Sonuçta listede gelir kategorileri içinde yükselen ve düşenler de, aşağı kategoriye inen veya yukarı kategoriye çıkanlar da oldu. Ancak En Zengin 100’ün ilk üçünde sıralama 2013 yılından bu yana değişmedi. Koç Ailesi, Şahenk Ailesi ve Şevket Sabancı Ailesi durumunu yine korudu.

Öncelikle listedeki önemli değişikliklere bakalım. Listede üst kategorilere çıkan aileler var. Bunların başında üçüncü sıradaki Şevket Sabancı Ailesi geliyor. Sabancı Gru-bu’ndaki payının yanında Esas Holding ile havacılık ve yurt-dışında gayrimenkul yatırımı gibi önemli işlere imza atan Şevket Sabancı Ailesi, 7-8 milyar dolar kategorisine yükseldi. Yıldız Holding’in ortaklan olan iki kardeş, Murat Ülker ve Ahsen Özokur, United Biscuits satın alması ve Ak Gıda satışı gibi operasyonlarla bir üst kategoriye tırmandı. Büyük altyapı ve inşaat projelerine imza atan, Torun Ailesi, Mehmet Cengiz, Erman Ilıcak, İbrahim Çeçen de bir kategori yükseldi. Denizli Çimento’yu satan, enerji yatırımlarına soyunan, perakende, kağıt ve ambalaj alanlarında istikrarlı bir büyüme içerisinde olan Eren Ailesi, Kazancı Ailesi, Burger King operasyonu ile Çin’de de hızlı büyüyen Kurdoğlu Ailesi, Tosyalı Ailesi, Viaport yatırımlarına Tuzla’yı ekleyen Bayraktar Ailesi listede yükselenler arasında yer aldı.

DÜŞENLER, AYRILANLAR

Listede kategori düşenler de oldu. Enka hisselerindeki değer kaybı ve üstlendiği müteahitlik işlerinin azalmasıyla birlikte Tara Ailesi, bir alt sıraya indi. Boydak Ailesi de bir kategori düştü. Çarmıklı Ailesi, Ali Ağaoğlu, Gürsel Ailesi ve Fettah Tamince de alt kategorilere düşen aileler arasında yer aldı.

Dikkat çeken bir diğer gelişme ise Dinçkök Ailesi’ndeki bölünme oldu. Kardeşler arasındaki yönetim sorunu mahkemeye kadar taşındı. Bu durumda Dinçkök’leri ikiye ayırdık ve dolayısıyla iki kategori aşağı düşürdük. Burada geçen 12 yıllık süreçte, Sabancı Ailesi, Ulusoylar, Yıldız Holding’te de kardeşlerin hisse olarak ayrıldığını ve bunlan da yıllar içinde çalışmamıza dahil ettiğimizi hatırlatalım.

Bu yıl listeden şirketleri kayyuma devredilen İpek Ailesi, Ünal Aysal, İhsan Kalkavan çıktı. Öncelikle şunu belirtelim, bir ailenin listeden çıkması, zenginliğini kaybettiği anlamına gelmiyor. Sadece listeye yeni giren ailelerin, o yıl iş hayatında daha aktif olduğunu ifade ediyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu