Haberler

En Zengin 100 Listesi

GAYRİMENKUL ZENGİNLİĞİ

Zenginliği etkileyen bir diğer kaynak da gayrimenkul sahipliği. Son yıllarda gayrimenkul geliştirme alanında yaratılan yüksek değerler söz konusu. Bu projelerin gruplara yüzlerce milyon dolarlık, hatta bazılarında milyarlarca dolarlık değer yarattığını belirtelim. Bu yüksek değerler, En Zengin 100 listesindeki değişimlerde önemli bir parametre oldu.

Ailelerin eski fabrika arazileri üzerine önemli projeler geliştirdiklerini gördük ve bu süreç hala devam ediyor. Bu konuda hatırlanacak önemli projelere bakıldığında Eczacıbaşı’nın 4. Levent’teki Kanyon projesi, bu konuda öncülük yapan girişimlerden biri oldu. Zorlu Grubu’nun, Denizbank satışı sonrası sağladığı kaynakla Zincirlikuyu’da gerçekleştirdiği Zorlu Çenter Projesi, ailenin zenginliğinde mihenk taşlarından biri olarak gösteriliyor. Bunun yanında gayrimenkul sektöründe önemli işlere imza atan Torun Ailesi, Erman Ilıcak, Avni Çelik, Hüseyin Özdilek gibi isimleri de burada anmak gerekiyor.

Yine 2005 yılından beri Türkiye’de çok ciddi satın alma & birleşme işlemleri oluyor. Myfikirle olarak, bu konuyu da yakından izliyor, bu işlemleri üçer aylık dönemler itibariyle haberleştiriyoruz. Sonuçta, bu işlemlerden ortaya çıkan değerler söz konusu. Ya da benzer şirketlerin çarpanlanndan, olası satış değeri hesaplan yapılabiliyor. Son bir yıla bakıldığında En Zengin 100’deki ailelere ait şirketlerin de önemli varlık satışlan yaptıklan veya varlık satın aldıklan görülüyor.

DÜNYADA DURUM NE?

Credit Suisse, 2015 yılı küresel servet raporunu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Rapora göre, 2015 yılında küresel servetin toplamı önceki yıla kıyasla 12,4 trilyon azalarak 250 trilyon dolara geriledi. Bu azalışın en önemli nedeni, Türkiye için de ana neden olan diğer para birimlerinin ABD doları karşısındaki değer kaybı oldu. Dolayısıyla, yerel para birimlerinde ölçülen varlık değerleri, dolar cinsinden azaldı.

Raporda dikkat çekilen önemli bir nokta, servet dağılımındaki eşitsizliğin derinleşmesi. Dünyada en zengin yüzde l’lik dilim, toplam servetin yüzde 50,4 ile ilk defa yansından fazlasına sahip durumda. Dünyada toplam 250 trilyon dolar servet hesaplanırken, Türkiye için 53 milyon yetişkin bireyin 1 trilyon dolar serveti olduğu hesaplanıyor. Yetişkin başına 19 bin dolar olan net servetin 10 bin dolan mali varlıklardan, 15 bin bin doları ise mali olmayan varlıklardan geliyor. Bu arada yetişkinlerin kişi başına 6 bin dolar da borcu bulunuyor.

Kritik satışlar ve satın alma işlemleri

ÜLKER’İN YILDIZI PARLADI Son bir yılın bu konudaki belki de en önemli işlemi, global ölçekte de ses getiren Yıldız Holding’in (Ülker Grubu) İngiliz United Biscuits’i 3,2 milyar dolara satın alması oldu. Yıldız Holdlng’in bu varlık aliminin yanında Ak Gıda şirketinin yüzde 80’ini 480 milyon dolara sattığını da hatırlatalım. Yıldız Grubu, son yıllarda satın alma & birleşme konusunda en aktif ailelerin başında geliyor.

ŞAHENK GARANTİ İLE ZENGİN Şahenk Ailesi, Garanti Bankası’nda sahip olduğu yaklaşık yüzde 14,9’luk hisseyi, yabancı ortağı BBVA’ya 5,5 milyar TL’ye sattı.

Bunun sonucunda ailenin bankadaki payı yüzde 10’a geriledi. Ancak grubun kasasına çok önemli bir nakit girişi de sağlanmış oldu.

ANADOLU MİGROS’A ORTAK Yazıcı ve Özilhan ailelerinin sahibi olduğu Anadolu Grubu, Türkiye’nin en önemli perakende gıda şirketlerinden Migros’a ortak oldu. Şirketin yüzde 40,25 hissesinin satışıyla ilgili onay süreci, geçen temmuz ayında tamamlandı. Şirket hisseleri için yaklaşık 800 milyon dolar ödendi. Anadolu Grubu, yüzde 10’luk bir pay daha alabilir.

EREN, DENİZLİ’DEN ÇIKTI Eren Ailesi ve ortağı CRH, Denizli Çimento’yu 400 milyon dolara Oyak Grubu’na sattı. Hemen ardından Mersin Taşucünda dev bir çimento yatırımına yöneldi. Eren Ailesi, perakendede, kağıtta ve ambalaj alanında emin adımlarla büyüyor. Enerjide doğalgaz çevrim santrallerine, Zonguldak’ta iki etaptan oluşan termik santralini de ekledi. Tüm bu atılımlarının meyvelerini de cirosunda görmeye başladı.

LİMAK, DAHA BÜYÜK UÇACAK Özdemir ve Bacaksız ailelerinin ortağı olduğu Limak, aldığı havalimanı ve yol projesi gibi ihalelere kaynak ayırmak maksadıyla elindeki varlıkların bir kısmını satma yoluna gitti. Limak, bu kapsamda Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hisse için TAV’dan 285 milyon Euro’luk bir teklif almıştı. Ancak yüzde 60 hisseye ve kalan hisseler için öncelikli satın alma hakkına sahip olan Malaysia Airports Holdings (MAH) bu hakkı kullandı ve hisseleri aynt bedelle aldı.

ÖZYEĞİN, LİMANI SATTI Hüsnü Özyeğin’in patronu olduğu Fiba Holding, bünyesinde faaliyet gösteren Fina Holding’in iştiraklerinden Fina Liman’m yüzde 64,5 hissesini China Merchants Holdings’e sattı. China Merchants ve C0SC0 ile ülkenin en büyük devlet fonu CIC bu satın alma için 919.9 milyon dolar ödedi. Fina Liman, Avcılar ilçesi sınırlarında bulunan Kumport Limanı’nı işletiyor.

 

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu