Kariyer ve İş İlanları

Emekli polis ve askerlere yönelik iş ilanları çoğaldı

Emekli polis ve askerlere yönelik iş ilanları çoğaldı, ilanları silah kullanabilen güvenlik elemanı istihdam etmek isteyen şirketler veriyor. Talep yoğun, deneyim ön planda…

EMNİYET Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de 1435 güvenlik şirketi ve 444 özel güvenlik eğitim kurumu bulunuyor. Özel güvenlik sertifikası bulunan kişi sayısı 1 milyon 556 bin 250 iken aktif güvenlik olarak çalışan sayısı 283 bin 431. Aktif olarak çalışan emniyet mensubu sayısı ise 270 bine yakın. Diğer bir deyişle, ülkemizde emniyet mensubundan çok özel güvenlik elemanı var.

Gazetelerde, emekli polis ve astsubaylara yönelik güvenlik görevlisi ilanlarında ciddi artış yaşanıyor. 2011’de çıkan yasayla emekli polislerin güvenlik görevlisi olabilmesinin yolu açılmıştı.

Son zamanlarda bu konuyla ilgili, sektörde hareketlilik var. Şirketler önceden silah kullanmış, güvenlik konusunda deneyimli kişileri tercih ediyor, özel güvenlik görevlisi olabilmek için yaş sınırının da olmaması tecrübeli kişilerin tercih edilmesini kolaylaştırıyor.

DENEYİM VE BİLGİ ÖNEMLİ

Ünlü insan kaynakları firması Randstad’m Türkiye Ticari Müdürü Ener Öztiirk konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Güvenlik şirketleri de tüm işletmeler gibi deneyim, bilgi birikimi ve kaynakların iletişim ağından yararlanmayı, hizmet sunumlarını daha efektif hale getirmeyi hedefliyorlar. Bu ihtiyaçların tamamına cevap vermesi açısından emekli polis vc askerler çok uygun bir kaynak.”

VİP Onur Güvenlik’ten yapılan açıklamada emekli polis ve askerlerin kurum ve personel idaresinde tecrübeli olduklarından dolayı tercih edildikleri söyleniyor. Güvenlik işinde özdisiplinin önemli olduğunu belirten firma yetkilileri, emekli asker ve polislerde öz-disiplinin yüksek olduğunu söylüyorlar.

YAŞ MÜHİM DEĞİL

Hırsızlık olaylarının yüzde 90’ında önceden keşif yapıldığını belirten VtP Onur Güvenlik yetkilileri, keşif aşamasında güvenlik görevlilerinin emekli polis ve asker olduğunun fark edilmesinin hırsızlıktan vazgeçirdiğini söylüyor. Asist Grup Genel Müdürü Hakan Aladağ ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, güvenlik görevlilerin silahlı ve silahsız olarak ikiye ayrıldığını belirtiyor. Silahlı güvenlik görevlilerinin eğlence merkezleri, kuyumcular ve banka gibi yerlerde çalıştığına değinen Aladağ, güvenlik şirketlerinin çalıştırdıkları elemanlara silah alma yetkisinin olmadığını, dolayısıyla emekli polis ve askerlerin silah taşıma yetkisi olduğundan dolayı istihdam edildiği bilgisini paylaşıyor. Aladağ, açıklamasının devamında silahlı güvenlik görevlilerin nefsi müdafaa dışında silah kullanmalarının yasak olduğunun da altını çiziyor.

Güvenlik görevliliğinde tecrübenin, dinamizm ve gençliğin önüne geçtiğini belirten VÎP Onur güvenlik firması yetkilileri, eğlence kulüpleri gibi mekanlar dışında banka, kuyumcu, havaalanı ve şirketlerde daha deneyimli insanları tercih ettiklerini söylüyor.

Özel güvenlik görevlisi olma şartları

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

• Silahlı görev yapacak olanlarda yaş sınırı 21, silahsız görev yapacak olan kişilerde ise 18.

• Silahsız görev yapacak olanlarda eğitim durumu ilkokul. Silahlı görev yapacak olan kişiler ise lise ya da dengi okul mezunu olmak zorunda.

• Ağır hapis ya da altı aydan fazla hapse mahkûm olmamak, affa uğramış olsalar da devlete karşı suç işlememiş  olmak, rüşvet, dolandırıcılık, irtikap, zimmet ve sahtecilik, ırza geçme, fuhşa teşvik ve aracılık, uyuşturucu madde kullanma ve kaçakçılığı gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak.

• Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak.

• Özel güvenlik görevinin yapılmasına engel olabilecek herhangi bir engel ya da hastalığa sahip olmamak.

• Özel güvenlik temel eğitimi başarı ile tamamlamak.

MUSTAFA EMRE SELEK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu