Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Düşük faiz dönemi başladı

Enflasyon, ucuz petrol ve baz etkisiyle düşüş sürecine girdi; yani düşük faizin yolu açıldı. Merkez Bankası, indirim sürecinin ilk adımını attı. Uzmanlar, faiz indirimlerinin süreceğini öngörüyor…

2015 yılının ilk günlerini yaşarken küresel ekonomide ucuz petrolün yarattığı iyimserlik devam ediyor. Öte yandan, petrol üreticisi ülkeler özellikle de Rusya ve Venezuela ekonomik krizle boğuşuyor. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programı da piyasaları bayram yerine çevirdi. ECB, aylık 60 milyar euro’luk varlık alımı yapmaya karar verdiğini, alımlarının Eylül 2016 sonuna kadar süreceğini açıkladı. Olumlu hava içeride de Borsa İstanbul’u 90 binin üzerine taşırken faiz ve dövizde yönü aşağı çevirdi.

Düşük faiz

2015 yılı Türkiye için düşük faiz anlamına geliyor. En azından hem hükümet hem piyasa çevrelerinin beklentileri bu yönde. Merkez Bankası uzun süredir faizleri daha fazla indirmesi yönünde baskıyla karşı karşıya. Buna karşın Merkez Bankası yaptığı değerlendirmelerde sürekli olarak enflasyondaki risk faktörlerine dikkat çekiyor. Ekonominin iki önemli riskinden biri olan enflasyonla ilgili son dönemde avantajlı bir sürece girilmiş durumda. Bu şartlarda Merkez Bankası’nm geçen hafta yaptığı toplantıda politika faizini 50 baz düşürmesi gelecek beklentilerini olumlu etkiledi. Banka politika faizini 8.25’den 7.75’e çekerken koridorun alt ve üst bandına dokunmadı. Ekonomi yönetiminden beklentiler daha yüksek oranlı bir indirim olmasına karşın, piyasa çevreleri bunun bir süreç olduğu görüşünde.

Uzmanlara göre, enflasyonda görünüm olumluya doğru gidiyor olsa bile Merkez Bankası’nın bir anda 100 yada 125 baz puanlık bir indirim yapmasını beklemenin doğru olmayacağını savunuyor. Merkez Banka-sı’nın faiz kararını uzlaşma arayışı olarak değerlendiren uzmanlara göre, faiz indirimi önemli bir gevşeme işareti. Ancak Merkez Bankası temkinli duruşunu da sürdürüyor. Yılm ilk yarısında ekonomide daha pozitif bir ortam öngören ekonomistler, enflasyonun ilk dört ayda geçen yılın aynı dönemine göre baz etkisinden dolayı 2-3 puanlık ciddi bir düşüş yaşayacağım tahmin ediyor.

“İHTİYATLI GİDECEK”

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’ndan bir anda 100 baz puan gibi yüksek bir indirim bekleyenleri “bu işten anlamayanlar” olarak değerlendiriyor. Bü-rümcekçi’ye göre, Merkez Bankası son faiz kararında yapabileceğinin fazlasını yaptı. Koridoru değiştirmediği ve likidite politikasını da sıkı tuttuğu için faizler yüksek seyrediyor. Çok önemli bir gevşeme değil. Bürümcekçi, Ancak potansiyel olarak baktığımızda daha fazla indirim için yol olduğu görülü yor. Uzun vadeli faizlerin yüz-de 7 civarında olması huna imkan veriyor. Getiri eğrisi şu anda yatay seyrediyor.

Faizi yüzde 7’ye indirmek

için yer var. Merkez Ban-kası’nın bunu yapması için enflasyonun da beklendiği gibi seyretmesi gerekiyor, Enflasyon yıl ortasında yüzde 5’e gelmeli. Bu durumda faiz indirimlerine devam edebilir. Merkez Bankası enflasyonun yüzde 5’de kalıcı olduğunu görmek istiyor. Bu yüzden ihtiyatlı gidecek” diyor.

Mahfi EĞİLMEZ / Hazine eski Müsteşarı
Aceleci davranmak tehlikeli

Petroldeki düşüşün enflasyonu da düşüreceğinin örneğini benzin fiyatlarından verebilirim. Yaklaşık altı ay önce İstanbul’da benzinin litresi 5 TL dolayındayken şimdi 4 TL dolayında bulunuyor. Bu düşüş, kişisel ulaşıma ek olarak firmaların taşıma maliyetlerini de etkileyerek enflasyon düşüşüne önemli bir destek sağlayacak. İkincisi bu yıl ilk dört ayda enflasyon geçen yılın aynı dönemine göre baz etkisinden dolayı yarı yarıya bir düşüş yaşayacak. Çünkü 2014’ün ilk dört ayında toplam enflasyon artışı 4.9 puan olmuştu. Bu yıl mayıs ayı itibariyle yüzde 6’nın altına gerileyecek. Bu çerçevede Merkez Bankası’nın yaptığı son indirimin devamı olarak gelecek aylarda 0.25-0.50 puanlık indirimlerle devam etmesini öneriyorum. Bundan ötesi, dış finansmana bağlı bir ekonomi açısından aceleci davranmak olur ve kurlar açısından tehlike yaratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu