Girişimcilik Haberleri

Dünyayı güneş panelleri ile donatıyor

Enerji tedarik sistemleri geliştiricisi ve mucidi Ahmet Lokurlu, Solitem adlı şirketiyle soğurmalı soğutmalı ünitesi adını verdiği güneş panellerinin üretimini gerçekleştiriyor. Bayer’den Daimler’e kadar dünya devi şirketlerle önemli projeler geliştiren bilim adamı Ahmet Lokurlu, “Türkiye sadece Konya’nın yüzölçümünün yüzde 13’ünü güneş enerjisiyle kullansa, bütün elektrik ihtiyacını karşılar” diyor.

Yenilenebilir enerji dünya gündeminin en önemli konularından biri. Zira ABD ve AB yenilenebilir enerji sektörüne çok önemli yatırımlar yapıyorlar. Yenilenebilir enerjiler AB için sera gazı emisyonlarının azalması, enerji verimliliğinin artması, birliğin petrol ve gaz ithalatı bağımlılığının azaltılması açısından çok önemli. AB, 2020 yılına kadar enerjisinin yüzde 20’sini yenilenebilir enerjilerden sağlamayı hedefliyor.

gunes panelleri

Türkiye’nin enerji kaynaklarına bakıldığında ise en büyük doğal enerji potansiyelini yenilenebilir enerjilerin oluşturduğu dikkat çekiyor. Enerji ihtiyacının yüzde 27’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Türkiye, tükettiği enerjinin yüzde 73’ünü ithal ediyor. Enerji ithalatına her yıl yaklaşık 60 milyar dolar pay ayıran Türkiye’nin toplam kurulu gücü 61 bin MW üzerinde bulunuyor. 2023’te kurulu gücünü 100 bin MW seviyesine çıkarmayı hedefleyen Türkiye, 2023’teki kurulu gücünün yüzde 30luk kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyor.

Akademisyenlikten işadamlığına

Bu anlamda Türkiye’de yenilenebilir enerjiye dönük teknoloji şirketlerinin varlığı büyük önem taşıyor. Solitem de bu şirketlerden biri. Solitem’in kurucusu ve CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu, Essen Üniversitesi’nde enerji ve proses mühendisliği eğitimi aldıktan sonra, enerji sistemleri konusunda uzmanlaştı. Daha sonra Rusya Bilimler Akademisi’nde ısıtma konusunda dünyanın ileri gelen akademisyenleri ile bir yıl birlikte çalışan Lokurlu, Aachen Teknik Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği üzerine master yaptı.

Yüksek ısılı yakıt hücreleri üzerine olan doktorasını ise Essen Üniversitesi’nde 1998 yılında tamamladı. Enerji teknolojilerine disiplinler-arası yaklaşmayı benimseyerek yüksek ısılı yakıt hücreleri ve enerji ekonomileri üzerine çalışmalarını Jülich Araştırma Merkezi (Research Çenter Jülich)’nde sürdüren Dr. Lokurlu, 1999 yılında projelerini hayata geçirmek adına Solitem! kurdu. Lokurlu bunu, ‘Zorunlu olarak akademisyenken, işadamı oldum’ olarak ifade ediyor.

Evler için de üretecek

“Güneş ne kadar yoğunsa soğutma ihtiyacı o kadar artıyor ve bunu güneşten karşılıyor” diyen Lokurlu, bugüne kadar dünya üzerinde 17 adet ‘soğurmalı soğutma ünitesi’ olarak adlandırılan güneş enerjisi panelleri tesisi kurmuş. Bu ülkeler Türkiye, Meksika, İtalya, Fas, Ürdün, KKTC, Güney Afrika, Almanya, Afganistan Barbados ve Hindistan. Oteller, süpermarketler, endüstri merkezleri Solitem’in müşteri portföyü arasında bulunuyor.

En son Doritos’un tesisine güneş panelleri kurduklarını ifade eden Lokurlu, şimdi de sanayinin yanı sıra ev tipi güneş panelleri geliştirmeye yönelik çalışmalar başlattıklarını anlatıyor. Pilot bölge olarak Ankara’nın Kazan ilçesiyle başlayacaklarını ifade eden Lokurlu, “Daha sonra evlere yönelik üretime geçiş yapacağız” diyor.

Başbakanlık binasına güneş paneli

inşa edilen Başbakanlık binasını da güneş paneli koyacaklarını belirten Ahmet Lokurlu, panelin altında oturulduğunda gölge yapacağını, üst kısmından ise elektrik üreteceğini kaydediyor.

Enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığını, Türkiye’nin güneş enerjisine geçmesinin artık bir zorunluluk olduğunun altını çizen Lokurlu, güneş enerjisinin kendisini 5-6 yılda amorti ettiğini ve toplam 20 yıl kullanabileceğine dikkat çekiyor. Almanya’da kurulu yenilenebilir enerji kapasitesinin 73 bin MW, Türkiye’nin bütün güç santrallerinin (yenilenebilir enerji dahil) ise 55 bin MW olduğunu kaydeden Lokurlu, “Almanya sadece güneş enerjisinde 32 bin 700 MW’a sahip. Türkiye sadece Konya’nın yüzölçümünün yüzde 13’ünü kullansa bütün elektrik ihtiyacını karşılar” diyor.

“Kaya gazı çevre katliamı”

Çevreci kuruluşların belli kriterlere sahip olduklarını söyleyen Lokurlu, müşteri başına harcanan birim enerji, her yıl düzenli olarak emisyon hacmi yayınlama gibi zorunlulukların olduğunu ifade ediyor. Türkiye’nin sanayi devrimi-nin ardından İT devrimini de kaçırdığını ancak yenilenebilir enerji devrimini kaçırmaması gerektiğini belirten Lokurlu, şöyle devam ediyor: “Bu aralar kaya gazından enerji üretimi Türkiye’de çok sık duyduğumuz bir konu .Ancak kaya gazı bence tam olarak ne bilinmiyor. Kaya gazı çevre katliamıdır. Üstelik geri dönüş süresi ise yaklaşık 7 yıldır. Güneş enerjisinin ise yaklaşık 5 yıl. Avrupa’da zaten kaya gazı kullanımı yasak.”

Deniz suyundan elektrik üretti

Solitem, bugüne kadar pek çok önemli projeye imza atmış. Daimler’in güneş enerjisiyle çalışan yakıt araçları bu projelerden biri. Norveçli bir şirketle birlikte Barbados’ta deniz suyunu tatlı suya çeviren, bu sudan da elektrik üreten Viking Projesi de Lokurlu’nun ‘en önemli’ olarak atfettiği projeler arasında yer alıyor.

Bayer ile Hindistan’da kurdukları ‘Pasif Evler, yapılan izolasyonla enerji tüketimini yüzde 70 oranında azaltıyor. Solitem’in merkez ofisi Almanya’da bulunuyor. Gebze’de bir tesisi, Ankara’da ise fabrikası bulunan şirketin, Meksika, Şili ve Güney Afrika’da temsilcilikleri var. Ahmet Lokurlu, geçtiğimiz yılı 4 milyon Euro ciroyla kapattıkları, bu yıl da ortalama aynı ciro hedefleri bulunduğunu sözlerine ekliyor.

Dünyanın çevre kahramanı

Dünyanın ilk güneş enerjisini kullanan soğurmalı soğutma ünitesi ile çalışan enerji tedarik sistemleri mueidi ve geliştiricisi olan Dr. Ahmet Lokurlu, otoriteleroe dünyanın en saygın bilim adamlarından biri olarak gösteriliyor. Evrim etiği ve felsefe alanında da doktora yapan Lokurlu, doğa bilimi ile teknik felsefeyi birleştirerek, etik kurallar çerçevesinde doğayla uyumlu, geleceğin enerji sistemlerini hayata geçiriyor. Lokurlu, 2004’ten bu yana Japonya’dan ABD’ye dünyanm birçok ülkesinde 15’ten fazla ödüle layık görüldü. Lokurlu RİO, Dünya Enerji Oscar’ı olarak kabul edilen Energy Global Award, Global 100-eco Tech Award, Sustainability Award gibi dünyanm en saygın bilim ödülleri ile onurlandırıldı. Ayrıca 2007 yılında Dr. Ahmet Lokurlu TIME Dergisi tarafından “Dünyanm Çevre Kahramanı” ödülünü aldı. Bu ödülü Lokurlu’yla birlikte alan kişiler arasında Prens Charles, Angela Merkel, Mikhail Gorbaçov ve Al Göre gibi isimler yer alıyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu