Girişimcilik Haberleri

Dünyayı girişimciler mi kurtaracak?

girisimcilerOrtak payda, toplamlardaki sosyal problemleri farketmek ve geniş ölçekte çözüm üretmek… Ana amaç ise “kâr üretmek değil”, “sosyal fayda” üretmek!

Hiç gücenmece yok! Ama başlığımızın cevabı “evet”. Ancak “girişimci” kelimesinin başına “sosyal” kelimesini de eklemek gerek. Kâr elde etmek için çalışan girişimci arkadaşlarımı kırmış olmak istemiyorum, zira inovatif yaklaşımlarına hayranım. Ancak, dünyayı sosyal girişimciler kurtaracak.”Nerden çıktı şimdi bu sosyal girişimci, zaten her iş sosyal değil mi?” “girişimci dediğin zaten sosyal olur, netvvorking yapar” gibi cümleleri kafanızdan geçiriyorsanız hemen birkaç öykü ile sosyal girişimciliği anlatmaya çalışayım.

Darell Hammond: 1995 yılında henüz 24 yaşında iken, gazetede 2 çocuğun terkedilmiş bir arabanın içinde oynarken boğulduğunu okumasıyla harekete geçti. Yaşadığı topluluğu harekete geçirdi ve 600 gönüllüyle çocuklar için 2 oyun alanı kurdu.Öğünden bugüne kurduğu Ka Boomi aracılığı ile 1 milyondan fazla gönüllü kendi mahalleleri için çalıştı ve 2000 den fazla oyun alanı kuruldu. Ted Turner 1997 de şirketi satın almak istedi ama geri çevrildi. 2000. oyun sahasını Michale Obama açtı.

Gary White ve Matt Damon: Kurdukları Water.org ile fakir toplulukların su vesanitasyon ihtiyaçlarını karşılamaları için uğraşıyor. Dünyada 780 milyon insanın susuz olduğunu biliyor muydunuz? Bugüne kadar 1 milyon insanın suya ulaşmasını sağlayan water.org yarattığı mikro kredi sistemi ile insanların daha sağlıklı ve insanca yaşamasını sağlıyor.

Katherine Lucey: 20 sene yatırım bankacılığında çalıştıktan sonra dünyanın Va nüfüsunu etkileyen enerji yokluğuna sürdürülebilir bir çare aramaya başladı. Kurduğu Solar Sisters ile Afrika’da kırsal alanlara güneş enerjisi çözümü getirdi. 3 ülkede 500’den fazla kadını girişimci yaparak 85.000’den fazla insanın kerosen lamba yerine güneş enerjisinden yararlanmasını sağladı.

Bili Drayton: 1981 yılında Ashoka’yı kurdu. Herkesin isterse bir şeyleri değiştirebileceğine inanan Bili Drayton, bu amaçla yola çıkmış sosyal girişimcileri desteklemek ve toplumda pozitif bir değişiklik yaratmaya yardım etmek üzere kurduğu Ashoka ile bugün 70 ülkede 3000 sosyal girişimciyi destekliyor.

Tüm bu örneklerde birleşilen ortak payda, toplumlardaki sosyal problemleri farketmek ve geniş ölçekte çözüm üretmek… Ana amaç ise”kar üretmek”değil” sosyal fayda”üret-mekl Bu sosyal girişimciler, dünyayı hepimiz için daha yaşanabilir kılmak ve bunu sürdürmek için uğraşıyorlar. Bazen bir şirket kuruyorlar, bazen bir vakıf ve bazen de bir platform, ancak öncelikleri hep aynı, kendi cebini doldur-makyerine başkalarının yaşamlarını da daha iyi kılmak. Ve çoğunlukla da işleri kar amaçlı bir şirket işletmekten daha zor. Zira tüketim ekonomisinin bir canavar gibi dünyayı erittiği bu yüzyılda yel değirmenlerini ordular koruyor;-) Ancak inancın ve kararlılığın önünde hiçbir güç duramıyor ve sosyal girişimciler arttıkça artıyor.

Lütfen Türkiye’nin sosyal girişimcilerini de www.farkyaratanlar.org ve www.turkey.ashoka.org ‘dan anımsayalım. Bahar enerjisinin içimizi sosyal fayda için kıpırdatacağı bir mayıs ayı olsun.

Bedriye Hülya B-fit Kurucu Ortağı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu