Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Dünyanın en ilginç fuarı Ces’te neler var?

Son yenilikler

İLK düzenlendiği yıl olan 1967’den beri değilse de son dokuz yıldır söz ettiğimiz Tüketici Elektroniği Fuarı CES’ten yine yenilikler hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz. Ama bu kez, Covid-19 nedeniyle alman tedbirler gereği, sessiz sedasız, biraz da sönük geçen bir fuardan bahsediyor olacağız.

Las Vegas’ın ev sahipliğini yaptığı, her yıl ortalama 2 bin 500 irili ufaklı şirketin katıldığı fuar, seyahat kısıtlamaları, pandemi korkusu gibi sebeplerle bu yıl sadece bin kadar firmayla tüketicilerin karşısına çıktı. Normal şartlarda, teknoloji takviminin en meşgul haftası olması gereken CES (Consumer Electronics Show), hem şirketlerin hem tüketicilerin moralini bozdu. Şirketlerin CEO’ları, davetli ünlüler, gösteri yapan robotlar yoktu bu dört günlük fuarda. Ama meraklılar, online olarak yenilikleri izleyebildi. Yine de sanayi analisti Carolina Milanesi’nin dediği gibi, binlerce yeni ürünün hepsini değilse bile çoğunu gerçek hayatta görmek, nasıl çalıştığına tanık olmak, hiç tanınmamış şirketlerin harika buluşlarını gözlemlemek, fuarı köşe bucak gezip cevherleri ortaya çıkarmak gibi etkinlikler, bu yıl bir hayal olarak kaldı.

202l’de göreceğimiz yeniliklerden bir derleme yapmak gerekirse, kayda değer, çok fazla ürün karşımıza çıkmıyor. Mikrop kırıcı cihazlar, yeni nesil jimnastik aletleri, yemek pişiren robotlar, kendi kendini temizleyen elektrik süpürgeleri gibi biraz fanteziye kaçan yenilikleri saymazsanız…

SAĞLIK TEKNOLOJİSİ CİHAZLARI

Ne kadar sağlıklı olduğunuzu, hasta olup olmayacağınızı, sizi zinde tutacak jimnastik hareketlerinin size ne kadar faydası olduğunu gösteren giyilebilir aletler, uzun zamandan beri CES’in popüler yenilikleri arasındaydı. Pandemi nedeniyle bu tür aletlere ilgi bu yıl katlanarak arttı. Muhtemel bir enfeksiyon belirtileri gösteriyor musunuz? Vücut ısınız yükseliyor, nefes alma ritminiz bozuluyor mu? Diğer kişilerle aranızda yeteri kadar sosyal mesafe var mı? Akıllı telefonunuz, tehlikeli mikroplarla, istenmeyen bakterilerle mi dolu? Evinizin havası yeteri kadar temiz mi? Bulunduğunuz şartlarda ne gibi sağlık önlemleri alabilirsiniz? Size bunların cevabını verecek aletler, 2021’in gözde yeniliklerinin başında gelecek.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Teknoloji şirketlerinin, toplumları dijital dönüşüme hazırlama çalışmaları hızlandı. Hele pandeminin toplumları eve bağladığı şu dönemde. Gerek uzaktan öğrenim olsun, gerekse de uzaktan çalışma olsun, kişiyi iş yerine veya eğitim kurumuna daha kolay bağlayacak yöntemler hızla yaygınlaşıyor. Günümüzde bu imkanlara sahibiz ama hepimiz değil. Microsoft başkanı Brad Smith ve CTA (Consumer Technology Association – Tüketici Teknolojisi Derneği) CEO’su Gaıy Shapiro, internet üzerinden yaptıkları açıklamada, yayın yelpazesinin halen kullanılmayan frekanslarında küresel bağlantıları genişletme peşinde olduklarını açıkladı (CTA, 2 bin 200’den fazla tüketici teknolojisi şirketini temsil eden ticari bir örgütlenmedir. Shapiro da iki yıl önce -pandemi ortaya çıkmadan çok önce- olası bir bulaşıcı hastalığa karşı kişilerle şahsen karşı karşıya gelip görüşme yapılamayacağını tahmin eden ilk ve tek kişiydi). Mikroçip üreten ABD’li şirket AMD (Advanced Micro Devices), bilgisayar kullanmayı daha da kolaylaştıracak entegre devrelerin (çiplerin) geliştirildiğini bildirdi. Güney Koreli Samsung da, pahalı dizüstü bilgisayarlara alternatif olabilecek ucuz bilgisayar modelleri geliştirme çabasında. Samsung aynı zamanda, daha büyük televizyonlar yerine daha küçük, herkesin satın alabileceği, dar odalara sığabilecek, uzaktan eğitim ya da çalışmada kullanılacak televizyonlara da yöneldi.

AKILLI EVLER

Pandeminin milyonları evinde esir ettiği şu aylarda, evleri akıllı hale getirmenin akıllı bir strateji olduğu yadsınamaz gerçek. Eksikleri internetten sipariş eden buzdolapları, kirliliğe göre su ve deterjan kullanan bulaşık ve çamaşır makinelerinden daha fazlasını yapma zamanı geldi. Ortalığı temizleyen robotlara, yemek yapan robotlar da eklendi. Üstelik, belleklerinde bulunan yüzlerce yemek tarifiyle ev kadınlarına, bekar erkeklere mutfakta bir şef varmış hissi verecek kadar kabiliyetliler. Komutları bir konsol yardımıyla değil, sesinizle verebiliyorsunuz. Ortalığı temizleyen robotları, disk şeklinde küçük ve etkisiz otomatik süpürgelerle karıştırmayalım. Bu robotlar temizlik yaptıktan sonra kendi istasyonlarına geri dönüyor ve haznelerindeki pisliği, otomatik olarak boşaltıyor.

fca adelanta

5G TEKNOLOJİSİ

Bu konuda CES’in web sitelerinde 20’den fazla oturum listelenmiş. 5G acaba yaşantımızı, şirketleri, çalışma hayatımızı, sağlığımızı hatta tarımı ve beslenme rejimimizi nasıl etkileyecek? Bu yıl 5G’yi, geçen yıldan daha fazla konuşuyor olacağız. 5G, geniş bant hücresel haberleşme ağında beşinci jenerasyonu temsil ediyor. 2019’da ortaya çıktı. Tahminlere göre yaklaşık dört yıl sonra dünyada 5G’yi kullanan bir milyar 700 milyon kişi olacak. Yine 2025’te 5G teknolojisini kullanacak 21.5 milyar cihaz olacağı hesaplanıyor. Bu yeni jenerasyonda radyo dalgalarıyla telefon şebekesine ya da internete bağlanma hızı saniyede 10 gigabit olacak. 4G’de bu hız en fazla saniyede 250 megabit idi. 5G’nin hızını ifade etmek için 4G’den “40 kat” daha fazla diyebiliriz (Ya da 2G ile karşılaştıralım. 2G’nin hızı, saniyede 40 kbit idi. Bir başka deyişle 5G’nin 250 binde biri). 5G teknolojisi tam olarak bilinmediğinden, komplo teorileri de bir hayli fazla. Bunlar daha çok sağlıkla ilgili. 5G teknolojisinin bedeli de yüksek radyasyon. Örneğin 2019’da Belçika’da, 5G ile ilgili denemeler, ülkenin radyasyon yönetmeliği gereğince iptal edildi. Daha sonra İsviçre’de de aynı gerekçeyle denemeler durduruldu. ABD’de uygulama izni, kendi kararlarını alan eyaletlere bırakıldı, ilk karşı çıkan eyalet de Kaliforniya oldu.

HAVACILIK ENDÜSTRİSİ

2020, havacılık endüstrisi için kabus dolu bir yıl oldu. Küçük havayolu şirketleri kapanır, büyükler yüzde 40-50 kapasiteyle uçarken, yüzlerce yeni uçak alımı iptal edildi ya da siparişleri askıya alındı. Uçak üreticisi şirketler, çevreye dost yeni modeller yapma telaşı içine düştü. Airbus, geçen eylül ayında hidrojenle çalışacak üç konsept model tanıtırken Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya, “Eurodrone” adını verdikleri yeni bir hava ulaşım aracının testlerini 2025 yılında yapacaklarını bildirdi. Bu uçak, bildiğimiz drone’lardan değil elbette. önce askeri amaçlarla tasarlanan bu uçağın daha sonra sivil modellerinin de yapılacağı belirtiliyor. Çift turboprop (jet pervaneli) uçak, uzaktan kumandalı büyük boy bir model. 16 metrelik Eurodrone’un 11 ton kalkış ağırlığı olacak. Hızının saatte 310 mil olması bekleniyor. Uçak motorlarıyla tanınan İngiliz Rolls-Royce ise, elektrikli uçaklara yöneldi. Şirket, saatte 300 mil gibi rekor bir hızda uçacağını iddia ettiği aerodinamik bir uçak prototipini lanse etmeye hazırlanıyor.

PERAKENDEDE EVRİM

Geçtiğimiz yıl, parekende satış yapan mağazalar için de bir felaketti. Ama 2021’de mağazaların satış sistemleri tam bir evrim geçirmiş olacak. Örneğin Amazon, “Go” mağazalar zincirini genişletmeyi planlıyor. Bu sisteme göre müşteriler, raflardaki ürünlerden istediklerini elektronik olarak işaretleyip başka bir şey yapmadan mağazayı terk edecekler. Kameralar ve yapay zeka sistemleri, müşterinin neler aldığını izleyecek ve faturasını çıkaracak. Sonra da geriye, ürünleri paketleyip müşterinin adresine göndermek kalacak. Böylece müşteri mağazada uzun zaman harcamayacak. Ürünlere dokunmayacak. Elleri kolları dolu bir şekilde evine gitmeyecek. Sistem, işletme maliyetinde tasarruf sağladığından, ürünleri eve göndermek için ekstra bir ücret talep edilmeyecek. ABD’de bu sistemle çalışan 20 kadar “Go” perakende satış mağazası var. Burada merak konusu olan şey, sistemin nasıl kullanıldığı ve yaşlıların yeni modele uyum sağlayıp sağlayamayacağı.

ALEV RIGEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu