Kariyer ve İş İlanlarıMakaleler

Dünyanın en başarılı CEO’ları

Şirketlerin kaptan köşklerinde bulunan isimler arasında en çok parlayanlar belirlendi. İşte ticari itibarı en yüksek olan ve çalışanlarından en yüksek puanları alan CEO’lar…

KISACA CEO olarak bildiğimiz ‘Chief Executive Officer’ unvanı, bir şirketin en yetkili kişisini tanımlamakta kullanılır. Her ne kadar Türkçesini bulmakta biraz zorlansak da ‘icra kurulu başkanı’, ‘yönetici direktör’ (managing director), başkan (president) gibi unvanlarla da anılır. Bu nedenle unvan, CEO/MD olarak da geçer.

CEO, kâr amacı güden bir organizasyonu yönetmekle sorumludur. Raporlarını yönetim kuruluna sunar. Şirketin yasal yapısına bağlı olarak sorumlulukları da yürütme kurulu tarafından belirlenir. O, yöneticidir, liderdir, icracıdır, karar alıcıdır. Basın ve dış dünya ile iletişimi o sağlar. Günlük operasyonların akışını da o kontrol eder.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırma görevlisi Carola Frydman’a göre, 1930’larda MBA derecesi (işletme yönetimi yüksek lisansı) almış CEO’ların oranı yüzde 10 iken, 2000’li yıllarda bu oran yüzde 65’e çıkmış durumda. Günümüzde önemli üniversitelerin bilim, teknik, mühendislik ve hukuk dallarında MBA derecesine sahip mezunların, CEO olarak tercih edilme şanslarının yüksek olduğu görülmekte.

Dünyanın en başarılı CEO’ları

Bazı Avrupa ülkelerinde durum biraz farklı. Avrupa’da günlük işlere bakan yönetici ile yönetim kurulu tarafından seçilen ve şirketin gelecekteki vizyonunu çizen yönetici ayrı kişiler. Böylece yetkiler de, birbirinden kesin çizgilerle ayrılmış oluyor.

2015’in ilk günlerinde, geçtiğimiz yılın en başarılı CEO’ları da belli oldu. Ancak başarıyı ölçmek kolay bir iş değildir. Kapitalizmin katı kurallarına göre en çok kazanan CEO, başarılıdır. Burada ölçü, şirketine en çok para kazandıran CEO’nun, en başarüı CEO olması gerektiğidir. Ticari itibarı en yüksek CEO’lar listesi de önemlidir. Çalışanların onayı ile en başarılı CEO seçimi, elbette ki en insancıl olanıdır.

Biz burada ticari itibarı en yüksek ve çalışanların seçtiği CEO’ları tanıtacağız.

TİCARİ İTİBARI EN YÜKSEK CEO’LAR

1) Martin Winterkorn

Metalürji mühendisi olan Martin Winterkorn, Volkswagen Group’un yan kuruluşu olan Volksvvagen AG’nin CEO’su. 2007’den beri bu görevde. Audi AG’nin de yönetim kurulunda. Budapeşte Üniversitesi’nin Teknoloji ve Ekonomi Kürsüsü fahri profesörü. 2012’de basın tarafından ‘Yılın Adamı’ seçilmişti.

2) Lars Rebien Sorensen

Başta insülin olmak üzere kimyasallar ve ilaçlar üreten bir Danimarka şirketinin başında. 1982’de katıldığı şirkette en yüksek kademeye kadar çıkmayı başardı. Biri banka, diğeri enerji grubu olmak üzere iki ayrı şirketin yönetim kurulunda da yer alan Sorensen, veterinerlik, tarım, iş idaresi ve ormancılık dallarında çeşitli diplomaların sahibi.

3) Nick Hayek Jr

Swatch Grubu’nun, 1983’te ortak kurucularından Lübnan asıllı Nicolas George Hayek’in oğlu. Çok değişik modellerde saatler üretip satan, bunun yanı sıra saat parçaları, elektronik sistemler ve mücevher de pazarlayan şirketin CEO’su. Merkezi, İsviçre’nin Biel kentinde olan şirketin yüzde 39’u Hayek Ailesi’ne ait.

4) Jeffrey Bezos

Sıradışı bir CEO. Amerikalı iş adamı, teknoloji girişimcisi ve yatırımcı. E-ticaretin öncüsü Ama-zon.com’un kurucusu ve yöneticisi. Amazon, onun yönetiminde, internet üzerinden satış yapan dünyanın en büyük şirketi oldu. 27.6 milyar dolarlık serveti var. En çok kazanan 100 CEO listesinde ise sondan üçüncü.

5) Herbert Hainer

Spor ayakkabıları, giyimi ve aksesuarları ile tişört, saat, gözlük üreten çok uluslu Alman şirketi Adidas’ın başındaki kişi. Bayern Munich takımının da yönetim kurulunda olan Hainer, 2013’te şirketinin gelirini 15.4 milyar euro’ya çıkarmıştı. Ekonomi üzerine öğrenim gören Hainer, 1954 doğumlu.

6) Michael Kovvalski

Merkezi ABD’nin New York kentinde olan mücevher ve lüks takı şirketi Tiffany & Company’nin CEO’su. Altın, gümüş, değerli taş, koku, saat, deri eşya ve kişisel aksesuarlar üretip kendi mağazalarında satan şirket, 1837’de kurulmuştu. Şirketin 2008’de 400 elmasla donattığı on adet cep telefonunun her biri yaklaşık 1 milyon 250 bin dolara satılmıştı.

7) Simon VVolfson

Giyim, ayakkabı ve ev ürünleri perakendecisi, çok uluslu Ingiliz şirketi Next’i yöneten Wolfson, baron unvanına sahip bir İngiliz iş adamı. Şirketin merkezinin bulunduğu Leicester çevresinde neredeyse bütün evlerin sahibi olan Wolfson, kendisine düşen ikramiye ve primleri çalışanlarına dağıtmasıyla tanınıyor.

8) Robert Iger

Walt Disney Company’nin efsane ismi Michael Eisner’in yerine gelen Robert Ailen Iger, bir animasyon şirketi olan Pkar’ın, Walt Disney bünyesine katılmasında öncü rol oynamıştı. ABD’nin en büyük televizyon kuruluşlarından ABC’nin de yöneticiliğini yapmış olan Iger, Türk televizyonlarında da izlenen pek çok dizinin yapılmasına imza atan kişi.

9) Franck Riboud

Groupe Danone’un yöneticisi, Fransız iş adamı. Başta yoğurt olmak üzere süt ürünleri, şişelenmiş su, tahıl gevrekleri ve bebek mamaları üreten şirketin başında 1996’dan beri yöneticilik yapıyor. Rena-ult’nun yönetim kurulunda da yer alan Riboud, bir aile şirketini devralmıştı ama ailenin şirketteki payı o yıllarda sadece yüzde l’di.

10) Ulf Schneider

Küresel olarak sağlık hizmetleri sunan Fresenius’un yöneticisi. İsviçre’de St. Gailen Üniversitesi’nde doktora yapan, Harvard Business School’dan da işletme yönetimi yüksek lisansı alan Schneider, 26 milyar 1 dolarlık bir imparatorluğun başın-» da. Aynı zamanda Amerikan kimyasal maddeler üreticisi DuPont’un da yönetim kurulunda.

ÇALIŞANLARIN SEÇİMİNE GÖRE EN İYİ CEO’LAR

1) Jeffvveiner

îş dünyasının sosyal ağı Linke-dln’in kurucusu ve yöneticisi. 2008 yılında kurduğu altı yıllık şirkette, büyük bir başarı elde etti ve en iyi yönetici seçildi. Wharton School Ekonomi Bölümü mezunu olan Weiner, Yahoo’nun değişik kademelerinde yöneticilik yapmış, üç bin kişinin çalıştığı bir departmana başkanlık etmişti.

2) Alan Mulally

Ford Motor Company’nin yöneticisi, mühendis ve iş adamı. Ford’u zor dönemlerinde sırtlayan ve krizi atlatmasında önemli rol oynayan Mulally’nin başarısı hakkında kitap bile yazıldı. Adı, ‘An American Icon: Alan Mulally and the Fight to Save Ford Motor Company’ (Bir Amerikan Sembolü: Alan Mulally ve Ford’u Kurtarma Mücadelesi) idi.

3) Richard Edelman

Edelman Halkla İlişkiler şirketinin kurucusu Daniel Edel-man’ın oğlu. 1996’dan beri şirketin başında. Harvard mezunu olan Edelman, önce bir pazarlama şirketi kurmuştu. Ancak babası, kendi şirketinde devam etmesi gerektiğini söyleyince kurduğu Playtex şirketini sattı. Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nun değişmez davetlilerinden.

4) John Schlifske

Merkezi, ABD’nin Wisconsin eyaletinin Mihvaukee kentinde bulunan finans şirketi Northwestern Mutual’ın yöneticisi. Yatırım, fi-nansal planlama, ikili fonlar, hayat sigortası, gayrimenkul planlaması, iş dünyası ihtiyaçları, işçi hakları, emeklilik gibi geniş bir yelpazede hizmet veren şirkette 2 trilyon dolarlık bir menkul değeri yönetiyor.

5) Paul Jacobs

Amerikalı iş adamı, mühendis ve Qualcomm’un yöneticisi. İnternet grubu ve kablosuz sistemler sunucusu firmaya 1990’da girdi. Berke -ley Kaliforniya Üniversitesi’den mezun oldu. Her ne kadar yerini Steven Mollenkopf a bırakmış olsa da bu onun, en iyi CEO’lar listesine girmesine engel teşkil etmedi.

6) Craig Jelinek

Müşterilerine üyelik yöntemiyle hizmet veren yarı toptan ve perakende mağazalar zincirinin yöneticisi. ABD’nin ikinci, dünyanın üçüncü büyük perakendecisi Costco Corporation’da rekorlar kırmakla meşgul. Şirket onun yönetiminde, ABD tarihinde altı yılda, sıfırdan üç milyar dolarlık satış rakamına ulaşan ilk şirket unvanına sahip oldu.

7) Brad Smith

Amerikalı iş adamı ve yönetici. Muhasebe ve vergilendirme ile ilgili bilgisayar yazılımları hazırlayan Intuit’in üst düzey yönetim kademesinde birkaç görev birden üstlenmekle kalmayıp, Yahoo’nun yönetim kurulunda da yer aldı. Daha önce Pepsi ve Seven Up’da da çalışmış olan Smith, şirkete 2003 yılında katılmıştı. Smith, altı yıldır Intuit’in başında.

8) Uoyd Blankfein

Finans hizmetleri, yönetimi ve danışmanlığı sunan çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs’ın sekiz yıldır yöneticisi olan Blankfein. Wali Streetle yüksek geliri olan konumundaydı. Şirketine bir milyar dolar net kazanç sağlayan yönetici olarak da adından söz ettiren Blankfein, 2009 yılında da İngiliz Financial Times gazetesi tarafından ‘Yılın Yöneticisi’ seçilmişti.

9) Howard Schultz

Amerikalı iş adamı ve kahve dükkanları zinciri Starbucks’m yöneticisi. Daha önce Seattle SuperSonics şirketinin sahipliğini yapmış olan, Square Inc’in de yönetim kurulunda bulunan Schultz, 2012’de Amerikan Forbes dergisi tarafından 1.5 milyar dolarlık servetle ülkenin 354’üncü zengini olarak gösterilmişti. Bir kamyon şoförünün oğlu olan Schultz, Xerox’ta satış elemanı olarak işe başlamıştı.

10) Larry Page

Amerikalı iş adamı, bilgisayar bilimci, Sergey Brin ile birlikte Google’ın ortak kurucusu. 2011’de Eric Schmidt’in yerine CEO olan Page, 28.7 milyar dolarlık menkul varlığıyla ABD’nin milyarderler listesinin 17’nci sırasına yerleşti. Babası da bilgisayar bilimci olan Larry Page, altı yaşından beri bilgisayarlarla oynuyor. Okulda ödevini, bilgisayarın kelime işlemcisiyle yapmış ilk öğrenci olan Page, bir bilgisayar şirketi kurmayı, henüz 12 yaşındayken kafasına koymuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu