Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Dünyada ödemeler görünmez hale geliyor

Online nasıl yükseliyor?

Özellikle onLine ticaretin yükselişi ödemeleri de farklı bir noktaya getirdi. Bugün dünyanın her yerinden, herkesin alışveriş yapması mümkün hale geldi. Berna Ülman bunu şöyle anlatıyor:

“Avrupa’da yüz yüze harcamaların tutarı yüzde 6 artarken online harcamaların tutarının yüzde 14 gibi bir oranda arttığını görüyoruz. E-ticaret hızlı büyüyen bir alan. Geçtiğimiz yıl Visa kartlarıyla yapılan ödemelerin her 4.69 euro’sunun 1 euro’su online satıştan geldi. Bu büyümeyi hızlandıran iki dinamik var: İşyerleri giderek sitelerini mobil uyumlu hale getiriyor ve alışveriş aplikasyonları geliştiriyor. Kart sahipleri artık gerek alışveriş sitelerinde, gerekse uygulamalarda kartlarını kaydediyor. Böylelikle her seferinde kart bilgilerini girmeden rahatlıkla alışveriş yapabiliyorlar. Kayıtlı kartlar alışverişi de artırıyor. Kayıtlı kartlarla yapılan alışverişin toplam alışveriş içindeki payı yüzde 3Q’a ulaşmış durumda. Kayıtlı kartları olanlar olmayanlara göre dört kat fazla alışveriş yapıyor. Toplam alışverişlerin yüzde 60’ı mobilden geliyor”.

online odeme

Nesneler birbiriyle konuşuyor, yaşamımızı organize eden asistanlar giderek yaygınlaşıyor. Bu sayede tüm dünyada ödemeler görünmez hale geliyor…

VISA Güneydoğu Avrupa Bölgesi dokuz ülkeden oluşuyor ve Türkiye’den yönetiliyor. Bölgenin başında ise çok başarılı bir Türk kadın yönetici Berna Ülman var.

Dünyada ödeme sistemleri farklı bir noktaya doğru gidiyor ve bir ürün olmaktan çıkarak fonksiyon halini alıyor. Sistem giderek görünmez hale geliyor. Kendi kendine sipariş veren buzdolapları, kahve bitince internetten en taze kahveyi bulan uygulamalar, yemek tarifleri veren ve malzemeleri toplayıp kendisi sipariş veren akıllı asistanlar, size seyahat planı yapıp en uygun fiyatlara göre organizasyon yapan akıllı seyahat uygulamaları…

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Dikkat ederseniz ne bir marka, ne de görünür bir sistem var. Her şey görünmez ama hepsi bir ödemeye dayanıyor. Gelin bu yeni dünyayı biraz açalım…

“TOKENIZATION” DÖNEMİ

Ödemenin biçiminin değişmesi, özellikle mobilin yükselişi “kolaylık ve güvenliği” bir araya getirdi. Berna Ülman bununla ilgili şunları söylüyor:

“Yüz yüze olmayan ortamlarda yapılan ödemeler artıyor. Ödemeler, hızla artan oranlarda mobil, tablet, giyilebilir ürünler veya bilgisayarlardan gerçekleşiyor. Ödemelerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi Visa için en temel ve en öncelikli konu. Bu anlamda geçtiğimiz yıl sahteciliğin önlenmesi ve risk yönetimi konusunda pek çok yeni hizmetimizi pazara sunduk. Geliştirdiğimiz son teknolojiyle ödemelerin güvenliğinde yeni bir dönemi başlattık. ‘Tokenization’ başta dijital olmak üzere tüm ortamlarda yapılan ödemelerde kart numarasının güvenliğini sağlayan bir teknoloji. Ödeme sürecinde kart üzerindeki gerçek kart numarasının yerine, değersiz bir sembolik kart numarasının devreye girmesini sağlıyoruz. Yani ödeme sürecinde gerçek kart numarası kullanılmıyor. Bu teknoloji, Apple Pay ve önümüzdeki dönemde duyacağımız pek çok ödeme yönteminin temelini oluşturuyor”.

GLOBALLEŞME VE DİJİTALLEŞME

Ülman pazarı iki ana trendin şekillendireceğini söylüyor: Globalleşme ve dijitalleşme… Bu konuda yaptıkları bir araştırmaya dayanarak sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Globalleşme tüm dünyayı etkileyen bir trend. AvrupalIların yurtiçi ve dışı harcamalarının artış oranları da bu trendi doğruluyor. Geçtiğimiz yıl Visa kartlarıyla AvrupalIların kendi ülkelerinde yaptıkları harcamalar yüzde 6 oranında arttı. Kendi ülkeleri dışındaki harcamaları ise neredeyse iki katından daha fazla, yani yüzde 14 arttı. Globalleşme trendini iki başlıkta değerlendirmek gerekir: Uluslararası seyahatler ve uluslararası ticaret… Dünya genelinde yaptığımız Uluslararası Seyahat ve Turizm Araştırması’ sonuçlarına göre, önümüzdeki on yılda uluslararası seyahatlerde tüm dünyada büyük bir artış gerçekleşecek. Küresel anlamda ülkelerarası seyahatlere yapılan yıllık harcamalar 2025 yılında 1.5 trilyon dolara ulaşacak. Türklerin uluslararası seyahat harcamalarının da 10 yıl içinde 3 milyar artış göstererek 7 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bugün Türkler dünyanın neresine giderse kartlarıyla güvenli ve kolay bir şekilde ödeme yapabileceğini biliyor. Ülkemize gelen turistler de aynı şekilde kartlarıyla ödeme yapabiliyorlar. Bu sayede ülkemize yurtdışmdan döviz geliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu