Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Dolar/TL kuru izlenmeye devam edecek

Dolar/TL’de 3.10 önemli bir seviye olacak. Aşağıda ise, 3.05 ve 3.00 TL seviyelerini takip ediyor olacağız. 3.10 üzerindeki bir hareket 3.12-3.15 seviyelerini gündeme getirebilir…

GEÇEN hafta cuma günü başarısız darbe girişimi sonrası yangın yerine dönen piyasalar zor zamanlardan geçiyor. Dolar 2.87 seviyesinden 3.05’e hızlı bir atak yaparken, Borsa İstanbul’da kayıplar derinleşti. Yüksek tansiyonun etkisi dolarda yeni zirvelere zemin hazırladı. Dışarıda FED’in yurtdışı şokların etkisiyle gidemediği faiz artırımı sürecinin hafifliği, içeride yaşanan bu gelişmeler sayesinde tamamen ortadan silindi. Ancak önümüze yeni ve zorlu bir süreç çıktı.

Bu haftanın başlangıcından itibaren yapılan operasyonlarda kamu kurumlarında açığa alınmalar ve işten uzaklaştırmalar yaşanıyor. Başbakanlıktan yapılan ilk açıklamaya göre içişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nda binlerce çalışan görevden alındı. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim kurumların-da görev yapan binlerce öğretmenin lisansı da iptal edildi.

dolarda beklentiler

MOODY’S VE FITCH ENDİŞESİ

Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu’nun 10 saatlik toplantısının ardından Erdoğan, üç aylık OHAL kararını açıkladı. Açıklamanın etkisi ile tansiyon artarken, OHAL sürecinin vatandaşa ve iş dünyasına zarar vermeyeceği ifadeleri ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dengeleyici rolüne devam etti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının da yangına körükle gittikleri bir sürece şahit oluyoruz. S&P halihazırda “yatırım yapılabilir” olmayan notumuzu BB+’dan BB’ye düşürdü ve görünümü negatife aldı. Karar sonrası dolar 3.0960’lara yükseldi. Kararın bu denli şiddetli bir sonuç çıkarmasının ana sebebi, pazartesi günü içeride yaşananları izlemeye alan Moody’s’in, S&P’nin bu kararından olumsuz etkilenebileceği beklentisi. Çünkü Moody’s tarafından “yatırım yapılabilir” no- tumuz bulunuyor. Keza Fitch tarafında da aynı şekilde. Eğer siyasi riskler bahane gösterilerek bir not indirimi gelirse, yabancı fon çıkışlarının hızlı bir şekilde artacağı bekleniyor ki bu beklentinin haklı sebepleri var. Eğer negatif bir tablo karşımıza çıkarsa yatırımcılar zorunlu olarak Türkiye’deki fonları ellerinden çıkarabilir. Yurtiçi gelişmelerin gölgesinde kalsa da TCMB’nin sadeleşme adımları devam etti. TCMB’nin üst bandı 25 baz puan daha indirerek yaşanan gelişmelerin elbet normale döneceği mesajını vermek istediğini görüyoruz. Mart aymdan bu yana 200 baz puan faiz törpüleyen TCMB, verdiği karar sonrasında çekirdek enflasyonda iyileşmenin devam edeceğini söyledi. Yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulunduran TCMB, bu kararını “temkinli” olarak nitelendirdi. Ancak kurun bu oynaklığı ve zirve arayışları orta vadede cari açık ve enflasyon olarak geri dönecek. Bu doğrultuda söz konusu indirim TCMB’nin son adımı olarak piyasalara yansıyacak.

FED VE BOJ İZLENECEK

Bu hafta ise, gündemde FED ve BoJ’un toplantıları olacak. FED’in bu dönemde herhangi bir aksiyon almasını beklemiyor ve faizleri hali hazırda 0.50 seviyesinde tutacağını düşünüyoruz. Japonya Merkez Bankası’nın ise yeni mali teşvikler açıklayabileceği beklentisi var. Böyle bir durumda Japon Yeni’nde zayıflama devam edebilir. Ayrıca ABD ikinci çeyrek büyümesi takip edilecek. Beklentiler oldukça iyi. Yüzde 2.6’lık beklenti karşılanırsa dolar kanadında güçlenme devam edebilir. Dolar/TL’de 3.10 önemli bir seviye olacak. Aşağıda ise, 3.05 ve 3.00 seviyelerini takip ediyor olacağız. 3.10 üzerindeki bir hareket 3.12-3.15 seviyelerini gündeme getirebilir. Borsa İstanbul’da satışlar 82.500’den itibaren devam ederken zayıflamanın devamı halinde 70.000 seviyesine yolculuk başlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu