Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Dolar 2015’te yeni bir zirve yapabilir

FED ya da içerideki siyasi tansiyon bizi şaşırtmazsa kurda yılsonu kapanışı 2.30 TL’nin altında olabilir. Ancak 2015’te kurun yeni bir zirve yapma ihtimali yüksek. Geri çekilmeler olsa da doların 2.40-2.50 aralığına doğru hareket etmesi şaşırtıcı olmaz…

YILIN son dönemine girerken gözler bu hafta yeniden ABD Merkez Bankası’na (FED) döndü. FED Başkanı Janet Yellen’in 17 Ara-lık’taki Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yapacağı açıklamalarda 2015 politikalarına dair mesajlar vermesi bekleniyor. Ayrıca bu toplantıda uzun süredir tutanaklarda yer alan “Faizlerin kayda değer bir süre sıfıra yakın seviyelerde kalacağı” ifadesinin de değişme olasılığı var.

Dolar 2015'te yeni bir zirve yapabilir

FED’in çıkış stratejilerine hazırlandığı bu günlerde içeride de düşen petrol fiyatlarıyla birlikte faiz indirimi beklentisinin artması, geçtiğimiz dönemde şartların desteklemesine rağmen TL’nin değerlenmesini engellemişti. 2.20 üzerinde güçlü şekilde duran dolar/TL, yılsonu olması nedeniyle sabit getirili ürünlerde ve döviz piyasasında düşen likiditenin de etkisiyle geçtiğimiz hafta sert yükselerek 2.30’un üzerine çıktı. Bu yükselişin arkasındaki dinamikleri iyi okumak bundan sonraki hareketleri tahmin edebilmek için de oldukça önemli. Bu nedenle biz bu hareketi tetikleyen etkenleri ve devamında neler olabileceğini sorgulamaya çalıştık.

FED BEKLENİYOR

Çarşamba günü gerçekleşecek FED toplantısı, son aylardaki en önemli toplantılardan biri olacak.

FED bu toplantıda söylemlerinde değişikliğe gitmese bile 2015’e yönelik önemli mesajlar verecek. Piyasa bu söylemleri fiyatlayacaktır.

Bu nedenle biz Yellen’in konuşmasının ardından sert fiyat hareketleri olacağını düşünüyoruz. Bizim beklentimiz Yellen’in başta istihdam piyasasındaki iyileşmeler, düşen petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki düşürücü etkisi gibi nedenlere vurgu yaparak faiz artış programının üzerindeki sis perdesini azaltacağını düşünüyoruz.

Bu nedenle açıklamaların dolar lehine olacağı kanaatindeyiz. Ancak geçtiğimiz son birkaç haftadır bu beklentinin fiyatlandığım göz önünde bulundurunca ilk etkinin ardından yeniden diğer gelişmelere odaklanılmaya başlanacağı kanaatindeyiz. Ancak özellikle çarşamba gecesi FED açıklamaları öncesinde ve sonrasında kurda çok sert dalgalar görülebilir. Bu nedenle özellikle kaldıraç kullananların, kaldıraçlarını ve pozisyon büyüklüklerini düşürmelerinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Karar sonrası seyir beklediğiniz yönde dahi olsa, bu kısa zaman aralığında olacak hareketler pozisyonların ciddi zararlarla kapanmasına neden olabilir.

TCMB FAİZ İNDİRİMİNE GİDER Mİ?

Kurun yukarı yönlü hareket etmesinin nedenlerinden biri de TCMB’nin önümüzdeki aylarda faiz indirim sürecine gireceği beklentisi. Bizim beklentimiz de bu yönde olmakla birlikte aralık toplantısından faiz indirimi ihtimalini oldukça düşük görüyor, ocak ve sonraki aylarda enflasyondaki düşüş kadar kurun seviyesinin de faiz indirimi konusunda belirli olacağını düşünüyoruz.

17 Aralık’taki FED şokunun atlatılmasının ardından kurun tekrar istikrar kazanacağı görüşüne ağırlık vermekle birlikte, kurun faiz hassasiyeti azalana kadar TCMB’nin faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağını düşünüyoruz. Ancak cuma günü de olduğu gibi içeride faiz indirimi isteğinin üst perdeden dile getirilmesi kurun faiz indirimi olmasa bile, faiz indirimi olmuş gibi fiyat-lama yapmasına da şaşırmamak gerekiyor.

DÜŞÜK LİKİDİTE

Son günlerde faiz ve döviz tarafındaki sert hareketlerin nedenlerinden biri de yılsonu nedeniyle piyasadaki likiditenin düşmüş olması. Düşen bu likidite de fiyatların sağlıklı oluşmasını engelliyor olabilir. Bu nedenle son günlerdeki hareketlere biraz temkinli yaklaşmak, burada her hareketin peşinden koşmamak daha faydalı olur düşüncesindeyiz.

KUR YILI 2.30 ÜZERİNDE KAPATABİLİR Mİ?

Söz konusu piyasalar olunca nedenlerin çok bir anlamı kalmıyor, iş dönüp dolaşıp sonuç ne olur da kilitleniyor. Doğal olarak da kurun neden yükseldiğinden çok nereye kadar yükseleceği, yılı hangi seviyelerden kapatacağı merak ediliyor. Öncelikle şunu söylemek lazım, kısa vadede bilginin çokluğu avantaj gibi görünse de geçtiğimiz hafta olduğu gibi trendi tam olarak yansıtmayan sapmalara maruz kalma ihtimali de artıyor; hele ki önünüzde 17 Aralık gibi kritik bir tarih varken. Buna karşın biz eldeki veriler ışığında doların yeni bir ralli sürecinin başında olduğunu düşünmüyoruz.

FED ya da içerideki siyasi tansiyon bizi şaşırtmayacak olur ise yılsonu kapanışının 2.30 altında olma ihtimalinin daha yüksek olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte 2015’te kurun yeni bir zirve yapma ihtimalini yüksek olduğu, zaman zaman geri çekilmeler olsa da kurun 2.40/2.50 aralığına hareket etmesi şaşırtıcı olmamalı.

DOLARI OLANLARA ÖNERİLER

Dolar için iyi bir yılda değilseniz, tahminen birkaç yıllık vadede alternatif getirilerden feragat nedeniyle dolar taşımaktan çok mutlu olmayacaksınız. 2013 ve 2014’teki sert yükselişin ardından 2015 yılının daha stabil geçmesi bizi şaşırtmayacaktır. Ancak bu stabilite reel anlamda olacak.

Yani TL ile dolar arasındaki faiz farkının fiyatlan-ması, bu nedenle 2.40/2.50 aralığına olacak bir hareketi yadırgamamak gerekiyor. Bu süreçte de bu tür ani yükselişlerin değil zaman zaman olabilecek sert düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşümüzü koruyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu