Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Diz İçin Kolajen Kıkırdak

Dünya nüfusunun önemli bir bölümü diz kıkırdağı sorunları yaşıyor. Ülkemizde de diz kıkırdağı problemi olan milyonlarca insan var. Kıkırdak sakatlanmaları sadece kısa bir süreliğine acılı durumlar oluşturmakla kalmıyor, yıllar sonra diz ekleminin ciddi zararlar gördüğü osteoartrit rahatsızlığına da neden olabiliyor. Hastalık süresince kemiği örten koruyucu ve şok emici kıkırdak, eklemin içinde yavaşça tükeniyor ve bir süre sonra protez ekleme ihtiyaç duyuluyor.

kolajen kikirdak

Protez diz eklemine neden olan durumlara erken evrelerde otologöz kondrosit implantı gibi yöntemlerle müdahale edilebiliyor. Bu yöntemde kondrosit ismi verilen hücreler, hasta kıkırdağının küçük bir bölümünden izole edilip laboratuvar ortamında çoğaltılıyor ve yaklaşık üç hafta sonra diz ekleminde kıkırdağın eksik olduğu kısma yerleştiriliyor. Ancak bu tedavinin maliyeti çok yüksek olabiliyor ve bazen sağlık sigortası tarafından tamamen karşılanmayabiliyor. Ayrıca kıkırdak hücrelerini almak ve çoğalan hücreleri dize yerleştirmek için iki ayrı cerrahi müdahale gerekiyor.

Bir Alman biyoteknoloji firması, hücre içermeyen kolajen implantlar kullanarak kıkırdak eksikliklerinin tedavisi için tek basamaklı bir cerrahi prosedür geliştirdi.

Jel benzeri implantlarmm ilki 2012 yılında onaylanan firma, 2013 un Aralık ayında bu ürünü sıvı formda geliştirdi. Avrupa Birliği CE sertifikası da verilen ürünü geliştiren şirketin yöneticisi Dr. Thomas Graeve, enjeksiyondan sonra sıvı kolaj enin dakikalar içinde kararlı kıkırdağı oluşturduğunu, çevre dokudaki kıkırdak ve kök hücrelerin implanta göç ettiğini ve kıkırdağı kendini iyileştirmesi için uyardığını söylüyor. Graeve, manyetik rezonans görüntüleme sonuçlarına bakıldığında 6 ay sonunda hastaların kıkırdak eksikliklerinin neredeyse tamamen yok olduğunun görüldüğünü belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu