İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Dijital Oyun Sektörüne Yatırım Yapın

EN HIZLI MOBİL BÜYÜYOR

OYUNDER Başkanı Tansu Kendirli, oyun dünyasındaki değişim trendinin mobil oyunlar lehine geliştiğini, gelişen ürün hızı ve kalitesi nedeniyle mobil ürünlerin oyunculara daha cazip geldiğini ve mobil oyunların genel pastadan pay almaya başladığım söylüyor. DOGED Başkam Ali Erkin ise, oyun sektörün tümündeki büyümeye paralel olarak konsol oyunlar segmentinde ciddi bir büyüme gördüklerini ancak konsoldan oyun oynayanların halen toplam oyuncu kitlesi içinde nispeten küçük bir grup olduğunu söylüyor. Son yıllarda diğer segmentlere kıyaslandığında daha hızla büyümenin mobil oyunlar tarafında olduğunu da sözlerine ekliyor.

OYUNLARIN ÇOĞU MOBİL

Mobilde bu hızlı yükselişin elbette sebepleri var. İlk yıllarda akıllı telefon ve tablet kullanımının hızlı yaygınlaşama-ması ve uygulama mağazalarının Türkiye’ye özel servis vermemesi sebebiyle mobil oyunların Türkiye’de popülerleşmesi geç başladı. Ancak DOGED Başkanı Ali Erkin’e göre, son iki senedir bu bariyerlerin kalkması mobil oyunları en hızlı büyüyen segment haline getirdi. “Buna bağlı olarak ulusal dijital oyun üretimimizde de bu yöne doğru ciddi bir hareket görüyoruz” diyen Erkin, bugün Türkiye’de üretilen oyunların çoğunluğunu mobil oyunların oluşturduğunu söylüyor.

Ülkemizde oyuncu tarafında mobil oyunların gelişimi artan akıllı cep telefonu, tablet kullanımı ve bant hızlarının genişlemesi nedeniyle giderek güçlenen bir trend haline geldi. Demografik olarak en geniş oyuncu yelpazesine sahip alan mobil oyunlar. “Bu açıdan teknolojisi ve bağlantı hızı kalitesi daha iyi olan oyun deneyimlerinin bu alana büyük bir gelişim hızı getirdiğini söylemek mümkün” diyen Tansu Kendirli, pazarı domine eden en etkin marketlerin ise Android işletim sistemlerinde Play Store, iOS içinse App Store olduğunu söylüyor.

YERLİ EKOSİSTEM MOBİL ODAKLI

Mobil oyunlar çok hızlı tüketildiği gibi çok hızlı bir şekilde de üretiliyor. Türkiye’de çok yoğun bir biçimde mobil oyun geliştiriliyor. Kendirli’den aldığımız bilgilere göre, son altı aylık süre içerisinde 450’ye yakın oyun Türkiye’de geliştirici ve yayıncılar tarafından yayınlandı. Bunların yüzde 97’sinin mobil alanda olduğu görülüyor. Yani yerli ekosistem kurulan girişimler ağırlık olarak mobil alanda. Oyun adedi bazında online, PC ve konsol gibi alanlarda üretim gerçekleştiren yerel üretim (oyun adedi) sayısı yüzde 3 düzeyinde. Ekonomik büyüklük olarak bakıldığmd 3. İS6 durum değişiyor. Zira bu saydığımız alanlarda üretim süreçleri ve işletme maliyetleri mobil alana göre daha büyük yatırımlar gerektiriyor. Özellikle yerli firmaların hala önemli miktarda Okey ve Tavla gibi online oyunlar üzerinden gelir elde ettiği görülüyor. Firmalar üretimlerini ve servislerini başka oyun türlerine doğru genişletmeye çalışıyorlar.

PEAK GAMES150 ÜLKEDE

Türkiye’den dünyaya açılmış en önemli oyun şirketlerinden biri Peak Games. Mobil platformlarda 20 oyun çıkarmış olan firma, günde 10 milyon kişiye ulaşıyor. Bugüne kadar tüm dünyada Peak Games oyunlarını 257 milyon kişi indirip oynadı. Şu anda oyunları 150’den fazla ülkede oynanıyor. Peak Games IK Direktörü Eda Azaroğlu’ndan aldığımız bilgilere göre, oyunlar “Board” ve “Casual” olarak iki ana oyun türünde geliştiriliyor ve tüm oyunların temelinde arkadaşlarla rekabet edebilmek ve sosyalleşebilmek yatıyor. “Board oyunlarımız yıllardır ailece oynadığımız masaüstü kart ve taş oyunlarını kapsıyor. Amerika dahil dünyanın her yerinde, her ülkenin kültürüne uygun oyunlarımızla liderliğe oynuyoruz. Casual oyunlarımız ise her yaştan her kesime hitap eden, akıllı telefonların alışkanlıkları değiştirmesiyle oyun dünyasına merhaba demiş çok geniş kitlelere ulaşan, bulmaca yönü ağır basan ürünler” diyen Azaroğlu, en hızlı büyüdükleri pazarın j GAMES Amerika olduğunu ve bu ülkede sadece yılbaşından bu yana 6 milyonun üstünde kullanıcı kazandıklarını aktarıyor. Türkiye’de ise günün herhangi bir anında, yüzbinlerce kişi Peak Games oyunlarını oynuyor; 10 milyondan fazla kişi, en az bir kez oyunları indirmiş durumda.

“Büyümemiz hiç hız kesmeden devam ediyor. Bunun en önemli iki sebebi, ürünlerimizin artık alanlarında marka olması ve akıllı telefon pazarının, özellikle Android tarafında hızla büyümeye devam etmesi” diyen Azaroğlu, dönem dönem farklı oyun türlerini, farklı teknolojileri de sürekli deneyerek şirket olarak her türlü ilerleme ve gelişime açık olduklarını belirtiyor. Earlybird ve Hummingbird gibi global yatırımcılardan 25 milyon dolar yatırım almış olan şirket, uzun süredir kendi yatırımlarını yapıyor. Hemen belirtelim, şirket şu sıralar üç ayrı oyun üzerinde çalışıyor.

OYUNA ÖZEL TEŞVİKLER ARTACAK

Hem Facebook’a hem de mobil platforma yönelik oyunlar geliştiren Pixofun da Türkiye’den çıkmış başarılı şirketlerden bir başkası. 20’den fazla oyun geliştirmiş olan şirketin en bilinen oyunlarından bazıları, Kötü Kedi Şerafettin 2.80, Metal Fırtına, Sıkılan Adam, Avea Gudikler ve Dokuz.

Pixofun ile en çok özdeşleştirilen oyun ise Foot-boCity. Türkiye’de 2 milyon kullanıcıya ulaşan oyun en çok trafik alan futbol oyunları arasında. Pixofun Operasyon Direktörü Başak Güvenç, çıkardıkları oyunlar arasında başarılı oldukları kadar başarısız olduklarının da olduğunu söylüyor ve Türkiye’deki oyun eko-sistemi hakkında şu bilgileri veriyor: “Ekosistem olmaya yeni başlıyoruz. Son yıllarda Türkiye’de birçok yeni oyun stüdyosu açılmaya başladı. Buna ek olarak, oyun geliştirmek adına bireysel girişimlere de sıkça rastlanıyor. Bu ekosiste-mi destekleyen Animasyon Teknolojileri ve Oyun Merkezi (ATOM), ODTÜ Tek-nokent, DOGED (Digital Oyun Geliştiricileri Derneği) gibi önemli yapılar var. Üniversitelerde oyun geliştirme üzerine yüksek lisans programları açılıyor. Oyuna özel devlet teşvikleri de mevcut. Bu teşvikler umarım önümüzdeki yıllarda artarak devam eder.”

KAMUNUN İLGİSİ UMUT VERİCİ

Mobil gelişiyor ancak 450 milyon dolar olan ekonomik büyüklük önemli ölçüde online, PC ve konsol tarafından oynayanlar ve oyunlar tarafından oluşturuluyor. Yerli yayıncılar ve üreticiler ortaklıklara gitmeye hatta satın alınmaya başladı.

Örneğin, Kore’nin en büyük oyun şirketlerinden birisi olan Netmarble SHR Interaktif i satın alarak Türkiye’ye geldi. Rönesans Fuarcılık tarafından düzenlenen Gamex Uluslarası Oyun Fuarı gibi dokuz yıldır düzenlenen ve giderek gelişen etkinlikler mevcut. Son olarak açıklanan Kalkınma Bakanlığı Stratejileri çalışmasında oyun sektörünün üzerinde özellikle durulduğunu görmek umut verici. Bu durum kamu tarafında da alana ilginin giderek yükseldiğini göstermekte. İstanbul ve Ankara Kalkınma ajansları gibi kuruluşlar yaratıcı endüstrilerin gelişimine yönelik proje çağrıları yayınlıyorlar. Uzmanlara göre elbette yapılması gereken çok fazla iş var.

Bugün yerel oyun endüstrisi açısından pek çok önemli gelişme var. Oyun sektöründe yerel üreticilerin 20 milyon dolar seviyesinde bir hacim oluşturdukları gözlemleniyor. Tansu Kendirli’ye göre, geliştiricilerin deneyimleri, sektöre dair bilinçleri ve ürün geliştirme kapasiteleri önemli ölçüde artıyor.

Uluslararası düzeyde büyük yabancı oyun firmaları Türk geliştiricilere iş vermeye başladı. Yüksek öğretim (lisans, lisansüstü) düzeyinde açılmaya başlayan programların bu durumu önümüzdeki yıllarda daha da etkileyeceği açık. Ali Erkin, “Kendi bölümü olmasa da, bağlantılı bölümlerde ders olarak ya da yüksek lisans programı olarak üniversite seviyesinde oyun geliştirme sektörüne kalifiye insan gücü kazandırılmaya başlanmış olması sektörün geleceği için umut veriyor” diyor.

TÜRKİYE’DE FUTBOL OYNANIYOR

Gelelim Türkiye’de en çok tercih edilen oyunlara… Oyun ithalatçısı şirketlerden biri olan Bilkom’un Ürün Yöneticisi Hakan Denizyılmaz’dan aldığımız bilgilere göre, Türkiye’de genellikle first per-son shooter, futbol, menajerlik, FIFA serisi, PES serisi ve yarış oyunları öne çıkıyor. RPG oyunları ve macera oyunları ise daha hardcore oyuncu kitlesinin ağırlıkla tercih ettiği oyun türleri.

Sony Eurasia Playstation Grup Ürün Müdürü Mustafa Yiğit, özellikle konsol tarafında Türkiye’de en çok tercih edilen oyun türleri olarak futbol, nişancı ve aksiyon/macera türünün olduğunu söylüyor.

Futbol türünde FIFA 15 ve PES 15, nişancı oyunlarında Cali of Duty ve Batt-lefield, aksiyon/macera türünde ise Unc-harted, The Last of Us, God of War, GTA ve Assassin’s Creed serileri ön plana çıkıyor.

Necibe ÖZER / Microsoft Xbox Türkiye Kategori Müdürü
Oyun pazarı kendi kendini besliyor

Oyun sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyor. Türkiye’deki büyüme dünyadaki büyüme ile kıyaslanınca hızlı bir şekilde dünya standartlarına yaklaşıyoruz. Oyun pazarının büyümesindeki en büyük nedenlerden biri mobilitenin yaygınlaşması ve giderek daha fazla cihazın bu platforma entegre olması. Bu tür oyunlar birçok yeni kullanıcıyı oyun pazarına alıştırdı ve pazara yeni bir dinamik kazandırdı.

Mobilden sonraki adım ise konsollar. Konsollar kurulum rahatlığı ve uzun ömürleri sayesinde insanların doğal olarak bir sonraki seçeneği oluyor. Kısaca oyun pazarı kendi içinde kendini besleyen en büyük eğlence pazarı konumunda.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir Yorum

  1. Oyun tazmaya ekibim var fikirlerimiz var ama imkanımız yok bu sektore yatirim yapacak yatirimcilar ariyoruz. Sirkete ortak olma oranı %1 hissesi 200.000 TL’dir ve en fazla %5 hissesi satılacaktır. 1 yıl vadeden sonra kazanılması muhtemel rakamlar milyon dolarlara ulaşmaktadır. Ilgilenenler 0555 102 72 78 numarali hatta whatsap üzerinden mail adreslerini ve isimlerini bırakarak geri dönüş yapılmasını sağlayabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu