Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Çözünebilir devreler e-atığın sonunu getirecek mi?

devreDünyadaki insan başına (ki sayımız yedi milyarı aşıyor) her yıl ortalama 20 kg elektronik atık üretiliyor. Birleşmiş Milletler bu rakamın 2017’ye gelene kadar %30 artacağını tahmin ediyor. Atıkların büyük kısmı Çin’e gidiyor ve burada kıymetli madenleri ayrıştırmak için yakılıyor. Bu işle uğraşanlar dünyada bilinen en toksik kimyasalları soluyorlar. Oregon Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu e-atık çöplüklerinin yanı başında yaşayanların kansere yakalanma riskinin, kirliliğin sık sık güneşi bile örttüğü şehirlerin sakinlerine kıyasla 1,6 kat fazla olduğunu söylüyor.

Urbana Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde malzeme bilimci olan John Rogers çok ince, sadece 35 nanometre genişlikte silikon şeritler oluşturdu. Bunlar bir milimetre suyun içinde 10 günde çözünebiliyor. Bu şeritleri magnezyum ve ipekle birleştirerek insan vücudunun içinde güvenli biçimde çözünen devreler yaptı.

Bu devreler akıllı biyomedikal aygıtlarda yepyeni bir çağ başlatabilir, fakat Rogers bunların aynı zamanda e-atığı azaltmanın ilk adımı olduğunu söylüyor. Rogers şimdilerde çözünebilir entegre devreler ve antenler üzerinde çalışıyor. Gelecek yıl çözünebilir radyo frekans ile tanımlama etiketleri yapmayı planlıyor. Pennsylvania Üniversitesi’nde mikro elektrome-kanik mühendisi olan Mark Ailen ise “İnsanların esnek tabletleri gazete gibi, işi bitince atabileceği, doğada çözünür aygıtlarla dolu bir dünya düşünün” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu