Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Clinton ipi göğüsler…

Dünya piyasalarının genelinde bozulma var. Dolayısıyla kur sadece içsel faktörlerden yükselmiyor. Kurda yeni bant 3.07-3.17 şeklinde oluşacak gibi görünüyor…

Geçen haftaki FED toplantısını nasıl yorumlamak lazım?

FED, Aralık ayında faiz artırımına yönelik olarak toplantı bildirisine “şartların güçlendiği” ifadesini yerleştirdi. Bu değişiklik birçok yorumcu tarafından Aralık’ta ikinci faiz artırımı yapılacak şeklinde yorumlandı. Bitişikteki grafikte görülüyor. Ekonomik birimler Aralıkta faiz artırımına yüzde 70 civarı olasılık biçiyor. Görüşüm oldukça farklı. Bildiride bir önemli değişiklik daha var. Atlanmamalı… Önceki FED toplantısında faiz artırımı tercih eden FED üyesi sayısı 3’tü. Bu sayı geçen haftaki toplantıda 2’ye düştü. Bildirideki birkaç değişiklik daha FED’in Aralık konusunda ciddi anlamda kararsız olduğuna işaret ediyor. Ayrıca ABD verileri de sanıldığı kadar iyi değil. Hemen bitişikte ABD ekonomisinin ISM hizmetler endeksi görülüyor (50 üstü büyüme, 50 altı küçülme) Endeks 50’nin üstünde ama çok da güçlü değil.

ABD Büyümesi

ABD’de faiz artırımını gerektiren bir ekonomik görünüm söz konusu değil. Üstelik son dönemde dünya genelinde finansal piyasalar da bozulmaya başladı. Hatırlarsanız S&P500 endeksi için 2180-2200 bandının orta vadeli sat bölgesi olduğunu belirtiyordum. Son günlerde S&P500 2100 bölgesinin de altına geriledi. Finansal piyasaların bozulmaya başladığı, İngiltere’nin AB’den çıkış için düğmeye basmaya hazırlandığı, İtalya’da kritik referandum sürecine yaklaşıldığı bir dönemde FED’in faiz hamlesi yapması ihtimalini düşük görüyorum. Dış piyasalara yönelik negatif beklentimi koruyorum.

Başkanlık seçimlerine yönelik beklentiniz nedir?

8 Kasım seçimine geri sayım sürecindeyiz. Finansal piyasaların Donald Trump ile arası pek yok. Anketler Trump’ın seçimleri kazanma ihtimalinin arttığını gösterdikçe piyasalar bozuluyor. Son anketlere göre Clinton yaklaşık 3 puan önde ama halen yüzde 13 civarı kararsız var. Şahsi beklentim Clinton’un ipi göğüsleyeceği yönünde. Clinton’m kazanması finansal piyasalar tarafından “geçici” olacak şekilde olumlu karşılanır.

Dolar/TL beklentiniz doğrultusunda yükseliyor. Kritik gördüğünüz seviyeler neresi?

Kur sadece içsel faktörlerden yükselmiyor. Dünya piyasalarının genelinde bozulma var. Gelişen ekonomilerin para birimlerinde değer kayıpları yaşanıyor. Yabancı yatırımcının Türkiye riski algısını gösteren CDS de son günlerde yükselmeye başladı. Bu da kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Bitişikteki grafikte dolar/TL’deki orta vadeli yükseliş kanalı görülüyor. Kanal çizgilerine bakıldığında kurda 3.16-3.18 bandının çok kritik olduğu gözleniyor. Kısa vadeli hareket eden yatırımcılar bu bölgede döviz bozdurup TL’ye dönrnçyi düşünebilir. Kurda yeni bant 3.07-3.17 şeklinde oluşacak gibi görünüyor. Orta vadede daha yüksek seviyeler beklemekle birlikte 3.16-3.18 bandının bir çırpıda aşılmasına çok düşük ihtimal veriyorum.

Altın fiyatları daha ne kadar yükselebilir?

Trump endişesi piyasaları genel anlamda bozarken altında da yukarı yönlü hareketi tetikledi. Son günlerde ons altının yeniden 1.300 dolar üzerine yerleşmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Bitişikteki grafikte altının trend çizgileri görülüyor. Son yükselişin 1.335 doların üzerinde kalıcılaşmasına pek ihtimal vermiyorum.

Euro/dolar paritesi?

Yıl sonuna kadar olan süreçte paritenin 1.0940 desteğinin üstünde kalması kuvvetle muhtemel.

FED’in Aralık toplantısını pas geçmesi paritede 1.13-1.14 bölgesine kadar yükselişe zemin hazırlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu