Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Büyük Yapılardaki Küçük Titreşimleri Görüntülemek İçin Yeni Yöntem

Büyük Yapılardaki Küçük Titreşimleri Görüntülemek İçin Yeni Yöntem

Büyük mimari yapılarda, örneğin binalarda ve köprülerde rüzgâr gibi bir dış kuvvetin sebep olduğu titreşimleri çıplak gözle fark etmek çoğu zaman mümkün değildir. Ancak yapıların maruz kaldığı bu etkiler yapısal hasarlara ve dengesizliklere neden olabilir. Massachusetts Teknoloji Üniversitesinden bilim insanları bu değişimlerin görüntülenmesinde bilgisayarla görme teknolojilerinin kullanılabileceğini gösterdi.

Titreşimleri Görüntülemek

Geliştirilen yeni yöntemde kullanılan algoritma yüksek hızlı kameralardan elde edilen verileri analiz ederek görüntülerdeki hareketleri bir mikroskop gibi büyütüyor. Böylece videolardaki fark edilemeyen hareketleri belirlemek ve doğru şekilde analiz etmek mümkün oluyor. Sonuçları Journal of Sound and Vibration dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları bu yöntemi kullanarak çelik bir kirişteki ve PVC bir borudaki küçük titreşimleri ayrıntılı bir şekilde görüntülemeyi başardı. Araştırmacılardan Prof. Oral Büyüköztürk sonuçların dış kuvvetlerin yapıları nasıl etkilediğini belirlemekte kullanılan klasik yöntemlerle eşleştiğini, ancak geliştirdikleri teknolojinin klasik yöntemlerden çok daha hızlı ve düşük maliyetli olduğunu söylüyor.

Aslında bu teknolojinin temelleri birkaç yıl öncesine dayanıyor. 2012 yılında MIT Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’ndan (CSAIL) araştırmacılar videolardaki çıplak gözle fark edilmesi zor değişimleri belirleyebilmek için bir algoritma geliştirdi. Böylece örneğin bir kişinin yüzünün rengindeki değişimlerin kalp ritmindeki anormalliklerin belirlenmesinde kullanılabileceğini düşünüyorlardı.

Başlangıçtaki amaç görüntülerdeki belirgin olmayan renk değişimlerini ortaya çıkarmak olmasına rağmen, araştırmacılar geliştirdikleri yöntemin görüntülerdeki fark edilemeyen hareketleri de görünür hale getirdiğini belirledi.

Kullanılan algoritma sabit bir kameradan alınan görüntüdeki piksellerin renk ve konum gibi özelliklerinde zamanla meydana gelen değişimleri analiz ederek hareketin olduğu piksel gruplarını belirliyor. Daha sonra belirli frekanstaki bu hareketler büyütülerek, görünür hale gelmeleri sağlanıyor.

Araştırmacılar geliştirilen yeni yöntemin aynı zamanda yapıların uzaktan görüntüleme yöntemleri ile kontrol edilmesine imkân verebileceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu