Haberler

Burs Veren Devlet Kurumları, Vakıflar ve Demekler

BORUSAN KOCABIYIK VAKFI

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi,’ Boğaziçi Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin Mühendislik, İşletme ve İktisat Fakülteleri ile Uludağ Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde okuyan öğrencilere burs veren vakıf, ne internet ne de şahsi başvuruyu kabul etmiyor. Bursa başvurmak isteyen öğrencilerin kendi okullarının burs ofislerine gitmesi gerekiyor. Bursa başvuracak öğrencilerin söz konusu okullara kaydının olmasının yanında başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrenciler olması da önemli. Buna göre öğrencilerin başarı ortalamasının 100 üzerinden en az 70,4 üzerinden ise 2.75 olması bekleniyor. Başvuru tarihleri ile ilgili bilgileri öğrenciler okullarından edinebilir. www.bkv.org.tr

MALATYA EĞİTİM VAKFI

Burs verirken tıp, mühendislik ve hukuk dallarına önem veren vakıf, başvurularda mail ya da faks yolunu tercih etmiyor. Başvuru formu vakfın internet sitesinde yer alıyor. Başvuran öğrenciden beklenen bu formu doldurarak ve formun arkasında yer alan belgelerin tamamlanarak posta yolu ile vakıf adresine gönderilmesi. Vakfın verdiği burs geri ödemeli. Öğrencinin işe girmesiyle beraber en az yüzde 50’sini ödemesi bekleniyor. www.malatyaegitimvakfi.org.tr

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

Ailesi en az iki yıldır Eskişehir’de ikamet eden öğrencilere burs veren kurum, başvuruları 5 Eylül-29 Eylül tarihlerinde kabul ediyor. Başvurular kurumun sitesinden online olarak yapılabiliyor. Her yıl yaklaşık 90 öğrenciye burs veren kurum, burs miktarını komisyon toplantısında kararlaştırıyor, www.etonet.org.tr

GALATASARAY EĞİTİM VAKFI

Bağışçıların destekleri ile burs veren vakıf, sadece maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı Galatasaray Lisesi mezunu üniversite öğrencilerine ve Galatasaray Üniversitesi öğrencilerine burs imkanı sağlıyor.

ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğrenim ve şartlı olmak üzere dört farklı kategoride burs veren vakıf, burs alarak öğrenimini tamamlayan öğrencilerden, yeterli gelir düzeyine ulaştığında başka bir öğrenciye burs sağlamasını da istiyor. Vakfa başvurmak için gerekli belgeleri vakfın ofisine ya elden teslim etmek ya da kargo aracılığı ile ulaştırmak gerekiyor. Başvurular için son tarih ise 13 Ekim. http://gsudernek.org

ÇAMLICA KÜLTÜR VE YARDIM VAKFI

Vakfa başvurmak isteyen öğrenciler eylül ayı içinde hazır olmalı zira başvurular 5 Eylül’de başlayıp 24 Eylül’de sona eriyor. Vakfın bursundan üniversitelerin j ‘ doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisansta eği- 51 tim gören öğrenciler faydalanabiliyor. Başvurular vakfın sitesinden online olarak yapılabiliyor. Vakfın vereceği aylık burs miktarı ekim ajanda yapılacak değerlendirme toplantısı sonrası belli olacak ama bu miktarın geçen sene 250 TL olduğunu belirtelim. www.camlicavakfi.org.tr

ŞAHİNLER VAKFI

Her yıl maddi imkanları nedeniyle öğrenimlerine devam etmekte zorluk çeken başarılı 500 öğrenciye karşılıksız burs veren vakıf 1 Eylül ve 31 Ekim tarihleri arasında başvuruları kabul ediyor. Özel üniversite öğrencileri ise ancak yüzde 100 burslu olmaları ve maddi yetersizlik içinde olmaları halinde bursa başvurabilir. Başvurulan vakıf elden teslim alıyor. Online başvuru yapılmıyor. Vakıf vereceği formun eksiksiz doldurulmasını ve istenen belgelerle birlikte teslim edilmesini talep ediyor. Burs kazanan adaylar ise 17 Kasım tarihinde vakıf merkezinde ilan edilecek. http://www.sahinlerholding.com.tr/sahinler-vakfi

Burs veren kamu kuruluşları

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Ankara’da dar gelirlilere, doğal afet mağdurlarına, şehit çocuklarına, öksüz ve yetimlere verilen burs için son başvuru tarihi 30 Ekim.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

1994 yılından bu yana İstanbul’da eğitim gören üniversite öğrencilerine burs veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yıl henüz burslarla ilgili açıklama yapmadı. Ekim ayında burs başvurularının başlayacağı belirtiliyor. Burs başvurusunda bulunacak öğrenciler İBB’nin ibb.gov.tr adresinden yapılacak açıklamayı takip edebilir ve buradan başvuruda bulunabilir.

BAŞBAKANLIK SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMAYI TEŞVİK FONU

Ekim ayının son haftası ile Kasım ayının başında başvurular başlıyor. Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri dahil bu bursa tüm üniversite öğrencileri başvurabilir. Başvuru formları, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YKYK) bağlı bölge ya da yurt müdürlüklerinden alınıyor.

ÇALIŞMA VE SOS. GÜVENLİK BAKANLIĞI ERĞ. KÖM. HAV. AML. BR. VE YRD. SAN.

Yardım için sandık başkanlığına dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Karşılıksız öğrenim yardımı yapılıyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Bakanlık, yükseköğretim kurumlarının öğretmen yetiştiren bölümlerinde okuyan öğrencilere burs desteği sağlıyor. MEB’in bursları, mecburi hizmet karşılığında verilmekte olup, burslu öğrenci mezun olduğunda öğretmen olarak doğrudan göreve alınıyor.

YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU

Yurtiçinde tüm üniversitelerde ve yüksekokullarda okuyan öğrencilere öğrenim kredisi ve katkı (harç) kredisi adı altında borç olarak veriliyor.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ortaöğrenim ve yükseköğrenim olmak üzere öğrencilere iki farklı burs imkanı sağlayan kurum, anne ve/veya babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz öğrencilere öncelik veriyor. Başvuru tarihleri ortaöğrenim bursu için 18 Eylül-18 Ekim arası, yükseköğrenim ve yabancı uyruklu yükseköğrenim bursu ise 15 Eylül-30 Ekim arasında. www.vgm.gov.tr sitesi üzerinden alınacak başvurularla ilgili bilgiler buradan da takip edilebilir.

TÜRK DİL KURUMU

ÖSS sınavında sözel puan sıralamasında ilk 2.000’e giren ve Türk dili ve edebiyatı veya çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümlerinden birini seçen öğrencilerin 15’ine veriliyor. Bu yıl burslarla ilgili bir açıklama yapılmazken, kurumun önümüzdeki günlerde kendi web sitesinden açıklama yapması bekleniyor.

TURK SİLAHLI KUVVETLERİ TSK

Personel Kanunu gereklerine göre verilen burstan subay olarak yetiştirilmek üzere fakülte ve yüksekokulda okuyan öğrencilere askeri öğrenci statüsünde yararlandırılıyor.

Türkiye’deki burs sistemini dijitalleştiriyor

Boyner Grup’un sosyal girişimcileri destekçileriyle buluşturmak için kurduğu Buluşum Platformu’nda yer alan “E-Bursum” projesi, eğitimde fırsat eşitsizliğini asgari düzeye indirmek amacıyla burs sistemini dijitale taşıyan bir sosyal girişim. Buluşum.biz üzerinden destek toplayan proje, burs almak isteyen başarılı öğrencilerle burs veren destekçileri dijital ortamda bir araya getirerek bursların daha sistematik ve demokratik bir süreçle verilmesini amaçlıyor. Sistematik hale getirilmiş burs sisteminin yanı sıra, E-Bursum temel finansal okur yazarlık eğitimi, sosyal etki ölçümü ve online mentorluk ile burs verenlerin etkilerini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. E-Bursum, Buluşum’dan alacağı destek ile yeni nesil burs yöntemi olan “Kitlesel Burs Fonlama” sistemini geliştirmeyi de amaçlıyor.

E-Bursum projesinin tohumlan, kurucusu Mesut Keskin’in 2011 yılında memleketi Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından deneyimlediği burs edinme sürecinde yaşadıkları sonrasında atıldı. Burs edinme süreçlerinde var olan sorunların bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olmayı düşünen Keskin, E-Bursum’un ilk adımları attı. 2015 Eylül ayında hayata geçirilen E-Bursum bugüne kadar binlerce öğrencinin hayatına dokunmayı başardı.

İlhami YILDIZ / Psikolog, Eğitim Uzmanı
Kendini doğru ifade eden bursu alır

Bir dönem sadece belli başlı dernek ya da devletin sunduğu burs seçenekleri vardı. Ancak şimdi şirket, dernek, kurum ve şahıslar tarafından verilen bursların sayısı oldukça arttı. Yeter ki öğrenci kendilerini doğru bir şekilde ifade etsin ve uygun olan burslara başvursun. Bu şekilde ilerleyen öğrenciler mutlaka kendilerine uygun bir burs seçeneği bulabilirler. Burs almanın faydalan sadece maddi imkanlarla sınırlı kalmıyor. Zira birçok bursun devamlılığını sağlamak için okuldaki başarınızı devam ettirmeniz istenebilir. Bu durumda sizin başarınız için olumlu bir motivasyon aracı olacaktır. Ayrıca okul yaşamını bursların desteğiyle tamamlayan biri olarak, sizde de başka öğrencilere burs verme fikir oluşabilir. Böylece sosyal sorumluluk, toplumsal duyarlılık anlamında gelişmiş olursunuz.

Mehmet DURMAN / Beykoz Üniversitesi Rektörü
Burslar fırsat eşitsizliğini önler

Çağdaş burs yaklaşımları, gençlerin sosyoekonomik durumları ile ilişkili olarak onların bireysel başarı ve yeteneklerini geliştirmesine katkı sağlar. Burslar eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırarak onların arzu ettikleri öğretime erişimini kolaylaştırır. Ülkemizde yükseköğretim alanındaki burs olanaklarını gruplandırırsak bunlar; Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları, üniversite bursları, vakıf üniversiteleri için ÖSYM yerleştirme öğrenim bursları, tercih ve başarı bursları ile özel burslar, YÖK ve TÜBİTAK tarafından Türkiye için öncelikli alanlarda okuyacak öğrencilere sağlanan teşvik bursları, ülkemizdeki vakıflar, sanayi ve ticaret odaları, şirketler ve sivil toplum kuruluşlar tarafından sağlanan burslar olarak sıralanabilir. Daha çok karşılıksız olarak verilen bu burslar verilirken öğrencilerin ekonomik durumları, yükseköğretim öncesi başarıları ve özel yetenekleri, üniversiteye giriş başarıları, yükseköğretim alanları gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Öğrenimleri süresince üstün başarı ve yetenek sergilemeleri durumunda da özellikle vakıf üniversiteleri tarafından çeşitli şekillerde burs verilmekte.

ÜRÜN DİRİER

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu