Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Borsada Düşen Hisseler Geri Alımla Yükseliyor

Sert düşüşlere maruz kalan Borsa İstanbul’da hisselerinin düşüşüne dur demek isteyen bazı şirketler geri alım programlarını uygulamaya koydu. Bu kapsamda mart başmdan bu yana yoğun hisse ahmları gerçekleşiyor. Uzmanlar, yatırımcıları bu alımlarm hangi amaçla yapıldığım iyi analiz etmeleri konusunda uyarıyor.

Borsa İstanbul’da son dönemde en çok duyulan haberlerin başında şirketlerin hisse geri alım programları geliyor. Özellikle endeksin uzun dönem aşağı yönlü sert hareketler izlediği zamanlarda, halka açık şirketler, kendi hisselerini geri almaya başlıyor. Yurtdışmda sık sık yapılan bu uygulama son dönemde BlST’te de oldukça fazla uygulanıyor. Bileşik Endeks son iki haftada yukarı yönlü ataklar yapmaya çalışsa da 80.000’lerde desteğine geri çekilme de söz konusu. Dolayısıyla görünümün boğa piyasasına geçtiğini söylemek için henüz erken.

Borsada Düşen Hisseler

Şirketlerin hisselerini geri almalarının en önemli nedeni, hisselerin piyasada taşıdıklan değerlerinden daha düşük şekilde fiyatlandıklannı düşünmeleri. Şirketler, fiyatın gerçek değerini bulmasına yardımcı olmak amacıyla hisselerde alım yaparak kendi hisselerini piyasadan geri çekiyor. Bu bağlamda BlM, Akfen Holding, Emlak GYO, En-ka İnşaat, Albaraka Türk, Metro Holding ve Lokman Hekim Sağlık gibi şirketler hisse geri alımla-rı için düğmeye bastı. Bu hisseler, son dönemde BlST-lOO’den daha iyi performans sergiledi.

MART BAŞINDA BAŞLADI

BÎST’in ocak sonundan beri sert düşüşler yaşadığı bir konjonktürden geçiyoruz. Bu durum da hisselerde sert düşüşlere neden oluyor. Bu ortamda kendi hisselerine destek vermek amacıyla mart başında SPK’ya başvuran BlM’e onay çıktı. Şirketin yapmış olduğu uygulamayla hisselerine verdiği destek gözlerden kaçmadı. Aynı şekilde Enka İnşaat’ta da mart başından bu yana şirketin yönetim kurulu başkanı Sinan Tara’nın yoğun hisse ahmları yaptığı görüldü. Mart ayı boyunca alımlarına devam eden Tara ile beraber Enka hisseleri de yönünü yukarı çevirdi. Emlak GYO ise önümüzdeki üç yıllık dönemde hisse geri alım programı uygulayacağını ve bunun için 1,08 milyar TL bütçe ayırdığını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Akfen Holding’ten yapılan açıklamalar sonrası geçen yıllarda süren hisse geri alım programının bu yıl da uygulanacağı vurgusu ve ardından gelen alımlarla Akfen’de de yukarı yönlü hareketler görülüyor. Şubat sonunda Albaraka da hisse geri alımı programı dahilinde banka sermayesinin yüzde 10’unu aşmayacak şekilde azami üç yıllık sürede ve 5 TL’ye kadar fiyatla geri alım yapabileceğini duyurdu. Son olarak Lokman Hekim, 24 milyon TL ödenmiş sermayesinin yüzde 10’u olan 2,4 milyon TL nominal değerli 2,4 milyon adet pay için geri alım programı açıkladı. Burada fiyat üst limiti ise 6 TL olarak açıklandı.

PRESTİJE KATKI SAĞLIYOR

Yurtdışmda yoğun bir şekilde uygulanan hisse geri ahmları, son dönemlerde Türkiye’deki şirketler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir uygulama haline geldi.

Venbey Menkul Değerler Baş-ekonomisti Semra Demircioğlu, genel anlamda şirketleri hisse geri alım uygulamasına iten nedenlere bakıldığında, ilk olarak şirketlerin ellerinde atıl bulunan para ile yeni yatırım yapmak yerine hisse geri alımı yaparak kendilerine destek vermek olduğunu söylüyor. Böylelikle de yatırım için bekleyen ancak ortam riskli olduğu için bekleyen nakit daha verimli kullanılıyor. Demircioğlu, “Son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan diğer bir neden ise hissenin piyasa fiyatının gerçek değerinin altında olduğunu düşünen şirketlerin geri alım programı ile hissenin nominal değerini korumaya çalışması. Bu durum hem his-se fiyatlarının düşmesini engelliyor hem de yatırımcıların güven duygusunu artırarak hisse fiyatlarının yükselmesine olanak sağlayabiliyor” diyor. Semra Demircioğlu, bu durumun şirket prestijine de olumlu katkı sağladığını dile getiriyor.

GERİ ALIMLAR İNCELENMELİ

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Emre Özgüven, yatırımcıların bu hisselerdeki alımları, piyasa şartlan dolayısıyla ederinden daha düşük değerlerde işlem gören senetlerde yatırım yapma imkanını değerlendirmesi açısından önemli buluyor. Özgüven, “Büyük şirketlerin kendi senetlerini almaları piyasadaki yatırımcılara ‘şirket kendisine inanıyor ki kendi hisselerine yatırım yapıyor’ fikrini aşılıyor. Bu alımları gören yatırımcı da doğal olarak artan güvenle kendi yatırımlarını artırır” diyor.

Ancak, Emre Özgüven, yatırımcıların geri alımı yapılan hisseleri mutlaka çok iyi araştırması gerektiğini söylüyor. Özgüven, şöyle konuşuyor: “Hisse fiyatını artırmak, hissedarlarına nakit dağıtmak, hisse başı kazanç, öz sermaye kârlılığı gibi finansal oranlarını dengelemek de şirketlerdeki hisse geri aliminin nedenleri olarak sıralanabilir. Bu noktada yapılan bu hamlenin piyasanın ilgisini uyandırmak için mi yoksa hisselerin piyasada şirket değerinin altında fiyatlandığı düşünüldüğü için mi yapıldığını araştırarak karar vermek, en sağlıklı sonuçları doğuracaktır.”

İKİNCİ YARIDA DA SÜREBİLİR

Şirketlerin hem piyasanın dikkatini çekmek amacıyla hem de hisse fiyatlarının yükselmesini sağlayıp düşük değerlenme problemini aşmaya çalışmasıyla hisse geri alım programlan yer yer uygu-IMMMmi lanıyor. Bu nedenle uzmanlar, hisse geri alımlannın şirketlerin piyasada düşük değerlenmeye devam ettiği sürece bu gidişatı değiştirmek için başvurabileçekleri bir yöntem olarak önümüzdeki dönemde de sık sık uygulanabileceğini söylüyor.

Semra Demircioğlu, 20l4’ün dördüncü çeyreğinden beri yaşanan ekonomik durgunluğun birçok şirketi yatırım yapmak yerine hisse geri alımı uygulamaya sevk ettiğini söylüyor. Demircioğlu, “2015 yılında da yaklaşan seçimler, artan kur ve yüksek faiz oranları nedeniyle birçok şirket yeni yatırımlar konusunda çekimser kalabilir” diyor. Semra Demircioğlu, FED’in faiz artırma riski de hesaba katıldığında, hisse geri alımlarının 2015 yılının ikinci yarısında da yoğun olarak devam edebileceğini kaydediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu