Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

BIST endeksi ve dolarda FED baskısı

FED kaygısı önümüzdeki dönemde de hissedilmeye devam edecek. Bunun sert bir bozulmaya yol açması için 10 yıllık ABD Hazine faizlerindeki yükselişin devam etmesi gerekiyor. BIST-100 endeksi ve dolar kuru da FED baskısını hissediyor. Kurda ana trend, 2.05-2.08 bandından beri yukarı yönlü…

AMERİKAN Merkez Bankası (FED) tahvil alım programını beklentiler doğrultusunda 10 milyar dolar daha azalttı.

Tahvil alım programında geriye kalan 15 milyar dolarlık kısmın ise 28-29 Ekim tarihli toplantısında bitirileceği ifade edildi. Özetle FED’in bilançosunu büyüten tahvil alım programı ekim ayında tamamen sonlandırılmış olacak. FED, uzun bir süredir toplantı bildirisinde ilk faiz artırımının tahvil alım programının bitmesinden ‘uzunca bir süre sonra/considerable time’ geleceğini ifade etmekteydi.

piyasa yorum

Geçen haftaki toplantı öncesinde bu ifadenin bildiriden çıkarılabileceği yönünde beklentiler ve kaygılar vardı. Ancak FED bu ifadesini bildiride tutmayı tercih etti. Bu ifadenin bildiriden çıkarılması, kimi piyasa profesyonellerince FED’in faiz artırım sürecini ‘beklenenden önce’ başlatacağı ve ‘beklenenden hızlı’ yürüteceği şeklinde yorumlanıyor. Haliyle bu ifadenin bildirinde kalıp kalmaması önemliydi piyasalar açısından.

Ancak ‘considerable time’ ifadesinin bildiride kalmasını sadece gelişmiş ülkelerin borsa endeksleri olumlu karşıladı. ifadenin bildiride bırakılmış olması faiz artırım sürecine belirgin bir şekilde yaklaşmış olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Zaten bunu altın, euro/dolar paritesi ve ABD

10 yıllık Hazine faizlerinin tepkisinden de görebiliriz. İfade bildiride bırakılmış olmasına rağmen altın fiyatları düştü (1.220 dolar düzeylerinde), parite geriledi (1.2840 düzeylerinde) ve ABD 10 yıllık Hazine faizleri yükseldi (yüzde 2.62 düzeylerinde).

ifadenin bildiride bırakılmış olması kaçınılmaz gerçeği değiştirmediğinden gelişen ülkelerin borsa endekslerine yukarı yönde güç kazandırmasını beklemiyorum. Geçen haftaki toplantı bildirisinde alman para politikası kararlarına ‘karşı çıkan’ FOMC üyesi sayısı da ikiye çıktı. Daha önceki toplantıda mevcut duruşu uygun bulmayan tek üye Plosser’dı. Ancak geçen haftaki toplantıda Fisher da mevcut duruşa karşı çıktı.

FED VE TAHMİNLER

FED’in kendisini ‘takvim’e bağlayan ‘considerable time/uzunca bir süre sonra’ ifadesini bir sonraki toplantıda çıkarması ve ilk faiz artırımının belli belirsiz bir takvimden ziyade gelecek ekonomik verilere dayalı olacağını ifade eden bir açıklama koyması beklenmeli.

FED’in geçen haftaki toplantısında ekonomiye ilişkin tahminlerini de güncellediğini hatırlatalım. FED’in güncellenen tahminleri yukarıdaki tabloda. Birinci sıra reel büyüme, ikinci sıra işsizlik oranı, üçüncü sıra PCE enflasyonu, dördüncü sıra çekirdek PCE enflasyonu… Güncellenen tahminler para politikasında kayda değer bir değişikliğe neden olacak nicelik ve nitelikte değil.

Yukarıdaki ikinci tabloda da FOMC üyelerinin ilk faiz artırımının zamanlaması konusundaki görüşleri görülüyor. FED’in bu noktada önceki toplantıya kıyasla daha şahin olduğu görülüyor. İlk faiz artırımının 2014’te olmasını savunan üye sayısı değişmemiş. Halen ilk faiz artırımının 2015’te olmasını uygun gören üye sayısı son toplantıda 12’den 14’e yükselmiş durumda. Diğer tabloda ise FED üyelerinin faiz seviyesine göre öngörüleri mevcut (her yıl için). Bu tabloda özellikle 2015 yılındaki dağılımına dikkat. Faiz oranlarını yüzde 1-2 aralığında bekleyenlerin sayısında da artış var.

Özetle, ‘considerable time’ ifadesinin son toplantıda bildiride kalmış olması FED’in para politikasına bakışında bir nebze daha şahinleştiği (önceki toplantıya kıyasla) gerçeğini değiştirmiyor. FED kaygısının önümüzdeki dönemde de hissedilmeye devam etmesi beklenmeli. FED kaygısının sert bir bozulmaya yol açması için 10 yıllık Hazine faizlerindeki yükselişin devam etmesi (ki trend o yönde) gerekiyor. Önümüzdeki aylar için sırasıyla yüzde 2.70-2.75, yüzde 3.00 ve yüzde 3.20-3.25 beklentimi korumaktayım.

Altındaki son gerilemelere rağmen düşüş potansiyeli olduğunu vurgulayalım. Altın almak için en uygun zamanlama ABD 101 yıllıklarının yüzde 3.00-3.25 bölgesine ulaştığı zamanlar olabilir.

BIST-100 ve dolar kuru da FED baskısını hissediyor. Kurda ana trendin 2.05-2.08 bandından beri yukarı olduğunu ifade etmekteyim. Haftayı 2.23 kritik direncinin de üzerinde kapattık. Bu hafta 2.2480-2.25 bandı önemli olacak. Merkez faiz indirimine gitmezse kur 2.2480-2.25 bölgesinden geçici de olsa geri çekilir. Ancak faiz indirimi gelirse 2.25’i kırabiliriz. Bu durumda hedef 2.2750-2.28 bölgesi olur. BIST-100 endeksinde ise 76.500 bölgesi izlenmeli. Buradan tepki gelmezse endekste geri çekilme ilk etapta 74.000-75.000 bandına kadar devam edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu