Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Bir havayolu şirketi neden akıllı ayakkabı üretir?

Bir havayolu şirketi neden akıllı ayakkabı üretir? Genç bir girişimcinin geliştirdiği ledli ayakkabı nasıl destek toplar? Üretim dünyasında oyunun kuralları yeniden yazılıyor…

GİYİLEBİLİR teknoloji dünyasında neler oluyor diye bakmaya başlayınca, dipsiz bir kuyuya düşmüş gibi oluyorsunuz. Sonuçta birkaç parça şeyden söz ediyoruz, kuyu ne kadar derin olabilir ki, demeyin lütfen. Hatırlatırım ki her bir giyim parçası ayrı bir kategori, hatta bir sektör. Her ne kadar meseleyi ‘giyilebilir teknoloji’ üst başlığı altında, sanki tek bir şeyden söz ediyormuşuz gibi ele alsak da, kuyu göründüğünden çok daha derin.

ledli ayakkabı

Örneğin ayakkabı; ayakkabı dünyasının devleri bellidir aslında, özellikle sporda kim kiminle yarışıyor, tüketici olarak da biliriz. Bir süredir ise bilmediğimiz şeyler oluyor; ayakkabılar akıllanırken, sadece Nike, Adidas gibi konunun uzmanlarından değil, daha önce bu alanda var olmayan markalardan bile ilginç ataklar geliyor. Örneğin, Easy Jet… Evet, bir havayolu şirketi. Zaten şirket de ayakkabısının adını küçük bir kelime oyunu ile ‘Sneakairs” koyarak, asıl işine vurgu yapmış. Easy Jet’in uçakta satmayı planladığı bu akıllı ayakkabı, telefonunuza bağlanarak bir nevi navigasyon gibi rehberlik edecek, hangi yöne gitmeniz gerektiğini titreşimlerle söyleyecek.

Easy Jet niye böyle birşey yapıyor ki? Ne alakası var? Aklınızdan böyle sorular geçiyorsa seyahat ve ayakkabı bağlantısı kurabilirsiniz. Kaldı ki Çinli telefon üreticisi Xiaomi’nin, teknoloji devi Samsung’un da akıllı ayakkabı geliştirdiğini hatırlayınca, inovasyon dünyasında en kolay iş konular arası bağlantı kurmak.

Örneğimiz ayakkabı oldu madem, sadece büyük şirketlerin yaptıklarından değil, başarılı girişimcilerden de söz edelim. Hindistan’da Krispian Lavvrance ve Ani-rudh Sharma tarafından geliştirilen akıllı ayakkabı Lechal, bu alanda öne çıkan ürünlerden biri. Google Maps’ten yararlanarak titreşimlerle yol gösteren Lechal, görme engelliler düşünülerek tasarlanmış. Bir Indeogogo projesi olan Orpfe ise, eğlenceye odaklanmış bir ayakkabı. Japon girişimci Yuya Kikukawa’mn kurduğu No New Folk tarafından geliştirilen Orphe, 100’e yakın led kullanarak, dans edenlerin hareketlerini bir ışık gösterisine çeviriyor. Bir nevi artistik ifade…

Aslında ilk örnekler pastanın ne kadar büyük, sonraki örnekler de genç girişimcilerin inovatif fikirlerle pastadan pay alabileceklerini anlatmıyor mu? işin temeli inovasyon. Bir havayolu şirketi ayakkabı üretiyorsa, genç girişimcilerin parlak fikirleri destek buluyorsa sizce de üretim dünyasında kurallar yeniden yazılmıyor mu? işin yerleşik tek kuralı; sizce de inovasyon değil mi?..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu