Girişimcilik Haberleriİş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Bebek ve Çocuk Ürünleri Mağazası Açmak

Çocuğun Bereketi Girişimcilere Yaradı

Bebek ve çocuk ürünleri sektörü yerli yabancı herkesin iştahını kabartan bir pazar haline geldi. Yabancı markaların Türkiye pazarına girmek için adeta sıraya girdiği sektör, yerli girişimciler için de fırsatlar sunan bir sahaya dönüştü. Sürekli yeni markaların girdiği bebek ve çocuk ürünleri sektöründe sadece giyimin yaklaşık 5 milyar TL büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor.

cocuk giyim sektoru

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon 250 bin bebek doğuyor. En az bir çocuğu olan hane halkı sayısı toplam hane sayısının yüzde 54,2’si. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de aileler bebek başına (2 yaşma kadar) aylık ortalama 60 ile 70 dolar, yıllık 720 ile 840 dolar arasında harcama yapıyor. Bilinç düzeyinin yükselmesi, anne babaları, çocuklarını sağlıklı büyütme isteği ile yeni ürün ve hizmet arayışına itiyor.

Diğer taraftan her alanda dünya ortalamasının altında seyreden çocuk başına harcama tutarlarının çok yüksek potansiyel barındırması, yerli ve yabancı şirketleri pazara çekiyor. Tekstil sektörünün kriz tanımayan bölümü olan çocuk ve bebek giyiminin sektör içerisindeki pazar payı 5 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Bu pazarın önemli şirketlerine de hedef büyütüyor. Bebek ve çocuk ürünleri sektöründe faaliyet gösteren oyuncular, önümüzdeki 10 yıllık süreçte sektörün yılda ortalama yüzde 8-10 civarında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Türkiye’de nüfus artış hızı Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek ve kısa vadede bu hızda ciddi bir düşüş beklenmiyor. Bu durum, bebek ve çocuk ürünleri sektörünü başlı başına önemli hale getiriyor. Bu nedenle sektöre sürekli yeni markalar giriyor.

SEKİZ MAĞAZA AÇACAK

Sektöre yeni giriş yapan oyunculardan biri olan İtalyan Bovizza Franchising, çocuk giyim markası Silvian Heach Kids ile faaliyet gösteriyor. Bin 800 parça modelden oluşan koleksiyonda Swarovski taşlarla süslenmiş olanlardan baskı ve boyama teknikleri ile zenginleştirilmiş olanlara kadar geniş bir ürün gamı mevcut.

Markanın operasyon müdürü Aslıley Parlak. “8-16 yaş arası çocukların artık giymek istemedikleri çocuk kıyafetlerini genç tasarımlarına dönüştürürken aşırıya kaçmayıp, onların yaşlarının üstünde görünmelerini engelleyen bir sınırda tutuyoruz. Bovizza Franchising olarak 2014 yılında ülkemize yeni bebek ve çocuk hazır giyim ile aksesuar markaları getirmeyi amaçlıyoruz. Bu anlamda bazı global markalarla görüşmelere başladık” diyor.

Silvian Heach Kids mağazalarında aylık bazda minimum 80 bin TL ciro hedefleri olduğunu belirten Parlak, 2014 yılında sekiz yeni mağaza açacaklarını da sözlerine ekliyor.

YENİ MARKALAR GETİRECEK

Sektöre yeni giriş yapan oyunculardan biri de Fransız Sophie. Kadın girişimci Gizem Gemici Coşkun tarafından Türkiye’ye getirilen marka, 0-2 yaş aralığında bebekler için organik ve ekolojik oyuncaklar sunuyor. Şirket. sophieturkiye.com sitesi üzerinden satış yapıyor ve bebeğin gelişimini ve ihtiyacını karşılayan oyuncakların satışını yaptıklarını ifade ediyor. Coşkun, “2014 yılı için İngiltere, Fransa, Finlandiya ve Rusya gibi pazarların anne ve bebeklerin hayatını kolaylaştıran özgün ve yenilikçi markalarıyla temas halindeyiz. Şu anda sadece oyuncak olan portföyümüzü yine bebek-çocuk sağlığını ve güvenliğini koruyacak yeni ürünlerle çeşitlendirerek internet sitemizi farklı konseptlerle genişletmeyi hedefliyoruz” diyor.

OYUN ALANLARI KURUYOR

Sektördeki bir diğer yeni marka ise Muzipo Kids. Türkiye’nin ilk çocuk hareket üssü olarak kurulan Muzipo Kids, 2-12 yaş aralığındaki çocuklar için egzersiz ve oyun alanları kuruyor. Dört şube ile faaliyet gösteren Muzipo Kids, düzenli hareket ve egzersizlerle çocukların yeme, içme, uyku gibi alışkanlıklarını düzene sokarken, diğer yandan denge, tırmanma, vücut koordinasyonu, sıçrama, duruş, kas kuvveti, dayanıklılık gibi becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. Muzipo Kids Yönetici Ortağı İlkiz Özcan Sönmez, bu hizmetlerin dışında çocuklar için seramik, yoga, drama, resim gibi atölye çalışmaları, ebeveynler için de çocuk yetiştirme ile ilgili seminerler düzenlediklerini belirtiyor.

Muzipo Kids Holiday konseptiyle aynı sektörde yeni bir segmentde hizmet vermeye başladıklarını ifade eden Sönmez, “tik örneğini de bu yaz Bodrum Casa DeU’Arte otelde başlattık. Önümüzdeki süreçte Muzipo markasını çocuk sektörü içinde farklı alanlarda da göreceksiniz. Franchi-se vererek büyüyeceğiz. 2014 yılında 20 franchise’a ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

İSKANDİNAV MODASINI GETİRDİ

Helsinki, Stockholm ve Kopenhag gezilerinde çocukların giyim tarzından ilham alarak Nuuba&the-Gang markasını yaratan Yonca Mus-lubaş, dünya çapında 20 tasarım markasını aynı çatı altında internetten satışa sunuyor. Portföylerinde İskandinav ülkeleri yanında Almanya, Avusturya, İspanya ve İsviçre markalarının da bulunduğunu söyleyen Muslubaş, “Kıyafet dışında oyuncak alanında da yatırım yapmayı düşünüyoruz” diyor.

Türkiye pazarına bu yıl giriş yapan Mustela Bebek ve Çocuk Kozmetiği, bebek cildi ve romatoloji üzerine ürünler sunan ünlü bir Fransız markası. Markanın üretiminin yapıldığı Expanscience Laboratuvarları’nın pazarlama müdürü Gülçin Gülün Koz, anne ve bebek cildinin ihtiyaç duyacağı geniş bir ürün gamma sahip olduklarını söylüyor. Koz, “Sadece eczane kanalından satılan premium bebek cilt bakım ürünleri pazarında yıl sonu itibariyle pazarın yüzde 70’ine hakim olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuşuyor.

TÜRKİYE’DE TESİS KURACAK

Hipp Bebek Mamaları, anneyi hamilelik döneminde destekleyen ürünlerden başlayıp, bebek doğduktan sonra anne ve bebeği destekleyen süt artırıcı çaylar, biberon formülleri, kavanoz mamalar, kaşık mamaları, meyve suları, bisküviler, atıştırmalıklar, çaylar, kozmetik ürünler olmak üzere çok çeşidi organik ürünler sunan bir marka. Şirket, dünyadaki 22 üretim tesisin arasına Türkiye’yi de eklemek istiyor.

Hipp Pazarlama Müdürü Emine Arslan, “Organik tarım için uygun arazi bulunması halinde yatırım yapma arayışımız sürüyor. Bunun yanı sıra ek gıdalara pratik ve alışılagelmiş kullanımın dışında organik hammaddelerden elde edilen sürpriz cam kavanozlarda ürünlerimiz olacak. Sağlıklı ve besleyici bir ara öğün olabilecek atıştırmalıklarımıza yenilerini ekleyeceğiz” diyor.

GERÇEK DÜNYANIN MİNYATÜR HALİ

Lübnanlı Kidz Holding’in yaratıcısı olduğu KidzMondo da Türkiye’ye giriş yapan markalardan biri. Tam anlamıyla bir çocuk şehri olan KidzMondo, ‘Gerçek dünyanın minyatür hali’ olarak tanımlanıyor. Trump Alışveriş Merkezi’nde kurulan konseptin Beyrut’tan sonra İstanbul’a geldiğini ifade eden KidzMondo Trump İstanbul Proje Koordinatörü Hande Sabuncuoğlu, şu bilgileri veriyor: ‘‘Gerçek dünyadaki her şey küçülmüş halleriyle KidzMondo’da hayat buluyor. Bu şehrin kendine ait anayasası, ekonomisi (kendine ait para birimi Kidlar dahil), kamu hizmetleri var. Yetki ve yönetim sadece çocuklara ait. Kimlikleri, sürücü belgeleri, ATM kartları, pasaportları ceplerinde yer alıyor. 2-14 yaş arası tüm çocuklara hitap ediyor. Çocuklar giriş biletlerini alıp isterlerse tüm gün parkta kalıp tüm aktiviteleri yapabiliyor.”

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu